Reklama

Reklama

Charles je po pěti letech propuštěn z vězení. Hodně se toho změnilo, z Paříže se stalo jedno velké staveniště a ani ve zlodějské branži už to není, co to bývalo. Charles si ve své vězeňské cele vše promyslel. Chce udělat poslední velkou loupež ve svém životě, aby zabezpečil sebe a svou věrnou ženu na stará kolena. Pro svůj plán vyloupit největší kasino v Cannes potřebuje parťáka. Francis je sice trochu mladý, zbrklý a ještě se neumí chovat, ani oblékat, ale rychle se učí. Charles z něj udělá elegantního šviháka a jeho počestného švagra přemluví, aby jim dělal řidiče. Jeho plán je promyšlený do posledního detailu, jen nesmí nikdo udělat chybu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (124)

argenson 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem poslední dobou viděl víc filmů, kde Jean Gabin prosral hodně peněz, takže v tomhle ohledu žádný velký překvapení. Stejně tak i geniální plán na vyloupení casina působí dnes už trochu úsměvně. Do toho se tam motaly bloncky, který se mi, pravda, trochu pletly (Dora Doll, Rita Cadillac, Carla Marlier). Ale má to dobře hláškujícího Gabina, sympatickýho Delona, půvab šedesátek a výbornou hudbu. Exkluzívní závěr je jen třešinkou na dortu, která mě nutí přihodit hvězdičku navíc. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dabing redakce pořadů ze zahraničí ČST Brno 1968, excelují tu se svou dokonalou výslovností zejména Zlatomír Vacek coby český hlas Jeana Gabina a Ladislav Lakomý, jenž byl bezpochyby nejlepším dabérem Alaina Delona všech dob (bože, zapomeňte na Pavla Trávníčka). A ti, co tu klejí na adresu ČST Brno, nechť si dvacetkrát za sebou pustí nějakou novodobou dabingovou spatlaninu MGM, HCE či třeba Magicboxu s Liborem Teršem, Zdeňkem Mahdalem, Filipem Švarcem a několika dalšími, natočenou za zhruba stejný čas, jako trvá celý film. Další k filmu už doplnili pánové Superpero, sud a Boss321. Poklona Levným knihám, že koupily původní dabing, to by mělo být samozřejmostí! ()

Reklama

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Gabin a Delon jsou asi nejlepší filmový pár:-) Všechny tři filmy, které jsem s nimi viděla, jsou pětihvězdičkové, nejvíc samozřejmě Dva muži ve městě (mám v TOP 10). Gabin dokáže udělat pětihvězdičkovou záležitost z čehokoli, on je prostě neskutečný, mám ho ráda naprosto bez výhrad a teď, když vidím ty úplně staré filmy s ním, obdivuji ho ještě víc. U tohoto filmu jsem se fakt bavila, precizně promakaný scénář filmu i loupeže, napětí i humor, elegance 60. let...Mňam! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte predstavu o tom, ako má vyzerať starý štýlový francúzsky gangsterský film s charizmatickým obsadením, tak tá predstava sa zhoduje s tým, čo ponúka Verneuil v Melódii podzemia. Pokiaľ ste videli jeho Sicílsky klan alebo Strach nad mestom, viete, do čoho idete a viete, že ste v zlatých časoch starej francúzskej komerčnej školy s najcharizmatickejšími hercami jej histórie. Melódia by asi mohla byť spočiatku svižnejšia a zamerať sa viac na samotnú lúpež, ako na Deloinove milostné pletky, ale vo filme si musia nájsť niečo aj ženy a film má tak aj zaujímavý podtext o samote života recidivistu (50 žien pod lampou nakoniec nenašiel :)) a motiváciách gangsterov, ktorí cítia, že bez peňazí nie sú nikým. Samotná lúpež, ktorá prichádza trochu neskoro je patrične "načechraná" a záverečná tu vyspoilerovaná pointa taktiež. Verneuil sa vyhral s čb atmosférou Cannes, častými zábermi postáv v zrkadle a kamerovými nadhľadmi, takže jeho priaznivci by nemali byť sklamaní, preto som trochu v rozpakoch s toľkých trojhviezdičkových hodnotení. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pohodové herectví, nadhled a velká Audiardova dialogově-scénáristická práce, důstojně gradující mainstreamová filmová hudba, širokoúhlá kamera pozdního Louise Pagea plus Verneuilovo neexhibující vyprávění v hezkém tempu. Možná stylová inspirace pro Zítra vstanu a opařím se čajem učenlivého Macourka, scény ve výtahové šachtě a u bazénu i pro další filmaře. Hvězdičky za vystižení žánru osobitým jazykem s učebnicovým závěrem se zásadním hudebním vkladem. Celkově 3-4* ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Film získal v USA cenu Zlatý glóbus pro nejlepší cizojazyčný film. (Rosalinda)
  • Zbraní použitou při přepadení je francouzská MAS-38 (7.65x20mm Longue, zbrojovka St. Etienne). Stejnou zbraň použili partyzání k atentátu na diktátora Benita Mussoliniho (nocturne)

Reklama

Reklama