Reklama

Reklama

Hořčice mi stoupá do nosu

  • Francie La Moutarde me monte au nez (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Chtivé studentky, žádostivá snoubenka a svůdná hvězda, ale ve skutečnosti toho má Pierre Richard plné zuby. Pierre je učitelem v provinčním francouzském městečku. Ve volném čase píše pro svého přítele-fotografa články do místních novin a pro svého otce připravuje projevy do jeho volební kampaně. Jeho snoubenka Daniela učí na téže škole tělocvik a neustále na něj dohlíží, protože Pierre je obklopen drzými a vyzývavými studentkami. Takto klidně a spokojeně by žil Pierre i nadále, kdyby nedošlo k výměně tří složek s různým obsahem. V jedné jsou písemky z matematiky, ve druhé otcův předvolební proslov a ve třetí pikantní fotografie filmové hvězdy, která v blízkosti jejich města právě natáčí svůj film. Pierre okamžitě sedne do svého malého autíčka a jede vše napravit. S nonšalancí sobě vlastní mění vše kolem sebe v naprostou katastrofu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (186)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Pierre Richard si prostě ty filmy napsat uměl, myslím si že kdyby film psal sám Zidi tak by tomu chyběla ta úplná bláznivost. Tento film je prostě ukázkou geniality francouzských komedií ale hlavně Velkého blondýna Pierra Richarda který se v tomto filmu vážně vyřádil. Tohle je prostě Pierre Richard jak ho máme všichni rádi.:-) ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá klasika. Byl to vůbec dobrý ročník - 1974, kromě mě přišlo na svět i pár dobrých filmů a tohle je jeden z nich. Francouzský Luděk Sobota v nejlepší formě a ve své nejosvědčenější poloze, nechybí zranitelná kráska, veskrze hyenistická média a navenek slušňácké okolí, které však neseriozní zprávy baští i s chlupama. Takže se za čtyřicet roků akorát zmodernizovaly kulisy a jinak se nic nezměnilo. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Nádherná komedie, která jako jedna z mála graduje a roste a každá další scéna je lepší a vtipnější než předchozí. Claude Zidi bezproblémů ukočíroval Richarda, který hraje typickýho troubu, profesora se kterým si každý čistí boty. Ale protože v jeho okolí je starosta, šéf novin a jedna filmová hvězda, brzy se z něj díky všemocné síle bulváru stává milenec filmové hvězdy a idol žen. Co na tom že to není pravda, to bulváru nevadilo v roce 1974 a nevadí jim to ani dnes. Nejlepší scéna je jak rozzuřená Jane Birkin vymlátí při natáčení westernu celou hospodu, nepovedená operace, nebo když Pierre Richard jako svůdce přichází do třídy a všechny holky na něm můžou náhle oči nechat :-) ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ke komediím s Pierre Richardem se vracím asi po čtvrt století a s radostí zjišťuji, že pan roztržitý na mě funguje snad ještě víc, než tenkrát. Především oceňuji, že většina jeho filmů má chytrý scénář a jeho postavy nejsou pitvořící se hlupáci. Ano, jsou roztržité, někdy smolaři a jindy se jim prostě dějí věci, nad kterými by žasl i autor Murphyho zákonů. A ano, někdy už je to za hranou, ale zpravidla to ultrasympatickému Richardovi rádi odpustíte. Navíc mu sekunduje i krásná Jane Birkin, takže kdo by řešil těch pár minut, kdy to nebylo úplně ono. Dobrý scénář, spousta vtipných situací a Pierre v nejlepší formě. Jsem velmi spokojený; narozdíl od nedávno shlednutého a kupodivu stejně dobře hodnoceného Ukradli torzo Jupitera, mi tohle dokonale sedlo. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se opět svezl na vlně francouzských komedií a některé z nich si připomenul. V tomhle ranku se nedají minout výtečné komedie s Pierrem Richardem. Vybral jsem si jednu z jeho nejznámějších, Hořčice mi stoupá do nosu. (Nedošli jsme na to, proč zrovna tento název?). Dobře jsem udělal. Pierre Richard ve své nejlepší formě a celý film naprosto úžasně táhne. Víceméně jde o sled parádních scének, který je navázaný na dobrou kostru bláznivého příběhu. Většině podobných filmů dojde dech a často je v nich spoustu umělé vaty, která slouží jen k propojení gagů. To tady neplatí, smáli jsme se od začátku až do konce a můžu jen potvrdit, že jde o jeden z nejlepších filmů Pierra Richarda a jednu z nejlepších francouzských komedií vůbec. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Ve scéně, kdy se se herečka Jackie Logan (Jane Birkin) koupe ve svém bazénu, má ponořenou hlavu. Hned v další scéně je však její hlava suchá, načež je dle očekávání opět mokrá. (Hem.m)
  • V průběhu jedné hodiny matematiky vyvolá Pierre Durois (Pierre Richard) k tabuli slečnu Fechnerovou. Jedná se o poklonu producentovi filmu Christianu Fechnerovi, který ma na svém kontě například i filmy Zvíře (1977) nebo Jeden hot a druhý čehý (1978). (Komiks)

Reklama

Reklama