Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Druhá svetová vojna a film to sú príbehy vojakov z bojísk a príbehy utrpenia civilistov. Sem tam nejaký ten odboj a lúštenie šifier. Melville by som si teda z vojnovým filmom nikdy nespojil, takže prekvapenie je o to príjemnejšie. Samozrejme sa jedná o film, ktorý si vystačí bez bojísk a umierania civilistov. K Melvillovi totiž viac sedia tajné schôdzky, plánovanie ťažko uskutočniteľných plánov, tajomní páni v baloňákoch v zlovestných tieňoch. A ukazuje nám jednu z najoriginálnejších záchran na poslednú chvíľu. To by D.W.Griffith pozeral. Záverečné minúty sú veľmi silné, ukazujú inteligentných ľudí, riešiacich neriešiteľné morálne dilemy. Sme pár rokov pred koncom vojny, žiadne oslavy nás nečakajú. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Armáda stínů se mnou hodně pohnula už před dvěma roky, kdy jsem jí viděl poprvé a záhy si jí pustil opakovaně. Přesně stejný zážitek (včetně okamžité další reprízy) mne postihl i právě teď a už tři dny marně hledám slova, kterými svůj obdiv k tomuto FILMU s velkým F a jeho tvůrcům vyjádřit. Jsem stále plný emocí, které nedokážu plně popsat, smutek z tragických osudů postav se ve mne míchá s dojetím z vybraných scén a celkovým nadchnutím. Poetické vlající moře před blížící se popravou, spadlý klobouk na silnicí po osudovém zatčení.. Melville měl snad každý záběr do detailů předem promyšlený a Lino Ventura v stelesnění pana Gerbiera naplno prožívá každé gesto, stejně jako jedinečná Simone Signoretová, Meurisse, Crauchet a další. Pro mne nejen velice osobité a neotřelé zpracování hrdinství obyčejných lidí ve válečném odboji (bez pátosu, bez holduvzdání, zato s propracovanými charaktery jednotlivých postav), ale i dokonalá souhra brilantního vizuálu, zvuku, strhujícího dění na plátně a špičkového herectví. Pořád doufám, že se mi časem podaří napsat ucelenější komentář, jaký si tento film zaslouží... 100% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kolísavo kvalitný film o francúzkom odboji počas 2. svet. vojny, v ktorom jednoznačne dominuje Lino Ventura. Príbeh sa rozbieha dosť pomaly a až posledná polhodina stojí za to. Pomalšie tempo mi nikdy nevadilo, no vadia mi scény, ktoré film nikam neposúvajú a strašne ho naťahujú. Film trvá 136 minút, no po hodine mi to začalo pripadať ako nekonečno. Takmer jednu štvrtinu filmu tvoria scény kde niekto pešo a bez strihu kráča z bodu A do bodu B...Všimol som si to, keď toho bolo nejako podozrivo veľa a neskôr ma to už iba rozčuľovalo. Film aj z tohto dôvodu pôsobí občas nudne, ale hlavne podstatne dlhšie než v skutočnosti je. Priemer, ktorý veľmi tesne dohnal k štvrtej hviezde až záverečný osud ženy, ktorej to všetko zkomplikovala jedna fotografia...Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Je to o odboji, ale za celý film nevidíme jedinou akci, kde by odbojáři okupantům způsobili sebemenší škodu. Což není mínus, tento příběh zobrazuje odboj zevnitř, drsná a krutá pravidla drsného a krutého boje. Dosti ojedinělý počin. Hodnotil bych ho výš, kdybych nečetl a neviděl Kádárovu-Klosovu adaptaci Mňačkovy novely Smrt si říká Engelchen. To je referenční dílo žánru, Melvillův opus jeho úrovně nedosahuje ani náhodou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skvělej snímek o činnosti francouzského odboje v zemi okupované nacisty. Herecké výkony Lino Ventury a především Simone Signoret společně s napínavým snímkem Vám častokrát doslova zastaví dech. To však nic není proti konci filmu, ten Vám ten dech doslova ukradne. Měl bych asi problém někomu doporučovat nějakou armádu, ale s doporučením Armády stínů nemám problém ani nejmenší. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (10)

  • Protože Melville upravoval film ještě po jeho dokončení, některé záběry z pochodu Němců po Champ-Élyséées se ztratily. Chybějící filmová políčka byla obnovena až při digitálním restaurování v roce 2005 z jiného zdroje. (Snorlax)
  • André Dewavrin, vedoucí tajné služby de Gaullových Svobodných francouzů z doby okupace Francie, zde hraje sám sebe. (chamonix)
  • Na silnicích v Londýně je vidět dvojitá žlutá čára, ta se v Anglii ale začala používat až v šedesátých letech. Obdobně je tomu tak u několika dopravních značek. (Snorlax)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama