Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poetický film o mladé dívce z východního Slovenska, která od chvíle, kdy se stala svědkem brutální vraždy své matky nepromluvila jediné slovo. Její otec ji provdá, nebo spíš prodá stárnoucímu Němci, postupně si však k sobě oba lidé hledají cestu. (anu)

Recenze (65)

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze film pusobi az prilis temne. A to tak, ze ani v Nemecku nenajdete zadny opraveny dum. Nechapu ve filmu absenci ceskych ci slovenskych titulku (mozna v TV ci kine byly, nevim). Donutilova slovenstina rvala usi. Pribeh velmi prosty. Zaujme snad jen herecky vykon Lenky Vlasakove a pritomnost Udo Kiera. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý film, vkusný, do vínku obdařený zvláštní, působivou atmosférou... A přesto s velkou pihou na kráse! Co se nepovedlo, podrobně popsala ve svém komentáři hedka. Je skutečně škoda, že pan režisér měl potřebu zařadit děj na nějaké konkrétní místo, pro něj zřejmě dostatečně exotické, protože nepoznané: "... kdesi na východním Slovensku".- - - Možná by pro příště stačilo, pane režisére, zvednout zadek ze svého pohodlného křesílka lhostejno, jestli v Praze nebo Los Angeles, a vypravit se do lokality, do které svůj film zasazuji, co říkáte? (Slabé 4*) ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je dobré, že do poměrně důležitých rozhovorů vedených Německy nedali žádné titulky. Proč také, že ano. Ještě aby tak divák věděl oč kráčí! Co je mu do toho, za film již zaplatil, tak co s ním. Nakonec jsem si ti titulky sehnal sám. K filmu jako takovému. Je to velmi dobře udělané, ale roztahané. Možná se to mělo zkrátit. Citovky mne přestaly bavit nějak za polovinou snímku. Když připočtu tu absenci titulků, které měly být ve filmu vsazeny napevno, vyjde mi to s bídou na třicet procent. Nejvíce se mi líbil zarostlý pan Donutil. 30 %  ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tragický příběh nekonvenční lásky je obrazem pohromy dvou těžce zasažených srdcí. Námět je vystavěn na vnějším kontrastu bezbranné mladé ženy, jejíž dětství těžce utrpělo brutální matčinou smrtí z otcovy ruky, a nevlídného prostředí adoptivní rodiny, v níž je posléze vychovávána. Němá a navenek ne zcela normální Lea je ve skutečnosti tvořivostí bohatou, přírodou nad obyčej nadanou dívkou, která svůj zármutek a rmut vtěluje do pozoruhodných veršů a nevšedních maleb. Prodána otčímem do možného otroctví naráží na drsného, zahořklého Němce, který se cestu k Leině srdci snaží nejprve prorazit silou. Naštěstí jeho vnějšková hranatost skrývá měkké, neméně zranitelné srdce. Snaha pochopit plachou, zuřivě se bránící něžnou bytost ho však postupně mění. Strohá řeč filmu, působivě vystavěného na záběrech mlčenlivě výmluvné kamery Vladimíra Smutného, přináší i přehršel skvělých hereckých výkonů, jimž vévodí tehdy mladá Lenka Vlasáková, jejíž spanilá křehkost, podpořená mimořádným uměleckým výkonem i talentem, láme i okoralé divácké srdce. Nikoli náhodou je děj filmu položen do prvních polistopadových měsíců, charakterizovaných výstižným nápisem ZIMMER FREI na jednom z domů přízračně působící východoslovenské vesnice, do níž je nešťastná Slovenka zakleta. A tak nečekaný tragický závěr se má oč opřít. Film graduje a oslněný divák vychází do ulic města, v němž je v ten který okamžik Fílův film promítán. ()

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

"Prodaná nevěsta" Lea. Dívka, která nemluví a píše básně své mrtvé matce. Z dětství si pamatuje jen pach alkoholu a násilí svého otce. Podobně nyní žije i ona. Její muž za ni řádně zaplatil a podle toho se k ní také chová. Nebýt překladatelky, která její básně přeloží a objeví dívčinu křehkost a výjmečný talent...... a tak se drsný chlapík, s ne zrovna přívětivou minulostí, učí kupovat růže, číst poezii a hlavně rozumnět. Lea se zase na oplátku učí mluvit, věřit a hlavně milovat. Kouzelný film o složitosti lidského nitra i mezilidských vztahů. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Kaple, která se ve filmu objeví, je kaple Panny Marie Dobré rady v zaniklé obci Vyškovice v Karlovarském kraji. (ArthasKarfa)
  • Na Filmovém festivalu v Telluride, kam ho doporučil kameraman Edward Lachman, film pětkrát opakovali, což se nikdy předtím nestalo. (JoranProvenzano)
  • Ceny (výběr): 24. MFF Brusel 1997: Křišťálová hvězda za nejlepší film, Cena diváků; 5. MFF Fórum Bratislava 1997: Hlavní cena; 15. MFF Montevideo 1997: Cena v soutěži debutů za nejlepší film; MFF San Juan 1997: Cena za debut; Český lev 1997: kamera (Vladimír Smutný), Cena A.Č.K. (V. Smutný). [LFŠ 2010] (Krouťák)

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Reklama

Reklama