Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malý Vašek Straka (T. Holý) neduživé pražské dítě, přijíždí na zotavenou ke svému dědečkovi, hajnému (G. Valach) na Šumavu. Začátek společného soužití není snadný, děda Vaškovi vyčítá, že je rozmazlený slaboch a nemotora. Chlapce si však zcela podmaní nové prostředí zvířátek, stromů a krásné přírody. Jakýmsi prostředníkem mezi dědečkem a vnukem je jezevčík Brok. Děda si s radostí začne všímat, že Vašek nezapře to, že pochází z lesácké rodiny a že má o vše v lese zájem. V lese žije jezevec „zabiják“, který již zahubil nejednoho psa. Také Brok má namále. Přesto se podaří psa společným úsilím zachránit a přátelství mezi mladým a starým Strakou je tím definitivně zpečetěno. (Česká televize)

(více)

Recenze (158)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ty tři filmy s Tomášem Holým (Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce, Za trnkovým keřem) jsou téměř na jedno brdo a nabídnou nám to samé. Podle mě je jejich kvalita i zajímavost klesající. Takový typický rodinný film s dětskou hvězdou, kterou jen ztěží někdo překoná. Dětské dobrodružství na několik způsobů. 60% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud bychom chtěli volně přenést hantýrku hollywoodské "továrny na sny" do českých poměrů, mohli bychom v případě JEZEVČÍ SKÁLY po právu mluvit o "béčkovém" dětském seriálu, který v dobovém kontextu přesto patřil mezi lepší díla jak ostravské dílny, tak dětské tvorby jako takové. Romantický, značně idylický příběh mnoho získal angažováním Tomáše Holého, podcenit však nejde ani postavu dědy, hraného vynikajícím, u nás zapomínaným a nedoceňovaným slovenským hercem Gustávem Valachem. Mluvím-li o béčkovém seriálu, mám na mysli velmi dobře zvládnuté řemeslo včetně scénáře, dílo, které je nad šablonou, aniž by se jí však zcela dokázalo vymknout. Jakkoliv stárne s počtem let, která uplynula od jeho prvního uvedení, v konfrontaci s dnešním průměrem nejenže nemůže neuspět, ale patrně bych ho v takovém případě zbavil jeho "béčkového" hodnocení. ()

Reklama

petrce 

všechny recenze uživatele

Vždycky a znovu se moc rád podívám na tento příběh z šumavské přírody, který mě navrací zpět do dětského věku, kdy jsem i já vybíhal do přírody, kterou jsem pozoroval, zkoumal a mám dodnes pořád moc rád. Nádherná krajina, pěkná hudba v pozadí a vynikající Tomáš Holý mě vždy potěší na duši i na těle (vyláká mě to znovu a znovu vyrazit do přírody a radovat se z maličkostí matičky přírody). ()

topol999 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší díl trilogie s T. Holým a G. Valachem. Nerudný Straka je občas dost otravný, ale na druhou stranu je jasné, že by za vnuka v konečném důsledku dýchal. Na tomto filmu je super, že i přes absenci akce ubíhá Jezevčí skála vcelku dobře a nenudil jsem se. Zmiňovat kouzlo Šumavy by bylo nošení dříví do lesa. Dnešní mladá generace je v tomto ohledu naprosto ztracená a zkažená. PS: Mě je 24 a do lesa chodím rád. Velká škoda, že se v dalších 2 dílech neobjevil traktorista Josef Vinklář.... 80% ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

I po těch letech se stále jedná o sympatický rodinný film z nádherné šumavské přírody, s lehce protivným dědou hajným a roztomilým Vašíkem. Na filmu mě moc baví jeho místy až kouzelná atmosféra, stejně jako fungující chemie mezi ústřední dvojicí herců. Příběh toho zas až tolik nenabízí, nese se spíše v pozvolném tempu, vzhledem k době vzniku si tvůrci samozřejmě nemohli odpustit nějaké dobové socialistické projevy, výjimečně však v rozumné míře. Milá vzpomínka na dětství. 6/10. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Klostermanova chalupa, kde vnuk (Tomáš Holý) žil u svého dědy (Gustáv Valach), se objevila i v pokračováních Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Filmaři oslovili manžele Dolanské a ti jim chalupu na tři roky pronajali za cenu 6 tisíc Kčs za rok. Ještě v roce 2016 měla stále stejné majitele. Toto roubené stavení s ev. č. 9 a s věžičkou se nachází v Srní a nese název Klostermannovo trochu neprávem, neboť je jen typickým stavením pro dobu Karla Klostermanna a nemá jinak vazbu k jeho osobě. (sator)
  • Režisér nechal Tomáši Holému volno v tom co má povídat, nenutil ho učit se texty. Jen musel vědět, co by tam mělo být. (cariada)
  • Původně snímek neměl mít další pokračování. Náhodou se však dostal do Německa, kde zaznamenal veliký ohlas a stal se velmi oblíbeným. Následovala zakázka na další díl, což nakonec vedlo ke vzniku trilogie. (rockwoman)

Reklama

Reklama