Reklama

Reklama

Zámecká zrůda

  • USA Castle Freak (více)
USA, 1995, 90 min (Special Edition: 95 min)

Tento horror se odehrává ve starám italském hradu, do kterého se právě stěhuje Američan John Reilly se svojí rodinou. Jeho rodinu zasahla treagédie při níž zahynul jeho malý syn a dcera oslepla. John doufá že se v novém sídle urovná jeho rozvrácený vztah se svou ženou Susan. Ale jak to tak bývá, v hradu není něco v pořádku. (V-Ray)

(více)

Recenze (118)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Brutální horor trhá rodinné drama na kusy . Aneb Gordonovo typické menu s panem vrchním Jeffrey Combsem, který tu hraje bývalého alkoholika a otce od rodiny, jenž díky autonehodě v opilosti zavinil smrt jednoho dítěte a oslepnutí druhého. Nečekejte pochopitelně žádnou hloubkovou studii, ale i ten náčrtek se Gordonovi vcelku podařil, horší je to s Combsovým herectvím, více mu sluší magoři než otcové od rodin a rozvášněného opilce už jsem mu pak vůbec nevěřil, Díkybohu, že alespoň kráska k sežrání (doslova) byla vcelku zajímavá kost (a později až na kost). Ale drama postupně a vcelku rychle ustupuje hororu a tam už Gordon kráčí jistými kroky. Zrůda je děsivá, odporná a nadržená, gore šťavnaté a vydatné, místy až gotická atmosféra rozhlehlého sídla  a závěrečná scéna v provazcích deště na střeše zámku mne vede až k pěkným čtyřem hvězdám. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Těžko hledám ta správná slova vyjadřující pocit z tohoto díla, které po dlouhé době narušilo můj ustálený hororový TOP. Skvělý? Kulervoucí? Výborný? Brilantní? Excelentní? To prostě nejde. Možná je to mým momentálním duševním rozpoložením, ale Zámecká zrůda mi sedla, jako uříznutá hlava do záchodové mísy. Opravdu, po velmi dlouhé době film, u kterého jsem vážně neměl dobrý pocit a dá se říci, že jsem se bál, což se mi naposledy stalo jako děcku. Hlavní důvod byla určitě Giorgiova maska (šel jsem po shlédnutí do práce na noční a viděl ho za každým rohem:), která je velmi... brutální, stejně jako jeho celý život. Myslím, že film pomalý rozjezd nemá (jak čtu skoro ve všech komentářích), je to taková příprava na to co se bude dít, protkaná záběry a scénami, dle kterých už od začátku tušíme, že noví nájemníci hradu nastoupí na zájezd do Prdelkovic. Myslím si, že Castle Freak má i společné prvky s prvním Vetřelcem, aspoň takový pocit jsem měl, když se Giorgio poprvé v celé kráse objevil na scéně, to bych přirovnal k té samé situaci ve Vetřelci. Když to vezmu hodně nadneseně, tak by z toho šlo udělat něco ve stylu Kráska a ošklivák, jelikož filmová dcera Jeffreyho Combse byla slepá, takže by neviděla jak je šeredný. To by ale Giorgio nesměl být zvrhlý parchant bez penisu, který ženské kouše do vagíny a ukousává jim prsa:) Nicméně, zní to sice blbě, ale já jsem s ním trochu soucítil. Vžijte se do jeho situace, jste bambino bello, ale vaše jebnutá matka vám v pěti letech ufikne ptáka a jazyk. Pak vás třicet let, nebo nevím jak dlouho chodí každý den brutálně mlátit bičíkem do tmavé sklepní místnosti bez oken, moc toho nenajíte a pijete jen kapky vody kapající z vlhkých stěn, to byste asi taky nebyli zrovna normální. Navíc, to zmíněné kousání níže, on se jen opičil a chtěl jí udělat dobře, vždyť je šmíroval. Vezmu li to kolem a kolem, je Zámecká zrůda horor jak má být, výborná (veleskvělá) maska Giorgia, velmi brutální scény a skvělá atmosféra, to vše non PC effects. Připočtěte k tomu velmi dobré zpracování a herecké výkony a dostane se vám výsledku 10/10 ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tady nenapíšu nic novýho: hrozně pomalý začátek, kde se řeší hlavně rozpadávající se vztah dvou manželů a tragický osud jejich dětí. Málem to i mě odradilo, ale řikal jsem si: klid, máš tam Re-animátora Combse a jelikož je to film od Gordona, stále jsem čekal na nějakej zlom. A taky že jo! Druhá půlka nabírá z vysoka obrátky, netvor pod prostěradlem začíná pěkně všechny masakrovat, a když konečně dojde na jeho odhalení, je radost na něj pohledět. Maskéři si vyhráli, což je jen dobře. Několik vražd je docela drsných, hlavně to pojídaní vagíny zaživa mě dostalo! Posledních 20 minut opravdu hrubého napětí mě přesvědčilo přihodit jednu hvězdu navíc. Kiksy to má a není jich zrovna málo, ale já to v klídku přehlídnu. Za to násilí 70 procent. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Gordone, Gordone! I ty jeden uchyláku! Kdo zná tvorbu tohoto svébytného režiséra jistě ví, že má talent na velmi zábavná "přiznaná" béčka s takovým tím přismrádlým osmdesátkovým nádechem. Takže krev, sliz, fujtajblové masky a tak podobně. Stejné pojetí má i jeho blízký přítel Brian Yuzna, který do filmového "braku" přispěl dalšími parádními béčky. Zámecká zrůda je na motivy jednoho Lovecrafťáckého záseku a oplývá pěknou gotickou atmosférou. Aby taky ne, když je příběh zasazen do potemnělého italského hradu, který zdědí jedna americká rodinka. Nemají za sebou zrovna šťastnou minulost, která se za nimi vleče jako hnijící kus mrtvoly. A zrovna to prostředí hradu na jejich náladě moc nepřidává. Ovšem rozuzlení ano! Rozjezd je potřeba přijmout trochu delší, ale v pozdějších minutách je Zámecká zrůda o to víc intenzivnější a děsivější. Podobně jako literární předlohy pana Lovecrafta. Jeffrey Combs a Barbara Crampton je dobrá sázka na jistotu a pokud jste viděli další filmy s tímto duem (Re-Animator a Ze záhrobí), tak nebudete litovat. Možná bude pro někoho film jaksi průměrný, ale kdo má rád Lovecrafta a tento herecký ansámbl, tak bude nadšen stejně jako já. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

CASTLE FREAK jsem měl už delší dobu v povědomí, ale jen tak mezi stovkami dalších, čekal jsem nějaký levný béčkový průměr a nebýt Řitka video a následně dobrých ohlasů zde, dost možná bych se k tomu dostal až za XY let, nebo pokud brzo zhebnu tak vůbec. Takže dobře že tak, je to totiž jeden z takových těch raritních, neprávem zapomenutých kousků. Lehce rozvrácená tříčlenná americká rodina přijede do nějakého italského městečka navštívit hrad, který právě zdědila. Ten ovšem skrývá jedno nemilé překvapení. Giorgio - celý život trýzněný sklepní zohyzděnec, ona 'hradní zrůda', která je naprosto převýborná, šarmantní a okouzlující. Zvlášť když účinkuje napůl zabalená v prostěradle. Představte si člověka pomalu od narození zavřeného v jedné malé místnosti bez světla, mučeného a minimálně krmeného, s uřízlým penisem a vyřízlým jazykem. Prostě nechutně ubohá existence. K čemu mě to napadá přirovnat, je to individuum na konci [REC]. Prostě týpek, jakýho na ulici asi hned tak nepotkáte. Dojde tedy na s ním spojený kvalitně patologický výjevy, dobrou atmosféru a bonusem je obsazení RE-ANIMATORa Jeffrey Comse. Bohužel ale, ten film má i své mínus. Přišlo mi, že se to místy až moc točilo kolem rodinné krize a to na úkor té hlavní zápletky, kdy se ošklivec jen tak potácel po hradě a my byli mezitím svědky úplně jiných záležitostí. Z toho chtělo malinko ubrat. Jinak totiž super. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Hrad použitý ve filmu je skutečný italský hrad, který vlastní prezident společnosti Full Moon Pictures. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel režisér Stuart Gordon

Zemřel režisér Stuart Gordon

25.03.2020

Ve věku 72 let zemřel filmový a divadelní režisér, scenárista a producent Stuart Gordon. Zprávu včera ve večerních hodinách potvrdila jeho rodina. Rodák z Chicaga začínal na divadle, proslavil se… (více)

Reklama

Reklama