Reklama

Reklama

Newyorský policista Ralph Sarchie (Eric Bana), který se sám potýká s vlastními problémy, se ve snímku Chraň nás od zlého, pouští do vyšetřování série znepokojivých a nevysvětlitelných zločinů. Spojí své síly s nekonvenčním knězem (Edgar Ramírez), odborníkem na vymítací rituály, aby společně bojovali s nočními děsy a případy démonického posednutí, které ohrožují jejich město. Film se inspiroval knihou, která popisuje Sarchieho skutečné mrazivé případy. (Falcon)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (818)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Typický príklad toho ako dokáže hollywood pretočiť a zhovadiť predlohu. Už titulky "inšpirované skutočnými udalosťami" dávajú tušiť, že tvorcovia mali voľnejšiu ruku a so skutočnou predlohou a udalosťami, ktoré policajt zažil sa zahrali tak, že jej neuverí nikto. Môže za solídnym a reálne pôsobiacim filmom stáť J. Bruckheimer? No, raz mu to celkom vyšlo - film Veronica Guerin s C. Blanchet... Film vo výsledku pôsobí nielen ako kombinácia filmov Sedem či Vymietač diabla, ale aj kombinácia všemožných podobných filmov a možno aj preto na mňa film pôsobil ako zlepenec všetkého, čo tu už bolo. Dá sa to sledovať, je tu pár dobrých momentov, Bana hraje dobre, no výsledok ma veľmi neprekvapil ani nezaujal. A to som dostal tip najmenej od 3 známych. "Toto si pozri, je to bomba!" Ja si filmovú bombu predstavujem úplne inak. 60%. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Haluz! Šel jsem na horor (duchařinu), načež jsem dostal něco úplně jiného. Co to bylo? Toť otázka. K čemu bych to tak žánrově přirovnal....asi tak k tomuto, což nelze brát doslova pointově, ani kvalitativně, nicméně plusem budiž, že se jedná o poměrně neobvyklou a svěží žánrovou mix záležitost. Dost o žánru, ten, byť byl pro mne překvapením, kladem jest. Derricksonův kabátek je v čele s Ericem Banou výborný, i když několik krtků se ke konci plete pod nohy, no co považuju za slabinu, ne-li hotový průser, to se nachází někde mezi předlohou a scénářem. Až do vyvrcholení všecko šlape jako na drátkách, no grande finále bych nazval bez zbytečného spoilerování jako (marný) pokus o originální zpracování (dnes už) klišéčka. Posledních pár minut je jak z jinýho filmu, a to nemyslím v dobrým, no nad nějakýma souvislostma, objasňujícíma co a proč, se radši ani nezamýšlím. A on je to docela problém, protože být to kovaný horor, snadno nad tím lze mávnout rukou, jenže když už si hrajeme na detektivy....eeeh....no je to každopádně jakýsi kočkopes, který ale Derrickson se zpocenou prdelí dal dohromady tak, že vůbec nenudí, napne, lekne i rozesměje, takže hodnotím jako nadprůměr. Hororáři budou poprskávat, kdo nemá nakoukáno, mohl by být spokojený. 80% ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

U Scotta Derricksona, je jasné od začátku, že se bude věnovat spíše Krimi vložce a až v závěru vytasí karty z hororového průmyslu. Ono vlastně i v Moci ďábla či Sinister byla především kriminálka řízlá hororem, takže obviňovat režiséra za něco, co předpokládáme u každého jeho dalšího počinu mi příjde hloupé. K filmu tedy: Herci slušní, vysoký rozpočet je očividně znát, kamera, střih, vizuál vysoký nadstandard, atmosféra slušně temná a pochmurná, potěšila mne také hojná účast zvířat ( Lvi, rotvajleři, medvěd či kočka) a závěrečný exorcismus byl sice zbytečně dlouhý, ale za to neokoukaný a slušně hororový. Za mě tedy převládají pouze pozitivní dojmy. 75% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Skotovy filmy jsou jedny z mála, co dnes skýtají aspoň jakous takous zárukou, že když chce člověk zažít pořádný horor, nemusí si už jako obvykle projít například peklem řadového spoje Českých drah do Prahy. Jmenuje se to EC, opravdu hrůzné místo, kde kultura cestování už dávno bolestivě vykrvácela. Tří a půl hodinové martýrium ve smradlavém, špinavém a přeplněném kupé, jehož sedačku, posetou nekompromisně prosezenými pružinami, by i závodní fakír označil za extrémně nepohodlnou, to jednoho navždy poznamená tak, že si příště raději ukouše nohu, než aby si ten Regyjodžet nechal znovu ujet. K tomu samozřejmě celou cestu těsně po pravici několik let poctivě zrající bezdomovec a na všech ostatních místech, včetně chodbiček, bodrá, tmavohnědá východoslovenská rodina, co se se všemi deseti hyperaktivními důkazy své nezdolné fertility, drůbeží, psy a snadno rozebíratelným mobilním obydlím vydala na západ za lepšími zítřky. Ano, takto děsivou atmosféru dokáže nasimulovat málokdo! Proto velmi vítám, pokud se to někomu podaří, a dokonce to vměstná do pouhých dvou hodin. Skot, jakož už u Synystru, pokračuje v audioexperimentech a jeho podkres, kdy tři čtvrtiny filmu slyšíme v levé bedně démonický tinitus, jak hlavnímu hrdinovi kape na karbit, to je rozhodně něco, co samovolně zbaví lůžka přebytečných nehtů a nerozhodné sebevrahy konečně přinutí odrazit se od okenní římsy. Vytváření hrůzných obrazů mu jde natolik přirozeně a s grácií, že prostě není pochyb, aby tím Košičanem už někdy nejel. Přešťastný divák je pak připosraně schopen přimhouřit žlutě svítící oči a bez problému mu odpustit těch pár momentů, kdy se ti démoni chovají tak, že by je i samotný Lucifer nakopal kopytem do prdele za alogičnost posedávání. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že tvůrci až moc tlačili na pilu s hororovými prvky, tak bych dal klidně i plný počet. Místy ale ty lekačky nejenom, že byly okatý, ale hlavně naprosto zbytečný. Jenom se snažili vytvářet osobitou atmosféru, která u tohoto filmu vznikla i tak. Může za to především skvělá kombinace příběhu a atmosféry, která se zaručeně učila z legendárního filmu Sedm. Co mě po shlédnutí u tohoto filmu ale zarazilo, tak spíš fakt, že je opět zaručeně podle pravdy. Já si nemůžu pomoct, ale nikdy jsem v novinách nezažil podobný příběh nebo vyprávění někoho, kdo něco takového zažil. Vždycky nám to představují jen tyto horory, který ale zároveň ubezpečují, že veškeré to vymítání je podle pravdy. Nebude to přeci jenom trošku jinak? Nebude to třeba pro podporu církve? Takový Eric Bana sice zahrál dobře, ale s tvůrci si tu poslední scénu přeci jen mohl odpustit. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (14)

  • Produkcia zaplatila 7 miliónov dolárov len za to, že mohla natáčať v New Yorku, pričom tam bolo najatých asi 700 hercov a členov štábu, medzi nimi viac ako 400 komparzistov. (Arsenal83)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 95. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Krajní meze budou znovu děsit

Krajní meze budou znovu děsit

23.06.2014

Scott Derrickson si vybral další zajímavý projekt. Režisér hororů V moci ďábla, Sinister a Chraň nás od zlého sice chystá natáčení marveláckého Dr. Strange, hodlá při něm ale pracovat na svém dalším… (více)

Kdo natočí marveláckého Dr. Strange?

Kdo natočí marveláckého Dr. Strange?

04.06.2014

Marvel v minulých letech zaměstnal řadu zajímavých režisérů, momentálně ale řeší problémy s Ant-Manem. Toho kvůli tvůrčím neshodám opustil Edgar Wright (Soumrak mrtvých, Scott Pilgrim proti zbytku… (více)

Reklama

Reklama