Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 3
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 3

Recenze (301)

salalala 

všechny recenze uživatele

Thriller, který by moc rád byl něčím víc, než nakonec je, patří k těm typům filmů, které stojí a padají s příběhem a jeho pointou. Joffe nemá problém vytvořit hutnou a paranoidní atmosféru a vzhledem k tomu, že zpočátku nevíme o moc víc než hlavní hrdinka, to báječně funguje. Je jasné, že každá postava může lhát a záměrně zatajovat věci a jejich rozkrývání je poměrně fajn. S přibývajícím časem ale film upadá do stále větších klišé a stává se tuctovou a zaměnitelnou podívanou. Joffe zkrátka jede na jistotu a nikdy nevystoupí z mezí žánru, což znamená, že tu sice je pár akčnějších scén, lekaček a rádoby tajemství, všechno už ale bylo viděno jinde a mnohdy i lépe. Do lehkého nadprůměru film posouvá ústřední trio, které sice nemá moc možností vyniknout, ale uhraje si svoje a mnohdy mu stačí zapojit nezpochybnitelné charisma (Kidman je celou dobu vyděšená, ale nepřehrává, Firth se ke slovu dostává až na konci a vše zvládá, jak má, jen Strong by mohl dostat nějaký moment, kde by vysloveně vynikl). Závěrečná pointa tak vlastně nikoho nepřekvapí, natožpak šokuje, potěší ale, že není úplně hloupá a je v ní jen minimum nelogičností. Pro trošku zkušenějšího diváka je tak Before I Go to Sleep pouhou žánrovou jednohubkou, která neurazí, ale ani vysloveně nepotěší. 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Úvod nás vťahuje vďaka zaujímavej mysterióznej premise priamo do deja a my sme napätí, ako to bude pokračovať ďalej. Pokračuje to tak nejak podľa očakávaní, len začína byť zrejmé, že divák musí byť stále viac a viac pred Christine, aby z filmu niečo mal. No a ono aby to nevyzeralo ako úplný bordel, tak začnete mať dojem, že aj ona si pamätá na včerajšie a predvčerajšie veci, pričom základ zápletky spočíva v tom, že to nedokáže. Logiku to teda nakoniec nedáva, tvorcovia sa ale mohli blysnúť nejakým poriadne cynickým záverom, ale na to nenašli odvahu. Alebo možno našli, ale štúdio bolo proti. ()

Reklama

Marqta 

všechny recenze uživatele

Nemastné neslané. Povrchní. Nemůžu úplně tvrdit, že předvídatelné, ale těch několik zvratů co tam byly byly tak nějak na jeden způsob. Několikrát se opakovaly podobné "napínavé" situace jen s menšími obměnami. Rychle něco najít, rychle něco/sebe schovat, moment šoku (kus tajemství odhalen), panika, někam se odplížit/odejít/utéct a rychle cosi najít. a hle další odhalení ..a sem tam celá, nebo částečná akční scéna o jejichž uvěřitelnosti by se dalo dlouze diskutovat. Do toho všeho drnká na nervy dramatizující hudba a to téměř bez přestání, takže to lehce ztrácí efekt. Postavy jsou charakterizované několika pár informacemi a nepůsobí moc realisticky. Logické nepřesnosti nemaže ani po herecké stránce skvělý výkon Nikole. Tohle mě fakt nebavilo. Silnější jedna hvězdička, škoda protože s tímhle námětem mohl vzniknout mnohem lepší film. ()

evanka 

všechny recenze uživatele

Nicol Kidman se každé ráno probouzí s vygumovanou hlavou a neví kde je a kdo je ten chlap vedle ní v posteli. Není to ale díky divokému večírku nýbrž tím, že trpí amnézií. Podle fotek v koupelně jí to začíná za chvíli docházet. Pak je tu i manžel Colin Firth, který je již připraven s fotoalbem v ruce a se stručným shrnutím posledních 10 let jejího života. Colin všechno zvládá zmatené Nicol vysvětlit během vstávání a snídaně a pak už spěchá do práce. Nicol bloumá neznámým domem dokud jí nezavolá její doktor a nenasměruje ji ke schovanému foťáku ve skříni, na který si Nicol po večerech nahrává takový deník. A tady na scénu přicházejí pochyby, podezření a honba za pamětí. Kdo jí z hlavy vymlátil všechny vzpomínky? Colin Firth tady pro změnu hraje toho špatného a to mu sluší a Nicol Kidman předvádí svoje vyděšené oči a svou křehkost, čímž mě nudila. Film začne být zajímavý až těsně před koncem. Jinak to postrádá napětí. Knihu jsem nečetla, ale film asi nedokázal pojmout rozsáhlejší děj a souvislosti, které by to mohly udělat zajímavějším. Klasický americký objímací a uslzený happy end tomu taky moc nepřidal. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Ve filmu hodně vládne mysteriózní atmosféra a to se mi na tom hodně líbilo. Je to film k zamyšlení, jelikož toho víte asi tak jako hlavní postava Christine v podání Nicole Kidman. A tak si stejně jako Christine vybíráte komu máme věřit a komu ne. Závěr mě docela překvapil, i když jsem Colina podezírala od začátku, ale tohle jsem nečekala. A konec byl jak se patří dojemný. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Počas rozhovoru s Benom (Colin Firth) v škole Christine (Nicole Kidman) zhodí tašku na zem a podíde k nemu, aby ho objala. V ďalšom zábere je taška preč. (Arsenal83)
  • Ben (Colin Firth) vo filme Christine (Nicole Kidman) pripomína, že je alergická na jahody. Nicole Kidman je na ne v skutočnosti sama alergická. (Astonko)

Reklama

Reklama