Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (286)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Cementová paruka, bizáru je záruka.“ Člověk buduje hnízdo, celý život. Honí se za chimérami, čvachtá v hnusných kompromisech, lže si do vlastní kapsy, morálně zahnívá, líně se válí a vegetuje v bublině falešného bezpečí. Zkrátka „má se dobře.“ A najednou... bájný alp! A otázky. Divné, nemístné i jdoucí až na dřeň. Odkud se bere zlo v dětech? Je to produkt výchovy a zrcadlení pokřiveného světa dospělých, nebo to zlo má hlubší, iracionální kořeny? OKÉNKO ZAHRADNÍHO DOMKU: [][] Když si u firmy Warmerdam & zmrd objednáte renovaci zahrady, včetně demaskování vašeho kašírovaného, disfunkčního manželství, za jaké vicepráce nakonec zaplatíte? Bagrování vztahu. Založení kvalitního rodinného kompostu. Zrytí „zahrádky“ mladé chůvy. Postřik plevelných dětí. Zejména divizny Isolde. A místo sádrového trpaslíka příjde na skalku... artový alp, holandský příbuzný skandinávských trollů. [][] Faustka remcala, ale já i Richard jsme s renovací navýsost spokojení. Jen Marina je frustrovaná, na její staré křoví už nedošlo. V křovinořezu došel benzín a démonický Camiel už ztratil „chuť si hrát.“ Cynická bizarnost par excellence. Sto lidí, sto různých filosofických interpretací. Nepožádáš vany bližního svého! Neotevřeš dveře cizinci... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Precizní komentář OldaVagner, co se týče myšlenky, jediné zajímavé interpretace a snad i režijního a scénáristického záměru. *** Jen k provedení se nevyjádřil, které mě mrzelo: jako by si režisér nevěděl rady s herci, nevyvážené, nezvládnuté momenty, etudy, scény, toliko rádoby gagy, kdy je patrné, že jakékoli nadsazené, groteskové či nedejrejžo over-groteskové hraní je mimo možnosti i chápání aktérů, takže to vyznívalo příliš kašírovaně a šustilo papírem a režisér jako by nad tím trochu mávl rukou doufaje, že se to přehlédne, je-li tu jistá inscenovanost záměrem. Toho škoda. Neschopná gesta si s nedbalými revokacemi esenciálně nelze splést. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě takhle žádný film nevytrhnul z takové té středně-proudé letargie. I když jsem už viděl zepár věcí, ve kterých intruder terorizuje oběť, tak žádná snad nebyla tak šíleně znepokojivá svou plíživostí a podlostí, snad krom španělské vychytávky Zatím co spíš. Belgicko-holandská produkce tomu dodává zajímavou atmosféru, jakou byste u holywoodské produkce sotva hledali. Rozklad harmonického vztahu v idylicky fungující rodině partou několika bezdomovců-zevláků krok za krokem v řadě neuvěřitelných situací, které by se v reálném životě nikdy nemohly stát, ale tady do sebe vše tak zapadá a je podáváno s naprostou samozřejmostí a grácií, že s otevřenou pusou hltáte každou scénu s obrovským údivem. Šokující a znepokojivé! ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Znepokojivy a velmi zvlastny film, po ktorom si vravim, ze na jedno pozretie staci. Mnohym povie vela, niektorym nic.Ja sa radim niekde do stredu, viac sa mi vsak tato podivnost pacila ako nepacila. Kedze som zo zaciatku nemala potuchy do coho idem, dejovy rozbeh a sled udalosti sa predstavil ako nie jednoduchy film a tym si ziskal moju pozornost. Co prislo neskor, bola cista a jasna hrozba. Podmanivi a demonicki manipulatori pohravajuci sa s ludskostou, rucaju hranice a psychicke obrany. A da sa toho este vela najst,co chcel tento film priamociaro povedat. Kto hlada, najde. Ten surrealisticky nadych mi ulahodil, za nie prilis najstastnejsie rozhodnutie povazujem ustredne a vedlajsie zenske herecke obsadenie. Pre celkovu zrozumitelnost pozor hlavne na uvod a necakat, ze sa nieco same vysvetli:-) ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Bizarný príbeh manipulátorského bezdomovca, ktorý je schopný ovplyvniť čokoľvek a kohokoľvek. Po technickej stránke ide o veľmi kvalitný snímok, v ktorom dominujú podivnosti a wtf momenty. Na konci sa ponúkajú otázky ako?, prečo?, načo? a je len na konkrétnom človeku, do akej miery mu tento fakt (ne)prekáža. Ja by som zopár odpovedí privítal. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)

Reklama

Reklama