Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (286)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno... Určitě je to minimálně zajímavý film. I když to téma zase není až tak neotřelé a co si budeme povídat něco podobného už tu bylo. Nicméně film boduje tím, že ve svém průběhu naklade některé opravdu zajímavé otázky u kterých pak celkem netrpělivě čekáte na odpovědi. A ke konci to graduje celkem zajímavě. Ne zase až tak aby mě to nějak extrémně oslnilo, ale jak jsem napsal zaujme to. To každopádně.65% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Někdo nás zradil, vypadni odsud.......... Ten začátek byl hodně nepřehledný a divák netuší o co vlastně jde. A pozor, to byl teprve začátek. Celý film je vlastně podivný a nechává diváka neustále v nevědomí. Nebojte, nic se nezmění, Kdo má rád klišé tipu "vrahem je zahradník", ten si užije. Dobře oblékaní bezdomovci, kteří mají mobilní telefony, těžkou techniku a umějí máknout? Tady něco nehraje. Všechno jim funguje, skoro nikde neudělají chybu, jen divák netuší, co vlastně chtějí. Jsou to nějací mimozemšťané? Mutanti? Zloději těl? Nebo jen obyčejní vrazi? CITÁT - Já jsem zahradník. Nebo už snad nějakého máte?......... Příběh vás nutí přemýšlet, domýšlet a vymýšlet. Hezkou zábavu. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Precizní komentář OldaVagner, co se týče myšlenky, jediné zajímavé interpretace a snad i režijního a scénáristického záměru. *** Jen k provedení se nevyjádřil, které mě mrzelo: jako by si režisér nevěděl rady s herci, nevyvážené, nezvládnuté momenty, etudy, scény, toliko rádoby gagy, kdy je patrné, že jakékoli nadsazené, groteskové či nedejrejžo over-groteskové hraní je mimo možnosti i chápání aktérů, takže to vyznívalo příliš kašírovaně a šustilo papírem a režisér jako by nad tím trochu mávl rukou doufaje, že se to přehlédne, je-li tu jistá inscenovanost záměrem. Toho škoda. Neschopná gesta si s nedbalými revokacemi esenciálně nelze splést. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Báječně bizarní! Je fakt, že na 60.léta si člověk hned vzpomene (Případ pro začínajícího kata, Ovoce stromů rajských jíme, O slavnosti a hostech...a nebo Loni v Marienbadu). Fantaskní, alegorické, tajemné (jednu chvíli jsem uvažoval o mimozemšťanech), vtipné (jistá scéna mi připomněla Univerzální uklízečku), kruté (copak udělá malá dívenka, když ji zraněný muž požádá o pomoc?) a napínavé. Není dobré příliš vyzrazovat, jelikož tenhle film je jako báseň - nechť si ho divák přebere po svém... ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě takhle žádný film nevytrhnul z takové té středně-proudé letargie. I když jsem už viděl zepár věcí, ve kterých intruder terorizuje oběť, tak žádná snad nebyla tak šíleně znepokojivá svou plíživostí a podlostí, snad krom španělské vychytávky Zatím co spíš. Belgicko-holandská produkce tomu dodává zajímavou atmosféru, jakou byste u holywoodské produkce sotva hledali. Rozklad harmonického vztahu v idylicky fungující rodině partou několika bezdomovců-zevláků krok za krokem v řadě neuvěřitelných situací, které by se v reálném životě nikdy nemohly stát, ale tady do sebe vše tak zapadá a je podáváno s naprostou samozřejmostí a grácií, že s otevřenou pusou hltáte každou scénu s obrovským údivem. Šokující a znepokojivé! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)

Reklama

Reklama