Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (286)

nunka 

všechny recenze uživatele

Znepokojivy a velmi zvlastny film, po ktorom si vravim, ze na jedno pozretie staci. Mnohym povie vela, niektorym nic.Ja sa radim niekde do stredu, viac sa mi vsak tato podivnost pacila ako nepacila. Kedze som zo zaciatku nemala potuchy do coho idem, dejovy rozbeh a sled udalosti sa predstavil ako nie jednoduchy film a tym si ziskal moju pozornost. Co prislo neskor, bola cista a jasna hrozba. Podmanivi a demonicki manipulatori pohravajuci sa s ludskostou, rucaju hranice a psychicke obrany. A da sa toho este vela najst,co chcel tento film priamociaro povedat. Kto hlada, najde. Ten surrealisticky nadych mi ulahodil, za nie prilis najstastnejsie rozhodnutie povazujem ustredne a vedlajsie zenske herecke obsadenie. Pre celkovu zrozumitelnost pozor hlavne na uvod a necakat, ze sa nieco same vysvetli:-) ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Alex van Warmerdam mi rozšířil obzory. Holandsko pro mě dosud byly jen lány tulipánů, větrné mlýny a milí lidé. Že tam mají lesy plné zemljanek, s podivně hibernujícími bezdomovci, jsem netušila. Tak už to vím. Také jsem díky této podivnosti s překvapením zjistila, jak širokou zásobu sprostých slov mám. Chování Mariny mě neuvěřitelně nasíralo, to se prostě slušně okomentovat nedalo. U mě doma zazvonit zavšivený bezďák, jestli si u nás může hupnout do vany a jestli bych mu neumyla záda, letěl by ze schodů, špinavou hubou napřed! Zřejmě Warmerdamův umělecký záměr, šokovat a nasrat diváky. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aha .. tak o to im išlo, nabrať regrútov. No, v každom prípade to bol dosť zvláštny film, ktorého devízou bolo to, že ste nevedeli, čo je na vás nachystané a kam sa to všetko bude uberať. Alex si jednoducho robil s nami čo chcel. Kopec otázok v hlave, už len nájsť tie správne odpovede. Treba si dať pozor, komu otvoríte dvere a pozvete ho ďalej. Nielen do domu. Výborne natočené, skvelý vizuál. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se neustále pije víno. Tato činnost zde zastává v podstatě stejnou funkci jako ve stovkách jiných filmů kouření cigaret. Ne, že by to byla kdovíjak geniální inovace, ale je to zajímavé a občas velmi trefné. Což ostatně platí pro celý snímek, zejména co se týče vykreslení buržoustské rodinky. Na Hanekeho nebo Lanthimose ale Warmerdam nemá. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No ... jak se k tomuhle ... každopádně určitě jeden z kandidátů na nejdivnější film roku. Zpočátku to vypadá, že Borgman bude dalším přírůstkem do rodiny klasických home invasion thrillerů. Jakmile se ale po baráku kromě zanedbaného vousáče začnou producírovat i metroví psi, jimž vousáč řekne "You're early. Off with you" ... a oni ho poslechnou, je jasné, že máme co dočinení s něčím trochu více nadpozemským. Film má dosti znepokojivou a vtahující atmosféru, i přes svou informační nevstřícnost velmi baví a z technického hlediska je radost se na něj koukat. Pokud ovšem k plnohodnotnému filmovému zážitku potřebujete jasný příběh a odpovědi na otázky, jež v průběhu děje vyvstanou, berte okamžitě nohy na ramena a jděte o dům dál. Tohle je velmi nejednoznačný bizár. O šíření zla. Asi. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)

Reklama

Reklama