Reklama

Reklama

Sarajevo 1914

(TV film)
  • Rakousko Sarajevo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Konspirace v pozadí události, která zahájila první světovou válku. Dne 28. června 1914 došlo v Sarajevu k atentátu na rakousko-uherského následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho ženu Žofii z Hohenbergu, což bývá považováno za spouštěč první světové války. Výpravný koprodukční projekt Sarajevo, 1914 se nezabývá samotným atentátem, ale přináší dramaticky přibarvený pohled na události bezprostředně následující, které ovšem byly oficiálními dějinami potlačeny. Ačkoli atentát zcela jednoznačně provedl Srb, scénář se zabývá možnou konspirací v pozadí celého aktu, sahající až do vysokých míst v Rakousko-Uhersku a Německu. Právě tyto okolnosti odhaluje soudní vyšetřovatel Leo Pfeffer během výslechů střelce Gavrila Principa i jeho spolupracovníků. Nicméně jak záhy zjistí, na pravdu není nikdo z oficiálních míst zvědav, a to nejen proto, že jsou rakousko-uherští a němečtí oficíři již příliš zabraní do plánování války se Srbskem ještě před tím, než by Pfefferovi zadané vyšetřování potvrdilo, že za atentátem stála srbská vláda. Tlak velkých dějin a jejich inscenátorů záhy pocítí sám na sobě i zásadový Pfeffer. Německo-český koprodukční film, na němž se podílela také Česká televize, se soustřeďuje na vykreslení znepokojivé situace člověka, který vidí pravdu, ale nedokáže zastavit tok dějin, ba je dokonce konfrontován s přímými důsledky vývoje, který doufá zvrátit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (51)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Každý film, který se zabývá historií Rakouska-Uherska, tedy potažmo naší vlastní, s radostí vítám. Z období kolem roku 1914 máme svůj skvělý film Evropa tančila valčík. Sarajevo se zabývá stejnými událostmi, ale ne v rámci koncertu velmocí, ale jen jako příběhu člověka, který hledá pravdu o pozadí atentátu. Srbsko stálo zkrátka v cestě Němcům na Balkán. A záminka se musela najít, protože Němci válku chtěli, aby si vydobyli svůj nový životní prostor. Drang nach Osten bylo myšlenkou starou jako Germáni sami. Film dokonale ukazuje, že vinu za rozpoutání první války nenese Německo (jak se často mylně uvádí), ale Rakousko, které Berlín zavleklo do světového konfliktu právě napadením Srbska. Vyšetřování atentátu nevede do Srbska, ale do rakouské armády a tajné služby. Zas mám o čem přemýšlet a co dohledávat...80% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní s takovým odstupem času sledovat příběh, který započal První světovou válku. Je to velká změna po sérii současných filmů, které se zaobírají jen a jen Druhou světovou. Thriller s velmi dramatickou hudbou je zajímavý, ale mám pocit, že mohl nabídnou o hodně víc. Jako-by se tvůrci báli odhalit něco více šokujícího. CITÁT - Chceme aby jste výslech provedl vy!!:........ ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Společně s Evropa tančila valčík je to slušné combo. Nutno ale brát v potaz, že se jedná primárně o rakouský televizní film Das Attentat Sarajevo 1914 a Češi tu participují klasicky jen jako nádeníci. Čili v Edici ČT je to spíš omylem a skutečnost, že se to distribuuje výhradně s českým dabingem je až výsměch. Kdo si co chce přivlastňovat? Těch pár záběrů s Kukurou? ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice dobře vypadající a působivá retro kriminálka poodhalující skryté pozadí atentátu na arcivévodu Franze Ferdinanda. Díky postavě vyšetřujícího soudce nabízí film nahlédnutí do dobové nálady, do myšlení lidí z armády i z ulice a vrhá na celou událost zcela jiné světlo. Děj graduje až spíše ke konci, moc mě nepotěšila milostná zápletka naroubovaná do děje, jinak se ale jedná o slušnou televizní podívanou. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, kdy režisér vnesl do historie hodně subjektivní pohled, i když v mnohém může mít pravdu. Příliš se však soustředil na konspirační teorii a vše postavil na osobě vyšetřujícího soudce, kterému prakticky všichni hází klacky pod nohy. Velice povrchně se vypořádal s historickými souvislostmi, prakticky neřešil otázku postoje jednoho z nejdůležitějších aktérů, který mohl válku když ne zastavit, tak alespoň oddálit a to roli stařičkého mocnáře, který určitě nechtěl válku František Jozef II, se tak zcela vytratil z historické fresky jako nevýznamná osobnost. Na druhé straně navozoval atmosféru, jakoby řadový úředník, byť vyšetřující soudce, mohl výsledky svého šetření zvrátit běh dějin. Takže jenom takový obyčejný průměr za 3. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se i v Hradci Králové a v Josefově u Jaroměře. V Hradci Králové, konkrétně na Velkém náměstí, vznikaly scény jako atentát na Ferdinanda či dějové scény na nábřeží Labe. Krom České republiky se natáčelo také v rakouské Vídni. (San Miguel)
  • Film vznikol na v spolupráci medzi nemeckým televíznym kanálom ZDF a rakúskym kanálom ORF. Bol uvedený v rámci 100. výročia začiatku prvej svetovej vojny. (Arsenal83)

Reklama

Reklama