The War
Strom snov
Dobrodružný / Drama / Válečný
USA, 1994, 126 min
Hrají:
Elijah Wood, Kevin Costner, Mare Winningham, LaToya Chisholm, Christine Baranski, Nick Searcy, Gary Basaraba, Lucas Black, Dorothy Davis, Lexi Randall, Bruce A. Young, Ron Clinton Smith, Mary Nell Santacroce, Afemo Omilami, J. Don Ferguson, Judson Vaughn
(další profese)
Hal_Moore
Tři hvězdy, nebo čtyři? Už dlouho jsem se tak těžce nerozhodoval. Poklidné, ke svému konci pomalu se linoucí dobrodružné drama (zvláštní to spojení) o tom, že válka (se životem) je v každém z nás, ale není vždy nejlepší do války vstoupit. Díky pomalému ději lépe porozumíte jednotlivým postavám a jejich činům, občas jsem se však neubránil pocitu roztahanosti a únavy. Co mě však definitivně probudilo byla závěrečná desetiminutovka, u které se snad ani nudit nedalo. Costner je tu jen jako vábička, skrze kterou tvůrci chtěli přitáhnout něžnou polovinu díváků, kdo však je hlavní tváří a tahounem filmu - Elijah Wood. Už jako dítě dokáže předvést dechberoucí výkon a utáhnout celý film sám. Nakonec se hlavně kvůli němu přikláním k o hvězdu vyššímu hodnocení.(9.11.2008)
kajas
Dlouhá stopáž tomuto jinak velmi příjemnému rodinnému filmu (ano, tenhle žánr ve výčtu chybí) hodně škodí, v některých momentech jsem se opravdu nudila. Ovšem malý Elijah svým hereckým výkonem strká do kapsy všechny ostatní herce včetně Costnera, právě za něj zvyšuji své hodnocení o *. A ten český překlad názvu mi teda vážně moc neseděl.(6.8.2012)
Falko
Siel som na Strom snov do kina s pocitom, ze to bude len nejaka blbost, ale presne naopak. Reziser Jon Avnet ma tymto filmom milo prekvapil, pretoze vedlajsia uloha Kevina Costnera, alebo jeho postava veterana z Vietnamu sa mi velmi pacila aj vdaka myslienkami a nazormi do zivota. Herecky vykon Elijaha Wooda urcite stoji za povsimnutie, aj vdaka zaveru, kde ide o zivot a taktiez nezabudnem na nesympaticku rasisticku ucitelku. Mozno bude film pre mnohych posobit monotonne a nudne, ale na mna tak neposobil a nevadili mi ani tie boje o takzvany Strom snov. Jon Avnet natocil napriklad romanticku dramu INTIMNI DETAILY (1995) s Michelle Pfeiffer a s Robertom Redfordom... 09.04.2010 _______ Elijah Wood - (Stu Simmons) +++ Kevin Costner - (Stephen Simmons) +++ Mare Winningham - (Lois Simmons) +++ Lexi Randall - (Lidia Joanne Simmons) +++ LaToya Chisholm - (Elvadine) +++ Christopher Fennell - (Billy Lipnicki) +++(9.4.2010)
forsythia
Vzdor zdejšímu nízkému hodnocení musím napsat, že se mi film líbil. Rozhodně mě nenudil, možná díky tomu, že jsem matka od trošku početnější rodiny a dramata, v nichž ústřední roli hrají děti, jsou mi tak nějak vnitřně blízká. Elijah Wood předvedl vynikající výkon a celkově všechny dětské role na mě působily velmi přesvědčivě. Hořká příchuť života a neustálý boj s tvrdými a neúprosnými okolnostmi. Příběh možná nebyl ničím výjimečný, ale přesto mě dokázal dostatečně zaujmout.(25.10.2011)
RHK
Dost divný rodinný film s vynikajícím 11-tiletým energickým Elijah Woodem a nevýrazným 36-letým Kevinem Costnerem. Film je o vtahu syna a otce - válečného veterána unaveného věčným hledáním práce a bojem o živobytí, v paralelní rovině pak o snaze jeho dětí o právo na plnohodnotný život bez soubojů se spolužáky a s vlastní střechou nad hlavou. Průměrný film +1* za Wooda a -2* za cituplný vydírající scénář a režií nedosažené napětí. Trailer: http://www.sms.cz/film/strom_snu/ukazka(13.1.2010)