foto

Mare Winningham

  • nar. 16.5.1959 (58 let)
    Phoenix, Arizona, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mare Megan Winningham se narodila v arizonském Phoenixu do katolické rodiny. Mare měla tři bratry a jednu sestru, její otec pracoval na univerzitě, matka byla učitelkou angličtiny na střední škole. Již od zákaldní školy milovala Mare divadlo a hudbu, především hru na kytaru a bubny. Kariéru začala v roce 1976 jako zpěvačka, poté začala hrát i ve filmech. Opravdový úspěch ale přišel až v roce 1985, kdy si zahrála Wendy Beamish, která čeká na lásku ženatého Billyho, v romantickém dramatu ELIÁŠŮV OHEŇ. V roce 1989 jsme ji mohli vidět jako doktorku Emily Carson v rodinné krimikomedii TURNER A HOOCH s Tomem Hanksem v hlavní roli. V roce 1994 se objevila hned ve dvou filmech: v roli Lois Simmons ve válečném dramatu STROM SNŮ a jako Mattie Blaylock ve westernu WYATT EARP – v obou filmech si zahrála společně s Kevinem Costnerem. Výrazný úspěch se dostavil o rok později, kdy získala Independent Spirit Award a nominaci na Oscara pro nejlepší herečku za vedlejší roli slavné country zpěvačky Georgie, ke které vzhlíží její mladší sestra Sadie, v dramatu GEORGIA. K jejím dalším výraznějším počinům patří role Catherine Braverton v thrilleru TEROR a v poslední době jsme ji mohli vidět jako Elsie Cahill (manželku Sama Sheparda) ve válečném dramatu BRATŘI. Mare se objevila také v epizodních rolích mnoha seriálů jako POHOTOVOST, CHIRURGOVÉ, KAUZY Z BOSTONU nebo 24 HODIN.

Během natáčení snímu THE YOUNG PIONEERS z roku 1981 se seznámila s hercem, scénáristou a producentem Adolphem Martinezem. Krátce po seznámení se vzali, ale manželství trvalo jen několik měsíců, a Mare se ještě téhož roku provdala podruhé. Jejím druhým manželem se stal Bill Mapel, se kterým žila až do roku 1996, kdy manželství skončilo rozvodem. Měli spolu pět dětí, z toho tři syny a dvě dcery. V listopadu roku 2008 se jejím třetím a posledním manželem stal Jason Trucco, se kterým žije dodnes.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2017 Geostorm: Globální nebezpečí
2013 Philomena
2012 Sněhurka
2009 Bratři
2005 Kouzlo všedních dnů (TV film)
2004 Pampeliška
2003 Dobrodružství Ociee Nashové
Zázrak v San Ramos (TV film)
2002 Eddie a Tru (TV film)
2001 Unáhlené rozhodnutí (TV film)
2000 Sally Hemingsová: Americký skandál (TV film)
Tajemství (TV film)
1999 Prokleté dědictví (TV film)
1998 Básník (TV film)
Vše, co povznáší (TV film)
1997 George Wallace (TV film)
Teror
1996 Deliverance of Elaine, The (TV film)
Kluci ze sousedství (TV film)
1995 Dopis vrahovi (TV film)
Georgia
1994 Betrayed by Love (TV film)
Strom snů
Tetovaná Tereza
Wyatt Earp
1993 Na dosah smrti (TV film)
Sexual Healing
1992 Narušitelé (TV film)
Those Secrets (TV film)
1991 Fatal Exposure (TV film)
She Stood Alone (TV film)
Těžko splnitelné sliby
1990 Crossing to Freedom (TV film)
Love and Lies (TV film)
1989 Turner a Hooch
1988 Bůh žehnej dítěti (TV film)
Miracle Mile
1987 Eye on the Sparrow (TV film)
Láska nebeská
Nesmělí lidé
1986 Nejsem pro blázny
Who Is Julia? (TV film)
Winner Never Quits, A (TV film)
1985 Eliášův oheň
Love Is Never Silent (TV film)
1984 Helen Keller: The Miracle Continues (TV film)
Single Bars, Single Women (TV film)
1982 Missing Children: A Mother's Story (TV film)
1981 Few Days in Weasel Creek, A (TV film)
Freedom (TV film)
Překročit práh
1980 Amber Waves (TV film)
Off the Minnesota Strip (TV film)
One Trick Pony
Women's Room, The (TV film)
1979 Death of Ocean View Park, The (TV film)
Steeletown (TV film)
1978 Special Olympics (TV film)
1976 Young Pioneers (TV film)
Young Pioneers' Christmas (TV film)

TV seriály

2017 American Horror Story (TV seriál)
Mid-Western Assassin (S07E06)
2016 American Horror Story (TV seriál)
Be Our Guest (S05E12)
Battle Royale (S05E11)
2015 Aféra (TV seriál)
212 (S02E12)
211 (S02E11)
210 (S02E10)
další epizody (4)
American Horror Story (TV seriál)
She Gets Revenge (S05E10)
She Wants Revenge (S05E09)
The Ten Commandments Killer (S05E08)
další epizody (9)
2014 Aféra (TV seriál)
10 (S01E10)
9 (S01E09)
8 (S01E08)
další epizody (8)
American Horror Story (TV seriál)
Sirotci (S04E10)
2013 Pod kupolí (TV seriál)
Podej čertu prst (S01E11)
Hry začínají (S01E10)
American Horror Story (TV seriál)
Náhradníci (S03E03)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Vězeňkyně (S03E22)
2012 Hatfieldovi a McCoyovi (TV seriál)
2011 Mildred Pierceová (TV seriál)
Torchwood (TV seriál)
Escape to LA (S04E04)
Dead of Night (S04E03)
Rendition (S04E02)
2010 Myšlenky zločince (TV seriál)
Útočiště (S06E05)
Odložené případy (TV seriál)
Voják, jak se patří (S07E11)
24 hodin (TV seriál)
Day 8: 2:00 a.m.-3:00 a.m. (S08E11)
Day 8: 1:00 a.m.-2:00 a.m. (S08E10)
2005 Chirurgové (TV seriál)
2004 Clubhouse (TV seriál)
Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Kriminálka New York (TV seriál)
2003 The Brotherhood of Poland, New Hampshire (TV seriál)
2002 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Plán (S02E03)
1983 Ptáci v trní (TV seriál)
1978 Young Pioneers, The (TV seriál)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2011 Shakespeare High

TV pořady

2014 The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace