Reklama

Reklama

Baraka - Odysea země

  • Česko Baraka (více)

Obsahy(1)

Umělecky laděný "dokument z cest" a současně osobitou meditaci nad životem všech obyvatel naší planety natočil kameraman, scenárista a režisér Ron Fricke, který se podílel také na vzniku slavného dokumentárního snímku Koyaanisqatsi. Stejně jako jeho tvůrce Godfrey Reggio, vybral si i Fricke pro název svého filmu slovo z jazyka přírodního národa: baraka znamená v nářečí kmene štěstí, vůni, dech, ale i "esenci života, z níž pramení evoluční vývoj". Filmové záběry zachycují tvář Země v její neobyčejné různorodosti. Po počátečních scénách opic u horských pramenů, přes náboženské obřady, lidské konání i nedotčenou přírodu v různých koutech světa. Jaksi mimochodem se vedle sebe objevují starobylé chrámy v Kambodži, jihoameričtí indiáni, zatmění Slunce, činná sopka, skalní útvary v Utahu, australští domorodci, mračna valící se přes pohoří, rituální omývání Indů na břehu Gangy i spalování mrtvých, zvyky a slavnostní tance Masajů v Africe, ptačí hejna v letu nad jezery, leguáni na Galapágách, mořský příboj. Ve velkolepém příběhu obrazů vystupují i egyptské pyramidy a nacistické koncentrační tábory v Polsku. Nakonec přichází kriticky laděný pohled na zautomatizovanou západní civilizaci: anonymní "řeka" aut a lidí na amerických ulicích a v japonském metru je srovnávána s pohybem a tříděním kuřat na dopravních pásech v drůbežárně. Výtvarně dokonalému obrazu pomáhá spoluvytvářet atmosféru hudba, na níž se podíleli Brendan Perry, Michael Stearns a Lisa Gerrardová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

mararati 

všechny recenze uživatele

Baraka zřejmě není pro každého. Jak se může někdo stěžovat na „dlouhé pasáže“ u podobného meditačního skvostu? Stačí zpomalit (jak říkám, není to pro každého) a u tohoto filmu přímo cítíte, jak se vám rozpíná vědomí. Velké díky Ronovi Frieckemu a dalším tvůrcům této spirituální mozaiky! ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Tahle balada o smyslu života, doprovázená tak podmanivou hudbou, zaměstná skutečně každou mysl. Absence komentáře je spíše plusem, protože předkládané obrazy ho nepotřebují.. ()

Foogas 

všechny recenze uživatele

ROZMANITOST. Že patří Gangnam Style, Justin Bieber a podobný materiál mezi nejsledovanější na Youtube? Svět není v pořádku. V tomto dokumentu je VŠE a dá ti víc, než devět tříd základky. ()

pold odpad!

všechny recenze uživatele

Někdo se rozhodl být umělec. Umělec znamená natočit záběr něčeho pěkného tak, aby to vypadalo hnusně, nebo aspoň divně, a ten záběr musí trvat tak dlouho až vás začne štvát. Vlastně všechno by vás mělo tak trochu štvát, to abyste náhodou nezpohodlněli a vnímali to umělečno. Pak úplně cítíte jak se ve vás to umění probouzí. Fujtajxl. Pozérská kravina pro styloblby, co rádi posedávají ve špatných kavárnách, a strnulým zíráním do tlustých nečitelných knih dělají dojem na mastnovlasé batikované studentky filosofických oborů. ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Dost podařený "odvar" z kultovních filmů G.Reggia, který se paradoxně stal ještě kultovnější a divácky úspěšnější než jeho "vzory" - možná i díky panoramatickému formátu, snímanému na 65mm negativ. Nicméně chybí tomu Glassova hudba. ()

Mip@m 

všechny recenze uživatele

Film je čistě lyrický. Jde o pocit, který v člověku vyvolává při sledování. Mne to uchvátilo natolik, že jsem na nej byl v kině 3x :))) ()

PavHer 

všechny recenze uživatele

Dokument, který beze slov zachycuje nádherné přírodní scenérie, rozdíly všemožných kultur a památky, zachycené snad ve všech koutech světa. K tomu jako podkres hraje výborná hudba. Brilantní dílo. ()

Bohulib 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem chápal jako výpověď o kontrastech mezi přírodou a technickou civilizací, bídou a bohatstvím atd. Velmi působiví byli ildé žijící na smetišti, kteří na rozdíl od lidí ve městě vypadali vyrovnaně. ()

kennyzero 

všechny recenze uživatele

Baraka nám jen pomocí obrazu a podmanivé hudby přibližuje svět se vším, co k němu patří. Filmováno na 6 kontinentech ve víc jak 24 zemích na 169 místech světa! Zatím nepřekonaný fascinující epos, podbarvený strhující hudbou. ()

Názorožec 

všechny recenze uživatele

Nevím jak v roce 92´ ale já jsem se z filmu nedozvěděl v roce 09´ nic moc nového, nicméně je to pěkně až líbivě nasnímané. Obdivuji zvlášť schopnost tvůrce udržet vizi filmu v každém záběru, což ale nakonec neospravedlňuje film, který je i přes závažnost tématu poměrně krotký a neškodný. Dobrý komentář je oficiální text distributora (který je neobvykle kritický). ()

pavont 

všechny recenze uživatele

Zaujimave obrazky podporene kvalitnym hudobnym doprovodom. Otazka je ci by som sa na to pozrel znova. Predsa len takychto strihovych dokumentov je v poslednej dobe pomerne dost. ()

Psychonaut 

všechny recenze uživatele

Fascinujícím způsobem natočený a poskládaný dokument vypovídající a stavu planety a lidstva. Úžasné dílo nejen obrazově, ale především volbou hudby. Na depresivní obrazy z tohoto snímku, doprovázející hudbu Dead Can Dance, nikdy nezapomenu. Záběry bezdomovců, žebrajících i prostitucí se živících dětí, lidí sbírajících odpadky na smetišti, ale také překrásné přírodní scenérie, a v neposlední řadě záběry na kuřátka z drůbežárny. Dechberoucí, úchvatné, nutící člověka zamyslet se nad sebou pokaždé, když si spílá nad tím, jak se má zle. ()

Nakamura san 

všechny recenze uživatele

Páč miluju Glasse a Reggia a všechno,co udělali,tak se nemůžu zbavit pocitu,že je Fricke tak nějak vykradl. A i když záběry byly nádherné a hudba také dobrá(Dead can dance jsou výborní),chybí tomu takovéto dýchnutí něčeho navíc.Proto jen tři hvězdičky!!! ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Já se na moc těšil,ale asi přetěšil.Je to zdlouhavé a musel jsem se nutit,abych vydržel do konce.Na potenciál,který ten film měl mít jsem spíše rozladěn.65% ()

ardeas 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že prvýkrát som si to pustila po náročnom dni a po pár minútach som zaspala. No keď to budete pozerať s plným vedomím, je to fakt nádhera :) ()

Reklama

Reklama