Reklama

Reklama

Fanfán Tulipán

  • Itálie Fanfan la Tulipe (více)
TV spot

Obsahy(1)

Kdepak je mladý bouřlivák Fanfán? Hledá ho celá vesnice v čele s otcem mladičké Marion: Jejich předtucha je správná, v jedné z kupek sena je určitě najdou. Marně se Fanfán snaží o útěk, rozezlený otec jej dostihne a trest by měl být na doživotí. Čeká ho cesta k oltáři s krásnou Marion. Ale přesto, že má tato mladá venkovská dívka všechno, co má mít, Fanfánovi se ještě nechce do venkovského chomoutu. Když mu krásná cikánka předpoví z ruky šlechtickou budoucnost, má hned o důvod víc, proč ze svatby utéct, byť k verbířům. Fanfán udělá všechno pro to, aby se věštba naplnila a on se oženil s královskou dcerou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (165)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to příjemná a hravá historická komedie s romantickou zápletkou. Je to rozverné, je to škádlivé, je to ironické, je to svěží a v pohybu. Život nabízí více možností, jen si jedinec musí vybrat z mnoha cest, kde lze roztáhnout křídla a letět do dálky v ústrety dobrodružství jedinečnosti a velikosti okamžiku. Válčení a láska vždy skýtají možnost uplatnění pro ambiciózní jedince. Vytvářejí vítěze, byť i neplánovaně. S kuráží a nadšením lze získat obdiv i urozené osoby, se zdravou drzostí lze získat nejednu oficiální poctu. Fanfan La Tulipe (skvělý Gérard Philipe), milovník života a krásných žen, bere za svou největší výzvu svého života, energicky poskakuje, švihá šavlí, vrhá se po hlavě do každé akce. S otevřenou myslí přijímá trest, vysvobození, vyznamenání i vytouženou náruč. Adeline La Franchise (šarmantní Gina Lollobrigida), dcera vojáka, neváhá pro svoji vytouženou a temperamentní lásku požádat o pomoc a schovívavost samotného krále. Louis XV (dobrý Marcel Herrand), vrcholný představitel Francie, má slabost pro půvabné ženy a mezistátní válečné konflikty, kde obyčejní vojáci a jejich oběti jsou jediným měřítkem úspěchu. Z dalších rolí: Fanfánův kumpán a pomocník Tranche-Montagne (Olivier Hussenot), Adelinin otec a ustrašený seržant La Franchise (Nerio Bernardi), králův všehoschopný lokaj Lebel (Jean-Marc Tennberg), půvabná dvorní dáma markýza de Pompadour (elegantní Geneviève Page), králova mlaďounká dcera Henriette de France (půvabná Sylvie Pelayo), mladá vesnická kráska Marion (Irène Young), kyprá paní Tranche-Montagne (Georgette Anys), optimistický kapitán de la Houlette (Jean Parédès), či surový kaprál, neodbytný nápadník a přisluhovač mocných Fier-à-Bras (Noël Roquevert). Odvaha a smělost může přinést nečekané a tolik sladké ovoce. A tento film zůstane navždy lehkou i vzletnou zábavou s kousavým nadhledem a parodickými prvky. Obzvláště Fanfánův závěrečný hrdinský čin je lahůdkou. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nazval by som to, že je to starnúca klasika. Keby som si spomenul na svoje pocity, ako som to videl pred 20 alebo viac rokmi, a myslím že to bol ideologicky nezávadný film, teda išiel v TV, tak by to bolo možno o jednu hviezdu viac. Dnes je to len dobrodružný historický príbeh, kde neosloví okrem odvahy Fanfána a krásy Lollobrigidy skoro nič. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi vtipné, ľahké a milo romantické. Na rozdiel trápneho remaku z roku 2003 tu nechýbal ten pravý duch, aký sála napríklad z Troch mušketierov. Sú tu mimoriadne herecké výkony a to nielen u hlavných postáv, každá vedľajšia rola má svoju úlohu a šarm. Okrem toho sa to veľmi dobre pozerá a obraz i farby sú na rok výroby neuveriteľné. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

V mojich zahmlených spomienkach z čias keď som bol ešte malý špunt bol tento film úplne super. A s menšími výhradami to platí aj teraz o pár krížikov neskôr. Väčšinu stopáže skvelé tempo, zábavné postavy, krásna Gina, hromada šermovačiek a naháňačiek. Skrátka dobrodružná klasika ako lusk. Odľahčená, zromantizovane naivná, no stále skvelá. Ale aby som len nechválil, tak s blížiacim sa koncom sa mi tá ľahkosť akosi vytrácala a už to nemalo až také čaro. 8/10 ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Tento film započal celú plejádu "francúzskych hrdinov" v podaní mnohých hereckých idolov (nemusím menovať... je ich v dejinách francúzskej filmografie nepočítane až po súčasnosť). Okrem svižného deja najviac zaujme čistá cinemato-fotografická kamera. Pekné uhly na hercov a exteriéri, obrazovo vyvážené scény a dokonale prekreslený čiernobiely obraz. Akčná, zábavná a pritom filmová lahôdka. Nestarnúca klasika, ktorá sa dokázala udržať v medziach filmových kvalít. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Madame Henriette (česky Anna Jindřiška Francouzská), do které se Fanfán zamiloval, byla dvojčetem nejstarší dcery Ludvíka XV, Luisy Alžběty Francouzské. Nicméně zemřela již ve svých 24 letech na neštovice v roce 1752. (ajaxx)
  • Madame Henriette skutečně byla velkou milovnicí hudby a ovládala hru na různé nástroje. Nicméně navzdory filmu, kde hraje na pianino, ovládala ve skutečnosti hru na violu da gamba. (ajaxx)
  • Z historického hlediska by se příběh musel odehrávat někdy ve druhé polovině 40. let 18. století. Ovšem vedení války ji ohraničuje mezi léta 1740–1748, přičemž by se mělo jednat o války o rakouské dědictví, což ale je v rozporu s nepřítelem, zobrazeným ve filmu coby Braniborskem, které však bylo součástí Pruska a tedy spojencem Francie. Muselo by se tedy jednat o Sedmiletou válku (1756–1763), kde tito dva nepřátelé proti sobě skutečně stáli, ovšem v tom případě by madame Henrietta už byla po smrti. (ajaxx)

Reklama

Reklama