Reklama

Reklama

VOD (1)

Film Mr. Holmes přináší nový pohled na světově nejproslulejšího detektiva. Příběh je zasazen do roku 1947. Stárnoucí Sherlock Holmes se vrací ze své cesty do Japonska, kde se při hledání vzácných rostlin se silnými regeneračními schopnostmi stal svědkem zkázy způsobené jadernou válkou. Nyní si užívá odpočinku ve svém odlehlém venkovském domku na pobřeží, kde žije pouze ve společnosti hospodyně a jejího dospívajícího syna Rogera, a své poslední dny naplňuje chovem včel. Holmes, kterého pomalu začíná zrazovat paměť, vkládá do chlapce všechny své naděje při rozplétání okolností prastarého nevyřešeného případu, kvůli němuž musel odejít do důchodu. Zároveň touží získat odpovědi týkající se tajemství života a lásky - dřív, než bude příliš pozdě. (Cinemax)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (175)

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Jak koukám, tak na ČSFD se to dlouhou dobu nese pouze rozmazlenci blockbuster titulů, jako by nebylo místo pro filozoficky poetický film s pomaloučkým tempem. Panu Holmesovi je již 93, a tak není divu, že film se ubírá takto. Sledujeme tři linky. Hlavní, kdy je tedy Sherlocku Holmesovi 93 let a dožívá na venkově, se svojí hospodyní a jejího syna Rogera. Poté máme vedlejší - poslední případ a návštěva v Japonsku. Všechno se to táhne velice melancholickým a smutným tónem a filmu to neuškodilo! Čili Verbale a jiná individua, trhněte si nohou! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Stáří k životu patří...ale sledovat umírání mozku postavy, která je předobrazem rychlého, logického a svěžího myšlení...díky skvělému McKellenovi a rozvláčnému tempu příběhu, to bylo velmi pomalé a velmi bolestné. Od tvůrců, nebo snad distributorů, považuji žánrové zařazení do krimi, za podlý trik. Mr. Holmes totiž není detektivka, ale příběh o starci, který udělal chybu/rozhodnutí a na sklonku života se s jejími následky snaží popasovat. Resp. snaží se na tuto chybu vzpomenout a pak vyrovnat. Samozřejmě se ta chyba týká případu, ale ten sám o sobě žádnou záhadou není. Pointa filmu spočívá v něčem daleko osobnějším a budete si na ni muset počkat docela dlouho. A do té doby budete marně čekat, jestli a jak se děj "rozjede". Jedinci, kteří u filmů usínají, budou do 20-ti minut tuzí. A to i přesto, že Mr. Holmes je smutný film. Přiznám se, že o zlidštění Sherlocka takovýmto způsobem, ani trochu nestojím, takže spokojený nejsem. Jedna hvězda za McKellena a jedna za hudbu. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý Condon stavia na pomalosti a tichosti. Retrospektívy tu majú veľkú dôležitosť a stoja oproti logickosti a faktom. Niektoré úmyselne zamlžujú skutočnosti, alebo ich predostierajú v rámci nových faktov v rovine súčasnosti, kde má pán Holmes 93 rokov a bojuje so svojou senilitou a hľadá vraha svojich včiel. Film si síce vyžaduje divákovú pozornosť a je to tiež iný pohľad na literárnu legendu pohrávajúci sa s mýtom osobnosti Sherlocka Holmesa. Zároveň je to ale citlivý príbeh o uzatvorení všetkých nezodpovedaných otázok. Koniec je prekvapivo emotívny a veľmi dobre manipulujúci sentimentom bez toho aby to vadilo. McKellen podáva výborný výkon. Jeho anglický gentleman vs senilný dedo sa radia k jedným z najpôsobivejších vyobrazení určitého charakteru aké som videl, pričom som aj veľký fanúšik zmeny z Gandalfa Šedého na Gandalfa Bieleho. Citlivý, dobre zahratý a filmársky obstojný kúsok. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Mr. Holmes ponúka značne odlišný pohľad na slávneho detektíva a zaujímavo sa pohráva s mýtom okolo jeho osobnosti. V podstate ho poľudšťuje a robí z neho obyčajnú postavu, ktorá sarkasticky naráža na to, že slávny klobúk nikdy nenosil a množstvo týchto „mýtov“ sú len literárne výmysly pre spestrenie čitateľovej fantázie. Vo filme tak ani nejde o žiadnu kriminálnu zápletku alebo vyšetrovanie zložitého prípadu (pokiaľ nepočítam tých pár mŕtvych včiel), ale jedná sa o drámu o starnutí a senilite, ktorá človeku strpčuje života a je v podstate jedno, či tým človekom je Sherlock Holmes alebo ktokoľvek iný. Samotný príbeh však nie je obzvlášť prepracovaný a skôr sa jedná o obyčajné nostalgické spomínanie človeka na jeho predošlý život bez nejakých výrazne vzrušivých momentov, bez jediného prekvapenia alebo akéhokoľvek zvratu. Film nefilozofuje, nezaoberá sa hlbokými myšlienkami, ani neponúka výrazný pohľad do psychiky starnúceho človeka, respektíve človeka ktorý senilnie. Iba si to tak celé pomaly a neškodne plynie k záveru a vo výsledku Mr. Holmes síce neurazí absolútne nikoho, no vyslovene nadšený z toho asi tiež nikto nebude. No byť tu niekto iný než Ian McKellen a jeho do bodky precízny výkon stratil by film väčšinu kúzla. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nie je to veru žiadny strhujúci zážitok. Melanchólia doslova tečie z obrazovky. Chápem, že taký pomalý starecký príbeh, skoro úplne postrádajúci akýkoľvek dramatický náboj, slabší jedinci nevstrebú. Ja však nemôžem ísť s hodnotením nižšie. Dva dôvody: Ian Fucking McKellen a ten scenár. Veľmi dobre napísaná vec, v ktorej sa dokonale prelínajú všetky motívy. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Philip Davis, který ztvárnil inspektora Gilberta, se dříve objevil v jedné epizodě seriálu Sherlock (od r. 2010), kde hrál řidiče taxi. (oje)
  • Sir Ian McKellen (Holmes) si udělal kurz včelařství na The London Honey Company ještě před natáčením. (tedvidek94)

Reklama

Reklama