Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (163)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Norové a režisér Roar Uthaug obzvlášť má dar na velikášské evropské filmy. Tento se od jeho rukopisu vůbec neliší. Vlna totiž hodně zdárně kopíruje ty nejlepší americké katastrofické filmy. A to jak charaktery, smysly i nesmysly, příběhem, tak digitálními efekty. A to je, prosím pěkně, hodně co říct, když si uvědomíme, že film pochází právě z Norska. Jenže s pojmem katastrofický film přichází i celá řada neduhů, které jsou prostě a jednoduše součástí každého podobného filmu. Určitě to není na škodu, ale u mě to víc jak za tři hvězdy prostě nebude. Nicméně oceňuji myšlenku, o které jsem neměl ani páru a především i záběry na fjordy. Tím si u mě film výrazně šplhnul. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Až na ten laciný závěr, to bylo fantastický a konečně katastofický film, který má hlavu a patu, solidní triky a v určitých momentech dokáže pěkně zatlačit na pilu. Nebýt klišoidního (happy-end) konce a trochu slabší závěrečné třetiny, tak dám bez rozmýšlení maximum hvězd. Jen pro porovnání: San Andreas stálo 110 milionů dollarů a byla to kokotina navíc se špatnými triky....Vlna stála směšných 6 milionů eur a ve všech směrech přečnívá nejen San Andreas, ale i jakýkoliv jiný katastrofický film posledních minimálně 5 let. Fakt to stojí za zhlédnutí !!! ......... (Poznámka pro CSFD: do žánrů jste měli napsat DRAMA / KATASTROFICKÝ, není to akční - nestřílí se tam a není to ani thriller) ......... 80% ()

Reklama

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Pro každého, kdo má rád přírodu a hlavně hory, je film od začátku lahoda pro oko a tuhle krásu krajiny, můžeme pozorovat prakticky po celou dobu filmu. Ke všemu to má dobrý spád i děj, který můžeme pojmout jako varování o tom, co se očekává a nezvratně blíží, a protože lidé filmy milují, dozví se, jak by se v takových situacích měli správně zachovat, co mi přijde jako relativně dobrý tah. Jednoduše spojili příjemné a užitečné v jedno a vznikl s toho tenhle povedený snímek. Ve filmu mi vadili jen 2 věci: průzračná voda po tragédii a oheň, který tam prostě neměl vůbec co dělat, ale když jsem nad tím hlouběji zauvažovala, že se to v podstatě jinak natočit nedalo. Děj pod hladinou bahnité vody a v noci v troskách v hotelu by byl pro nás neviditelný a tak jsem ochotná jim tyhle dva nesmysli odpustit. Viděno v rámci Zahraniční Výzva 2016 / Norsko ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, které ukazuje, že dobré katastrofické filmy ještě nejsou mrtvé. Tady se mi líbí, že se Norové více zaměřily na lidi, jejich vztahy, jejich osudy. Je to celkově niternější a v tomto ohledu silnější. Když ale pak dojde na příval vody, také to nic neztrácí a je to ohromující, až máte chuť také utíkat. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Nedokážu se přenést přes tu nudu na začátku. Třeba u Nic nás nerozdělí bylo super, že se šlo do akce o něco rychleji, se San Andreas v tomhle směru srovnávat nebudu. Ale akce je vážně slušně zvládnutá a zničené město na konci taky, dokonce ten film nepůsobí trapným dojmem, což často katastrofické filmy dovedou a má slušné herecké výkony. V žánru katastrof však není nijak objevný, možná jen místem, kde se odehrává a vyjde to hezky na průměr. Teď abych se bál i k Vltavě... ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Kvôli scéne, v ktorej sa snaží zachrániť rodinu zo zatopeného hotela, trénoval hlavný predstaviteľ, Kristoffer Joner, s inštruktormi freedivingu zadržanie dychu pod vodou na tri minúty. (ambron)
  • Natáčelo se v Norsku a Rumunsku. (Cheeker)
  • Zástupcovia Nórska zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 88. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2016. (MikaelSVK)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama