Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí. (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (163)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď prižmúrim obe oči a odmyslím si tie nezmyselné, nelogické, nereálne klišé pasáže, musím z pohľadu dramatizácie pred Nórmi skloniť hlavu. Čo sa týka vizualizácie a efektov, sa divák dočká maximálne 2-3 záberov, nakoľko jadrom príbehu nie je samotná katastrofa, ale dianie po nej samotnej. Prežiť takýto okamih, ešte neznamená prežiť celú udalosť. Bez menších problémov sa to dalo pozrieť, aj keď podľa mňa bol "blábol" z poza oceánu o konci sveta z pred 3 rokov lepší "katastrofák". Bol totiž živší, a hlavne, na efekty jednoznačne bohatší. Pokiaľ by niekto rád spatril niečo podobné (no verím že lepšie) odporúčam ruský film - Metro. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* na doporučení jsem zkouknul i tento kousek od norských tvůrců, kteří chtěli oživit katastrofický žánr i svou netradiční geologickou zvláštností. Jinak však to pojali podle standardních postupů a nepřináší vůbec nic nového. Efektnost rozhodně nestačí nahradit plochý scénář a celkově to nestačí ani na průměrné hodnocení. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Tichá závisť. Nielen pre to, že Nóri točia kvalitné filmy, ale aj kvôli tomu, aké témy si vyberajú. Proste všehochuť, na rozdiel od väčšiny našej kinematografie, ktorá sa neustále vŕta v psychologických, existencionálnych či historických drámach z 20. storočia, a to donekonečna. Vlna je jeden moderný film, ktorý námet katastrofickej drámy posúva a prispôsobuje si ho podľa vlastných potrieb. Aj keď sú efekty na Európu veľmi dobré, nie je ich veľa a iba dokladujú, že nemusia plniť na rozdiel od americkýh filmov gro filmu a úplne to funguje. Prvá polka sa klasický chvíľu ťahá, ale tá druhá je plná pekne dávkovaného napätia, sem-tak akcia a sympatické postavy, naviac s logických chovaním, ku ktorým som si bez problémov a od začiatku vytvoril ako divák vzťah. Žiadna iritácia, ako to niekedy, alebo väčšinou, v tomto filmovom žánri býva. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus natočit katastrofický film jinde než v obřích Hollywoodských projektech.Kristoffer Joner je výtečný herec a sympaťák, doufám, že se začně objevovat víc třeba jako Mads Mikkelsen.Film mě paradoxně bavil mnohem víc, když se tam postavy jen spolu baví a hlavní hrdina tuší nějaký průser.Jakmile přijde na řadu vlna, bohužel se objeví spousta blbých klišé a nelogických kokotin.Nejvíc sem nepobral, jak mohli být ti zaměstnanci v centru úplně v pořádku, když měli stanoviště v tom samém místě, které monumentálně spláchla vlna.Byl sem na 4* ale otravný a ufňukaný syn a dementní scéna s oživovaním jako v San Andreas mě doslova hnuly žlučí.Škoda, že se Norové nesnažili být víc originální a v celku povedený film pohřbili kupou Hollywoodských klišé.Jednohubka.60%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

První polovina dobrá, natočená s typický severským citem pro obsedantně naaranžovaný a nasvícený předkamerový prostor, ale především s tak pomalou tenzí, že si člověk užívá i nutná žánrová klišé. Polovina po katastrofě bohužel naprosto jalová, film ztratí jak napětí, tak strhující krajinu a pokus udělat klaustrofobické a spoře nasvícené survival drama dojede na opravdu hajdalácký scénář (účelové random vedlejší charaktery) a sentimentální vatu známou z US katastrofáčů. Vlna je trochu paradox, jako národní blockbuster obstojí, ale mimo Norsko konkuruje hollywoodské produkci stejnou kolekcí klišé v mnohem levnějším provedení. To není zrovna optimální cesta. Spíš takový příjemný šplouchnutí. [60%] ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Do prosince 2015 se v Norsku prodalo zhruba 800 000 lístků do kina, což je obdivuhodné číslo vzhledem k tomu, že v Norsku žije zhruba 5 milionů obyvatel. (Cheeker)
  • Film je založen na situaci, která může nastat. Skalní masiv Åkerneset je v neustálém pohybu a sledují ho geologové. Jedna z trhlin se rozšiřuje o 15 centimetrů za rok. Na jaře roku 2013 byla zaznamenána prasklina, která se rozšiřovala o 0,2 až 0,4 milimetru za den. Pokud by došlo k sesuvu, vyvolal by vlnu tsunami vysokou několik desítek až stovek metrů, která by zasáhla několik měst a vesnic ve fjordu. (Cheeker)
  • Kvôli scéne, v ktorej sa snaží zachrániť rodinu zo zatopeného hotela, trénoval hlavný predstaviteľ, Kristoffer Joner, s inštruktormi freedivingu zadržanie dychu pod vodou na tri minúty. (ambron)

Související novinky

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama