Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak si Nizozemci natočili film o legendě, kterou znají jen oni sami. A to je vlastně kámen úrazu, protože tvůrci se místo věrné historické fresky dopustili mnoha zbytečných zjednodušení, které není potřeba, například v politické linii se vyskytuje několik totálních klaďasů a nejeden zlořádný padouch, z nichž je jeden slovy i vzhledem líčen tak slizce, že se při pohledu na něj zastydí kažná správná šnečí bordelmamá, co pořádá slimáčí gruppensex párty. Jinak by to bylo mnohem, mnohem lepší, jakmile se děj odehrává na moři, tak má tempo a příjemně odsýpá, čemuž pomáhá i to, že všem postavám lze věřit fakt, že když kolem nich létají dělové koule, tak se chovají jako příkladní profesionálové. Dalším plusem budiž fakt, že obsadili herce, který je svému historickému předobrazu a tudíž vypadá jako kříženec Norberta Lichého a stájového pinče. Mínusem budiž zbytečná linka s manželkou a o řád slabší děj mimo moře jako celek. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Protože od ME ve fotbale v Německu 88´ už uplynulo hodně času, museli si Holanďané znova nafouknout svá ega národního uvědomění a tak vznikla historická vzkazka o admirálu Michieli de Ruyterovi, modle nizozemského válečného loďstva 17.století. Tady sice při snaze o věrnou podobu připomíná kníratého Meat Loafa, ale jinak je to mazaný stratég, co zesměšnil Angličany sebevědomou akcí proti ústí Temže, mužstvem milovaný „Dědeček“, vzorný manžel nestárnoucích dětí a odvážný hrdina, který by kvůli třísce v palci rozhodně neřekl: „Au, to bolí..! Přerušte útok!“ Z řemeslného hlediska oceňuji docela dost muziky za málo peněz, ale po jistém čase se i ta okatě digitální muzika začne zajídat. Když si přidám brutální nadužívání zpomalených záběrů v doprovodu s hudbou epičtější, než když Frodo se Samem čekali na přílet Orlích aerolinek, jen pár vteřinovou přítomnost R.Hauera a i přes fabulaci nepříliš funkční dramatický oblouk, pak docela nechápu, jaké množství uživatelů tady vyjíždí s pětistěžníky. Asi to bude tím, že od 7.B, kdy spolužákovi zničili křižník na E3 až E7, nezažili pořádnou námořní bitvu.. Škoda, že se látky nechopil Verhoeven, byly by aspoň víc vidět cecky i krví zbrocené námořnické necky (i když lynč bratří de Wittů už splňoval jisté parametry).. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

JSI NAŠE JEDINÁ NADĚJE, MICHIELI. NEDOVOL JIM, ABY SI Z NÁS UDĚLALI SVOJE PROVINCIE... /// Soukromej život de Ruytera, vnitřní politický boje v zemi v období „Zlatýho věku“ a námořní bitvy, na který padla většina z osmi mega éček. Vyzbrojenej čtyřma replikama lodí, hafem CGI, statečným rykem námořníků, vo parádu se staraj lítajících koule (železný), třísky (dřevěný)… bohužel je to postupně taková akční monotónnost. Nazval bych to zábavnou přednáškou z taktiky, kterou podbarvuje výraznej soundtrack, vlajou vohořelý zástavy a na povrch vyplouvá halda vlastenectví… Nejedná o akční nářez, ale o historický drama, který bitvy oživujou. Příběh je z historickýho hlediska plnej nepřesností a výmyslů, který (naštěstí) sloužej jen dramatizaci hrdinství i tragédií hrdiny. Baví mě to, i když jsem si na Franka Lammerse musel zvyknout. Z pocty brilantnímu vůdci, stratégovi a námořnímu admirálu de Ruyterovi tak nevznikl historickej epos, ale dobrodružnej film, ve kterým hledejte spíš zábavu než informace. Kéž by aspoň takhle dopadl Jáklův Jan Žižka Psanec (2016). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Holanďan (bludnej není bejt třeba). 2.) Chci oslnit znalostma z historie a taktiky. 3.) Thx za titule „eviljack“ /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mazec!!! Přiznávám, znám spíše anglické kapitány a admirály a o Ruyterovi jsem nikdá neslyšel...Ba co víc, neslyšel jsem ani o tom, že byl o něm natočen tento film. Naštěstí shodou náhod jsem se o něm dozvěděl a i když to není mé velmi oblíbené období admirála Nelsona (cca o 100 let dále), zíral jsem na film s pusou dokořán. Něco takového jsem už dlouho neviděl a to na filmy koukám zhusta a rád. Nizozemci asi rozbili nejedno prasátko a natočili dechberoucí historický film, jehož polovina se odehrává na souši a polovina na mořích. Z námořních bitev všech těch fregat vám půjde hlava kolem. Díky vymoženostem počítačových animací nám tu tvůrci předvedli učiněná kouzla, hlavně u panoramatických záběrů na taktické formace a bitvy samotné. Těch je ve filmu opravdu hodně a divák na vlastní oči uvidí co udělala dělová kule vypálená z dvaceti metrů, která prolétla trupem mezi nepřátelskou osádku... Doba Ruytera byla dobou válek s Anglií, kdy Angličané blokovaly obchodní trasy Nizozemců. Anglického krále Karla I. Stuarta si perfektně a s gustem střihl Charles Dance a bylo příjemné, že Angličané hovořili anglicky zatímco Nizozemci svým hrdelním jazykem :-). Malou ale opravdu malou výtku bych měl k těm zásahům na lodích kdy každý zásah následoval chuchvalec jakýchsi snad papírových ,,pilin''. Samozřejmě kule rvaly vše co jim přišlo do cesty a tak vzduchem létaly celé kusy zábradlí, prken, trupu atd... Nikde jsem neviděl užití kartáčových střel atd... Ale jak říkám, to už je vážně jen detail a nijak nehodlám snižovat na hodnocení. Víte k tomuto filmu říkám, že je skutečně důstojnou poctou. Poctou admirálovi. Ve srovnání s tímto náš nedávno dávaný TV film o Karlu IV. králi a císaři vypadá jak hodně chudý příbuzný. Jistě rozpočty asi byly jiné, ale co chybělo našim zainvestovat více, když je to výročí 700 let? Tady vše sedělo dokonalo. Interiéry, exteriéry, kostýmy... nejeden záběr by mohl být obrazem holandského mistra. Zejména lidé sledující z pláží bitvu loďstev na obzoru... Dokonalé - geniální hudbu Trevora Morrise nevyjímaje! Za poslední skladbu The End of Age bych dal Oskara jen za hudbu! Tleskám! Nutno vidět! 5 vlajkových signálů ! * * * * * ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Hromsky epický, se skvělým hudebním doprovodem (Trevor Morris si ušislyšně půjčil pár svých nápadů z Vikings) a podivně sympatickým hlavním hrdinou, kterej než největšího admirála všech dob připomíná spíš jen chlápka z vesnice, kterej právě vylez z hospody s pupkem narvaným pečínkou. Po všech těch modelovských, vysvalených a strašně cool hlavních charatkerech je tohle příjemná změna, co se týče ztvárňování národních hrdinů. Zachování určitých historických detailů taky dost potěšilo (řezání různých částí těla, obrazy a podobně). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Michiel Adriaenszoon de Ruyter je považovaný za jedného z najväčších admirálov histórie a je nedotknuteľnou ikonou holandského vojenského námorníctva. Okrem toho je aj národným hrdinom a je po ňom pomenovaných až sedem holandských vojnových lodí. (MikaelSVK)
  • Na začiatku filmu je možné v úlohách námorníkov na lodi vidieť skutočných námorníkov holandského námorníctva. (beso74)
  • Aby mohli byť organizované aj školské a rodinné premietania, bola zostrihaná aj verzia s obmedzením len do 12 rokov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama