Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (484)

Wysch 

všechny recenze uživatele

Mhm. Jaká úleva, že očividně jsem na to v Česku do kina jít ještě nemohl. Protože mrzely by mě vyhozený prachy za tyhle tři hvězdy? Asi jo. Protože tak nějak to vlastně na tři hvězdy není, tu třetí přidávám za něco, co mohlo být. To něco mohlo být všechno ve stylu první zhruba třetiny - prvního aktu. Kolem scény s padajícím letadlem jsem si uvědomil, že ten film začíná vlastně cool, a sledovat jsem chtěl dál. A pak někde kolem půlhodiny se prostě film zlomí, a mě přesně napadá, že někdo ve studiu měl nápad: "Hele, máme relativně cool zápletku a scénář dělá relativně cool první akt, poďme to zmrvit klasickým Hunger Games / Divergent motivem hlavní hrdinky totálně na zcestí a v milostným trojúhelníku (Twilight) a doplnit to ještě Maze Runnerem, protože "vy děcka, vy jste naděje na naše spasení". A mě to strašně sere. Nejen proto, že a) pro CGM mám očividně slabost, a b) první akt byl fakt pro mě dost překvapující; ale i proto, že celej storytelling je úplně na hovno a ten, kdo napsal ten scénář, by si měl jít dát před zrcadlo pár facek pokud možno štětkou od záchodu, protože přesně k tomu se dá způsob vyprávění v tomhle filmu přirovnat. Veškerá narace a expozice je vedená skrze a) Lieva Schreibera, b) samotnou Chloë. V podstatě platí, že před kameru se postaví plukovník Vosch a řekne: "Máme intel, že bla bla bla bla bla," a to celé slouží jako vykreslení globální situace. A potom přijde Cassie se svým deníkem a řekne: "Jiní udělali tohle a tohle." Super! Protože první vlnu jsme mohli kurva vidět a byla cool (padající letadlo!) a co na tom, že efekty byly občas nic moc (padající letadlo), kdežto v podstatě třetí a čtvrtou vlnu v podstatě odvypráví jeden z těch dvou. Mno nic, prostě třetí hvězdu dávám navíc za Chloë a ten první akt, a jdu si zamluvit knižní předlohu ve zdejší knihovně, abych se přesvědčil, že to prostě posrali scénáristi společně s režisérem, protože tak dementně natočenou hlavní a vševysvětlující scénu s tím super vysvaleným nesympošem jsem ještě neviděl. Možná to bude tím, že jsem ji v podstatě ani vidět nemohl, perfektní noční nasvícení, fakt že jo! Neudělal ten první akt náhodou někdo úplně jinej než celej zbytek filmu? Jo a už jsem zmínil koupací scénu? Totální vrchol. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Na zem priletí mimozemská loď, ktorej osádka podrobí veškeré ľudstvo niekoľkým fázam skazy. Kým prvé štyri boli pomerne prežitia schopné, posledná by mala vyhladiť všetko živé. Našťastie, je tu mladá generácia, ktorá môže jasne preukázať, že je budúcnosťou tejto planéty. Na "5 vlnu" som sa nevedno prečo, naozaj tešil. Bohužiaľ, nemohol som tušiť, že miesto ozajstného katastrofického hororu, dostanem detailný pohľad na rozvíjajúci sa milostný vzťah teenagerského štvorlístka. Snímok poteší najmä nežné polovičky v kategórii od 11 do 15 rokov. Je pravdou, že pár nábojov sa vypáli, no pokiaľ niekto túži po adrenalíne či nebodaj by rád spatril ufóna, nech pri pozeraní Alfa z archívu, urobí pár klikov. Jedna hviezda za úvodnú 10 minútovku, ktorá by bola ideálnym kraťasom, ostatok je zrelý rovnako do kontajnera, ako ovocie a zelenina z Tesca - 25% ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TO BYLA PRVNÍ VLNA A TEHDY JSME SI MYSLELI, ŽE TO BYLO VŠECHNO…“ /// Chloe se školním batohem (na zádech) a bouchačkou (v ruce) vypráví vo příletu galaktickýho objektu, kterej jednoho (možná krásnýho) dne vypšoukl elektromagnetickej impuls. A za pár dní…Konec světa? Apocalyptický záběry sice 2012 nepřekonaj, ale účel plněj, takže to má šmrnc. Chloe se pomalu zbavuje lidskosti páč ji žene touha přežít a dodržet slib – napsáno dramatičtěji, než je filmově předvedeno. Týnejdři řešej píčoviny (což nás starší trochu sere, nemluvě vo těch zbytečnejch kydech…) a ti (mladší i starší) v hledišti zaslintaj při pohledu na děravý, ale vobnažený stehno hlavní hrdinky. Ovšem to není nic proti pasáži, ve který střídá jedno (skandální!) odhalení druhý, což mě vede k úvaze, proč se s teen katastrofickejma bijákama rozerval pytel. Snad ho někdo zašije dřív, než si každej hollywůdskej mlaďas sejme svýho (opravdovskýho) emzáka. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2011 napsal Rick Yancey neznám. 2.) Potřebuju zjistit, že lidstvo může sejmout emzáky tím co má (třeba vagínou? Nevím… ale dobrej námět na péčko…) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Ouch, tak tohle zabolelo. Vše podstatné, na co jsem se tak těšil (pět akčně-katastrofických vln, na které nás navnadil trailer), bylo shrnuto v cca 5 minutách děje. Zbytek filmu jsme museli protrpět společně s krásnou Chloë (bohužel ani ona to nezachránila) a jejími románky, plus spoustou klišé, patosu, nudy a nepříliš kvalitními CGI. Potenciál a originálnost děje obrovská, výsledek značně neuspokojivý a béčkový. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Trailer navnadil, ale to bylo tak vše. Pátá vlna měla obrovský potenciál, ale totálně zahozený. Herci se dají odpustit, protože tady jsou daleko větší chyby. Scénář, chybí chvilka napětí, nápady i hlavně nějaký moment překvapení. Když to shrnu chybí vše, co kvalitní film má mít a nemá cenu se rozepisovat, přesvědčte se sami .. 3/10 = 30% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Zbraně, které používá Cassie (Chloë Grace Moretz) jsou: M4A1 Carabine a Colt 1911. Přeživší, kterého zastřelí, drží v ruce Smith & Wesson Model 64. Lovci v lese mají lovecké pušky .308 Winchester. Armáda používá Digital Woodland uniformy a mají zbraně typu M4A1 a pistole M92FS. (UncleMorty)
  • Při přípravách na odjezd z domova si Cassie (Chloë Grace Moretz) zabalí do batohu svůj telefon, když ji však vyruší bratr ve dveřích, můžete vidět telefon ležet opět na posteli. (hansel97)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama