Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bože, ochraňuj královnu! Vzestup a pád proslulé punkové kapely v britsko-americkém dokumentu. Dokumentární film Sex Pistols: Děs a běs o „nejzběsilejší" skupině rockové historie, který natočil britský režisér Julien Temple, lze vnímat jako jistou revizi jeho předchozího snímku The Great Rock'n'Roll Swindle (1980), v němž byla tato kapela a punková revoluce nahlížena výhradně z pozice manažera skupiny Malcolma McLarena. Ve zmíněném kontroverzním hraném dokumentu se McLaren v úloze jakéhosi Velkého Manipulátora cynicky vysmál všem příznivcům punku jako pitomcům, kteří naletěli jeho velkému rokenrolovému švindlu se skupinou, jež byla ve skutečnosti pouze jeho výnosným umělým výtvorem. I Temple se tenkrát nechal McLarenem zčásti manipulovat a zřejmě proto se rozhodl doplnit vlastní, jednostranně zdeformovaný obraz kapely tím, že v novém filmu poskytne prostor výhradně členům Sex Pistols. Ve filmu tentokrát s větším odstupem akcentuje i politické, ekonomické, sociální či hudební podhoubí vzniku punkového hnutí, ale i důvody, proč tak záhy původní hněv částečně ztroskotal na úskalí módy.
Templeova anarchistická koláž je poskládána z aktuálně dotočených rozhovorů s přeživšími členy Sex Pistols, nikdy předtím nepoužitých záběrů z koncertů a zkoušek sestříhaných z více než dvacetihodinového soukromého archivu kapely (včetně předsmrtného rozhovoru s baskytaristou Sidem Viciousem), ale také z ukázek z dobových optimistických reklam (kontrastujících se záběry z pouličních nepokojů), z televizních show a z machiavellistického dramatu Richard III s Laurencem Olivierem. Film opětovně rekapituluje všechny známé a pobuřující výtržnosti kapely i okruhu jejích nejdivočejších příznivců z tzv. Bromley Contingentu i její vynucené, ale bohatě vykoupené přestupy od jedné nahrávací společnosti ke druhé. Do filmu je převzato i několik scén z Templeova předchozího filmu z roku 1980 – jde především o animované pasáže, doplněné novým komentářem. Značný prostor je také věnován skonu Sida Viciouse a jeho osudové heroinové lásky Nancy Spungenové, kterou zbytek kapely nenáviděl. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglickú hudobnú skupinu Sex Pistols radím medzi najvýraznejšie punkové kapely. Bola to banda mladých šialencov, ktorej sa podarilo svojou rebéliou a nekompromisným správaním zviditeľniť punkovú subkultúru. Koho mohli urazili, nerešpektovali žiadne pravidlá, pohŕdali médiami, provokovali svojim navypočítateľným správaním, robili si čo sa im zachcelo, nemali žiadne vzory ani ideály, srali na všetkých a na všetko. Bol to skrátka "Des a bes". Bol to punk! Dokumentárny film "The Filth and the Fury" prehľadne a autenticky mapuje históriu tejto divokej kapely. ***** ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Před třemi lety jsem byl na punkové hudebním festivalu  se čtyřicetiletou tradicí v Jarocině (4 stejzdže) a hlavní kapelou zde byli britští Public image, kterou založil Johny Rotten ze Sex pistols. Konečně jsem se o Sex pistols pořádně něco dozvěděl. Dokument je bohatý u hudebně přímo zvuk z koncertů. Punkový zvuk kapely by byl poměrně moderní i dnes. Chápu , že když vyrůstali v tak příšerné, zdegenerované a vybydlené zemi jako Anglie, že měli  takovýto oportunistický postoj. ()

Reklama

Bafo 

všechny recenze uživatele

Takhle ma vypadat hudebni dokument... Kdo posloucha soucasnou hudbu od popu pres rap az po techno tak by tendle film mel videt... Protoze tehle par typku polozilo zaklady necemu co tvori nasi evropskou hudebni kulturu tak vyjmecnou... Myslete si co chcete ale Punks not dead... A to nejsem pankac... "I am an antikrist... I am an anarchist" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sex Pistols představují jeden z nejdůležitějších východisek punkového hnutí a hudební legendu, jejich chování, provokování establishmentu texty i sama hudba, to je prostě esence punku a rozjevený škleb Johna Lydona, to je vlastně poznávací znamení punku. Punkový je vlastně i celý film. Rozpustilý, provokativní, nekonvenční, přisprostlý a sebestředný, nabitý spoustou obrazového materiálu i informací, šikovně sestříhaný, působivý a jednoduše dobrý. Skvěle dokáže zasadit hudební produkci a vystupování členů kapely do kontextu doby a ozřejmit sociální a politický rozměr jejich produkce. Tak nějak si představuju hudební dokument. Celkový dojem: 90 %. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

"Tonight...they gonna say SHIT on television." U tohohle dokumentu jsem skejsnul uplně náhodou a něco v něm bylo, tak jsem to nakonec dokoukal. Ale byl to teda slušnej bordel, druhou rukou jsem průběžně listoval wikipedií, abych si k těm obrázkům a zvukům z telky taky přiřadil něco, co dává nějakej význam. Jako já jsem je taky poslouchal, ale dneska je docela srandovní vidět, jakej kult se vytvořil kolem kapely, co všehovšudy nahrála jedno (poměrně hrozný) cédečko, neodehráli pořádně ani jedno turné a po cca 2 letech se totálně rozhádali. Vono mít kolem sebe takovýho doslovnýho srát-na-všechno punkáče je vlastně dost protivný. "Heroin je to nejhlubší dno...zabíjí to veškerou kreativitu." Dokument hezky ukazuje to sociální prostředí, ze kterýho vzešel punk v UK a taky naštěstí nijak nezaobluje ty jejich moudra. Na druhou stranu by stálo za to natočit pohled toho jejich manažera a ukázat, jak moc to byl vlastně jen takovej projekt =). (75%) ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama