Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když globální pandemie zničí civilizaci, přeživší Joel se ujme čtrnáctileté dívky, která může být poslední nadějí lidstva. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (322)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předlohu jsem nehrála, neboť jsem klasický PC hráč a nemám doma konzoli, což mě uchránilo srovnávání a případného zklamání ze seriálové adaptace. Pilot The Last of Us sice není žádná velká pecka typu první díl Černobylu, ale je to slušná post apokalyptická vztahovka, v mnohém připomínající první, ještě dobré, série The Walking Dead. Navíc mám slabost pro Pedra Pascala, takže to půl hvězdičky přidá. :D PS: Kéž by Zaklínače adaptovalo rovněž HBO a napsal ho Craig Mazin, pak by z něj jistě nevyšla taková, předlohu urážející, sračka. 3*. ()

maddy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Last of Us (game) meets The Walking Dead (series). Famózny začiatok, ktorý v prvých 40 minútach predstaví presne tú silnú, napínavú a emočnú scénu z úvodu hry, a ešte ju aj mierne obzvláštni a rozvinie, strieda pomerne obyčajná druhá polovica, ktorá mi skôr pripomenula sériu The Walking Dead. A to v tomto prípade nemyslím ako pochvalu, ale skôr narážam na tie neskoršie sezóny, kde sa riešili nezaujímavé vzťahy ako v telenovele. The Last of Us má síce vynikajúci casting (Pedro Pascal), hudbu po vzore hry, aj pomerne veľkú vernosť hernej predlohe čo sa týka jednotlivých scén a prostredia, no vo výsledku vzbudzuje skôr rozporuplné pocity, pretože mám zatiaľ pocit, že ten seriál sa minimálne v prvej epizóde nevie rozhodnúť pre koho chce vlastne byť a snaží sa zavďačiť všetkým, čo nikdy nie je dobrá cesta. A tak tu je niečo pre hororových fanúšikov, niečo pre casual TV viewers, niečo pre fanúšikov hry, niečo pre divákov hrou nedotknutých. No fanúšikovia hry si budú len odškrtávať povinné položky a žiadne prekvapenie, napr. prečo je Ellie taká dôležitá, na nich nebude fungovať ako moment prekvapania a seriál im logicky nemôže ponúknuť taký adrenalínový zážitok ako hra, a tí hrou nepolíbení sa mám pocit budú v prvej epizóde vo všetkých tých postavách, vzťahoch a fungovaní sveta o 20 rokov neskôr skôr strácať, nežby sa zžili s nejakou konkrétnou postavou alebo nepotrpezlivo čakali na ďalšie epizódy. Vo výsledku fajn, ale žiaden WOW moment sa nekoná a nateraz sa trochu obávam kam sa to posunie v ďalších epizódach. Craigh Mazin je možno skúsený tvorca a scenárista (Chernobyl), ale čo sa týka réžie, tak bohužiaľ režisér filmu Superhero Movie ... a je to poznať. CELKOVO: 7/10 ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kupodivu jsem zas až tak nebyl z této epizody odvařený. Je to nejspíše zaviněno mou znalostí řady jiných úvodů do postapo filmů a seriálů. Takže jsme viděli (zase, jako kdekoli jinde) chaos, zmar, násilí. O to příjemnější byly zde odbočky, které ve hře nebyly. Jakoby Craigu Mazinovy sama hra spíše svazovala ruce. Vykreslení babičky Adlerové, nebo úvod s televizním rozhovorem z roku 1960, to jsou vrcholy pilotní epizody, které mě doslova přišponovaly k obrazovce. Ellie zde není tak pasivní postavou jako ve hře, což kvituji, neb je aktivní v ději, což je vždy ve filmu dobře (pasivita kvality filmu zabíjí). Pedro Pascal si krade scény pro sebe a moc se těším, čeho se u nich v dalších dílech dočkám. 80% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strašne veľmi som veril, že to bude môj seriálový gamechanger. Nakoniec je to presne, čo si človek predstaví pod vetou: "superseriózna seriálová adptácia videohry od tvorcov Scary movie 4 s Pedrom Pascalom v hlavnej úlohe". Samozrejme ľudia, ktorí sú ochotní akceptovať seriálovú štruktúru a production values budú nadšení.  Pokiaľ ma za poldruha hodiny na tom NIČ nezaujme, nemá zmysel pokračovať. 5/10 ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakože wau.... Už od úvodu, který vás nemilosrdně zahltí tím nepříjemným a tísnivým pocitem paniky, beznaděje, zmaru a chaosu, jen aby vám dal tvrdou emocionální facku [ano, jde přesně o TEN stejnej moment, kterej mě zničil už ve videoherní podobě; you know exactly what I mean] a nakonec vás nekompromisně hodil do světa, který se navždy zasekl v roce 2003, jsem věděl, že tahle show je prostě někde jinde.... Přesně takhle si totiž představuju pojem "věrohodná adaptace", která nejenže ctí svou předlohu – jelikož je přesná takřka 1:1 vůči svému legendárnímu videohernímu předobrazu [zejména co se týká záběrování jak vystřiženýho ze hry anebo ikonických hudebních motivů od Gustava Santaolally] – ale zároveň expanduje její příběhový pozadí a rozšiřuje celkovou komplexnost, což je jen a jen výhoda.... Není taky divu, když je tento projekt pod záštitou a tvůrčím drobnohledem Craiga Mazina (tvůrce přelomového Černobylu) a Neila Druckmanna, tatínka samotné hry. Oba dva totiž ví, že bez absence toho, v čem vynikala samotná herní předloha – tedy pečlivá práce s emocemi, napětím, character developmentem, story-tellingem a post-apokalyptickou poetikou – by tahle adaptace mohla sotva fungovat [a je absolutně jedno, zda jste znalí či neznalí předlohy, protože tahle show si snadno obmotá kolem prstu snad každýho]. To vše a nejen to na pomezí 80 minut nefalšovaný televizní dokonalosti, která by bezproblémově obstála i ve formě celovečerního filmu, jelikož už tahle expoziční epizoda naprosto stírá jakýkoliv formální hranice mezi filmem a televizí. Zkrátka, všeho je tak akorát – nic neschází, nic nepřebývá. No a Pedro Pascal i Bella Ramsey jsou top notch castingová volba, tady prostě není o čem.... A já jen doufám, že si seriálové Last of Us udrží kvalitu po celých 9 epizod, protože laťka je nastavena sakra vysoko a už teď je víc než jasný, že HBO má v rukávu další seriálový megahit. Příběh Joela a Ellie je v dobrých rukou.... No a Depešáci v závěru? Co chtít víc. Hype is real.... PS: Psychore, buď pro jednou tak laskav a drž hubu, děkuji za pochopení. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • V epizodě dá Sarah (Nico Parker) Joelovi (Pedro Pascal) film k narozeninám. Jedná se o fiktivní film „Curtis and Viper 2, v herní sérii též oblíbená filmová série Joela. Ve hře můžeme mj. vidět plakáty již na čtvrtý díl. Zároveň, když si Sarah u sousedů prohlíží poličku s filmy, jsou v ní tituly sedící době (2003) jako třeba Dannyho parťáci (2001) a Není král jako král (2000). Zároveň se tam ale objeví i nesedící Škatuláci (2014). (Guilemot)
  • Merle Dandridge stvárňuje Marlene, postavu, ktorú stvárnila aj vo videohrách. Je tak jedinou herečkou, ktorá hrá tú istú postavu v seriáli, prvej hre aj jej pokračovaní. (molcan2)
  • Epizóda mala mať pôvodne dve "časti". Podľa spolutvorcu Neila Druckmanna by sa prvá epizóda skončila po niekoľkých prvých scénach v časti "O dvadsať rokov neskôr". HBO sa však obávalo, že by sa diváci nemuseli vrátiť k ďalším, ak by prvá epizóda skončila smrťou dvoch detí a bolo by ukázané len málo Ellie (Bella Ramsey), s čím Druckmann aj spolutvorca Craig Mazin súhlasili. Mazin zhrnul spätnú väzbu takto: "Celá sezóna, celý príbeh The Last of Us je o Joelovi a Ellie. No ak ju uvidíme len akoby letmo na konci prvej epizódy a nedáme ich dohromady, nepochopíme ich cestu a skončí sa to len tým, že zomrie dieťa, potom zomrie ďalšie dieťa a potom titulky, ľudia sa možno jednoducho nebudú chcieť vrátiť." (molcan2)

Reklama

Reklama