Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Když globální pandemie zničí civilizaci, přeživší Joel se ujme čtrnáctileté dívky, která může být poslední nadějí lidstva. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (322)

pepo 

všechny recenze uživatele

Strašne veľmi som veril, že to bude môj seriálový gamechanger. Nakoniec je to presne, čo si človek predstaví pod vetou: "superseriózna seriálová adptácia videohry od tvorcov Scary movie 4 s Pedrom Pascalom v hlavnej úlohe". Samozrejme ľudia, ktorí sú ochotní akceptovať seriálovú štruktúru a production values budú nadšení.  Pokiaľ ma za poldruha hodiny na tom NIČ nezaujme, nemá zmysel pokračovať. 5/10 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epický úvod (který se opakuje v jiné a neméně působivé indonéské verzi i v další epizodě), pak strhující cvičení v tenzi a rozkladu v přímém přenosu, pak trochu mátožné pochodování post-apo světem, které nicméně začne v dalších epizodách dávat větší smysl. Hezké, jak tu kde kdo pohrdlivě mluví o Craigu "Scary Movie" Mazinovi. Ten chlap stojí vedle blbostí za jedním z nejlepších seriálů všech dob a ten jeho touch je v dalších dílech stále více patrný. Bella Ramsey je skvělá volba, sice ne tak cute jako v herní předloze, ale o to větší má hranu. Už se těším, kolik fachidiotů jí tu zase dá sežrat "mongoloidní" look. Pedro válí nevídaně. Pro mě největší otázka: obstojí narativ složený ze známých herních misí a komorních epizod připomínajících nejlepší momenty Walking Dead pohromadě? Po třech dílech jsem opatrně na straně spokojeného myko-rauše. P. S. před třetím dílem by zdejší homofobní sekce měla vyhlásit poplach a dát si kolektivní masturbační mši na záchranu bílé hetero civilizace, tohle je bude bolet! ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele

Rozvleklé a násilných scén zbavené postapo, které dělá znamenité herní předloze pouze ostudu. Co bylo záměrem tvůrců? Vytvořit konkurenci zombie telenovelám typu The Walking Dead? Osud této nepovedené adaptace byl zpečetěn již během samotné předprodukce, kdy došlo k fatálnímu miscastu jedné z hlavních postav. Bella Ramsey by nepochybně uspěla v konkursu na Voldemortovu vnučku, ale čím si proboha vysloužila roli pohledné a sympatické Ellie? Zdá se, že Druckmann s Mazinem hrubě podcenili některá specifika zdrojového média. Během desítek hodin strávených ve virtuálním prostoru totiž exponenciálně vzrůstá pravděpodobnost, že si k postavám vybudujete o poznání silnější vztah než třeba při čtení krátké povídky o dvaceti stranách. Diváci obeznámení s herní předlohou se tak již s protagonisty do značné míry identifikovali, v důsledku čehož nyní zákonitě odmítají tolerovat jejich jakékoliv výraznější vzhledové odchylky. V tomto ohledu však nejsem žádný purista. Obsazení Pedra Pascala do role Joela považuji za výbornou castingovou volbu, dokonce překousnu i jeho notně diverzifikovanou rodinu, leč moje benevolence má své limity. Bella Ramsey coby Ellie totiž působí natolik rušivě, že svou pouhou existencí nabourává uvěřitelnost daného fikčího světa. Snad zůstane po celou příští epizodu ukrytá před sporami v plynové masce... Jakožto zdejší hororový expert tak pilotnímu dílu seriálu The Last of Us uděluji jednu silnější hvězdu. ()

maddy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Last of Us (game) meets The Walking Dead (series). Famózny začiatok, ktorý v prvých 40 minútach predstaví presne tú silnú, napínavú a emočnú scénu z úvodu hry, a ešte ju aj mierne obzvláštni a rozvinie, strieda pomerne obyčajná druhá polovica, ktorá mi skôr pripomenula sériu The Walking Dead. A to v tomto prípade nemyslím ako pochvalu, ale skôr narážam na tie neskoršie sezóny, kde sa riešili nezaujímavé vzťahy ako v telenovele. The Last of Us má síce vynikajúci casting (Pedro Pascal), hudbu po vzore hry, aj pomerne veľkú vernosť hernej predlohe čo sa týka jednotlivých scén a prostredia, no vo výsledku vzbudzuje skôr rozporuplné pocity, pretože mám zatiaľ pocit, že ten seriál sa minimálne v prvej epizóde nevie rozhodnúť pre koho chce vlastne byť a snaží sa zavďačiť všetkým, čo nikdy nie je dobrá cesta. A tak tu je niečo pre hororových fanúšikov, niečo pre casual TV viewers, niečo pre fanúšikov hry, niečo pre divákov hrou nedotknutých. No fanúšikovia hry si budú len odškrtávať povinné položky a žiadne prekvapenie, napr. prečo je Ellie taká dôležitá, na nich nebude fungovať ako moment prekvapania a seriál im logicky nemôže ponúknuť taký adrenalínový zážitok ako hra, a tí hrou nepolíbení sa mám pocit budú v prvej epizóde vo všetkých tých postavách, vzťahoch a fungovaní sveta o 20 rokov neskôr skôr strácať, nežby sa zžili s nejakou konkrétnou postavou alebo nepotrpezlivo čakali na ďalšie epizódy. Vo výsledku fajn, ale žiaden WOW moment sa nekoná a nateraz sa trochu obávam kam sa to posunie v ďalších epizódach. Craigh Mazin je možno skúsený tvorca a scenárista (Chernobyl), ale čo sa týka réžie, tak bohužiaľ režisér filmu Superhero Movie ... a je to poznať. CELKOVO: 7/10 ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Last of Us jsem (zatím) nehrál, takže nemůžu srovnávat s předlohou, ale nabízím pohled očima někoho, pro koho je celá franšíza nová. A rovnou říkám, že úvod seriálu perfektně funguje i sám o sobě, bez nutnosti vědět předem cokoliv dalšího. Přítomnost tvůrce Černobylu je vidět v obrovském smyslu pro detail, jehož používá k vyprávění skrze mizanscénu, i ve schopnosti budovat neobyčejně působivou atmosféru, která během epizody několikrát vygraduje v silnou emociální scénu. Atmosféru drží i velmi dobrá práce s hudbou, jak s převzatými písněmi, tak s původními kompozicemi čítajícími několik výrazných kytarových motivů. Expozice je zde skvěle zvládnutá, Druckmann s Mazinem toho díky výborně napsaným a zrežírovaným scénám mnohdy dokážou o postavách a jejich novém světě úsporně říci velmi mnoho. Díky dlouhé stopáži se však epizoda stihne kromě expozice i solidně posunout v ději. U Belly Ramsey bych si se superlativy ještě počkal na později (ale přinejmenším dobrá rozhodně je), Pedro Pascal se ovšem předvádí v pravděpodobně nejlepší roli své kariéry. Rozjezd této očekávané herní adaptace se zkrátka povedl skvěle. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • Úvodný segment z diskusnej relácie z roku 1968 poskytuje jasnejšie vysvetlenie toho, čo je cordycepsová huba, ako hra. (molcan2)
  • Epizóda sa začína 26. septembra 2003, presne štyri dni pred narodením herečky Belly Ramsey, ktorá hrá Ellie. (molcan2)
  • Keď Tommy (Gabriel Luna) prechádza okolo horiaceho domu, hovorí: "To je Jimmyho dom." Vo videohre Jimmy býva vedľa Joela a Sarah a je vlastne prvým nakazeným, s ktorým sa v hre stretnete. (Vo videohre sa horiaci dom nazýva "Lewisova farma".) (molcan2)

Reklama

Reklama