Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1 (2023) (série)


Nakažení (S01E02)

(epizoda)
  • USA Infected
Z natáčení

VOD (1)

Obsahy(1)

Po útěku z karanténní zóny se Joel a Tess dohadují o Elliině osudu, zatímco si klestí cestu troskami dávno opuštěného Bostonu. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (169)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepolevující napětí se vine celou epizodou. Už předehra, kde na otázku, jak zastavit nákazu, zazní odpověď - vybombardujte město, zamrazí. V muzeu by se jeden bál i nadechnout, scéna se zapalovačem pak byla nekonečná. Fascinující je, jak si tvůrci vyhráli s prostředím, kdy se mnohdy těžko rozlišuje, co jsou kulisy a co vzniklo v počítači. Smysl pro detail, neponechat nic náhodě....úžasné. Některé výjevy mají až surrealistický nádech a Dalí by byl možná spokojen. Při sledování mi jdou hlavou jiné filmy a příběhy - Loganův útěk, Věc, Annihilation, Skleník od Aldisse...prostě paráda. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je klíčem k úspěšné videoderní adaptaci konzultace i spolupráce s tvůrci původní hry? Seriálové Last of Us by tomu mohlo být důkazem. Spolu s Craigem Mazinem se na tvorbě seriálové adaptace podílí Neil Druckmann, kreativní režisér dvojice videoher Last of Us, který se zároveň chopil režie druhé epizody. A ta by definitivně mohla být zárukou toho, že bude seriálové Last of Us potencionálně tou nejlepší možnou adaptací. Start druhé epizody po vzoru té první rozšiřuje mytologii, umocňuje snahu zachytit nákazu z Last of Us do skutečného světa, kdy se to celé nevyhne srovnávání s panikou spojeného s nedávnou skutečnou pandemií. Seriál zvládá vyvolávat dojem, že skutečně přichází od tvůrců seriálového Černobylu, zároveň dochází k bravurní shodě, kdy zachycuje nádech původní hry, zároveň s tím ovšem dochází i k drobným změnám, které jsou ovšem jen k prospěchu věci, zároveň si přitom nevytírají zadek s původní hrou. Druhé epizodě se daří vyvolávat stejné dojmy jako z původní hry. Procházení troskami města, kdy se ústřední trio nachází v nejistotě, kdykoliv může přijít nějaké překvapení, kdykoliv může něco vybafnout, kdykoliv může někdo zemřít. Seriálu se dál daří pracovat s atmosférou, vyvolávat vzpomínky na původní herní klenot i pomrkávat k znalcům loru původní hry. Je pořád krátkozraké označovat Last of Us za pouhou variaci příběhu o světě plném zombie, jedna bravurní konfrontace ovšem strčí do kapsy většinu zombie záležitostí z posledních let. Živí mrtví kdo? Pedro Pascal nevypadá jako herní Joel, Bella Ramsey nevypadá jako herní Ellie. Absolutně na tom ovšem nejde. Důležité je, že se seriálu daří prodat vzájemné interakce těchto dvou postav, kdy si k sobě sice ještě budou muset nějakou dobu hledat cestu, vzájemnou chemií ovšem zvládají vyvolat úsměv po tváří, především díky faktu, že si ani seriálová Ellie do pusy občas jednoduše nevidí. A jeden stěžejní moment se navíc seriálu opět podaří oproti hře prodat ještě silněji. I po druhé epizodě jde tak o důkaz toho, jak vzít něco fungujícího na herní bázi, zkřížit to s filmovými prvky a udat pevný celek, který má duši. Navrátivší skladatel her Gustavo Santaolalla ve spolupráci s Davidem Flemingem přináší bravurní atmosférické motivy, jedna konkrétní pasáž v několika momentech připomene stejný segment ze hry (v režii Druckmanna se pocta sama sobě vzdává snadno), především se opět ukazuje, že tu někdo skutečně hodlal adaptovat předlohu původní hry se ctí. Cesta seriálového Joela a Ellie ještě nekončí, čekání je už nyní nekonečné.... ()

Reklama

Najt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl pokračuje už za zdmi bezpečné zóny, Tess, Ellie a Joel se poprvé setkávají s clickery, dojde i na muzeum a skupina dojde kam měla. Při sledování jsem si připadal jak ve hře. Ta podoba je naprosto prvotřídní. Jestli jsem si nějak představoval the last of us, tak přesně takhle. Kulisy jsou naprosto dechberoucí, stejně tak efekty i masky a dokonce jsem si řekl, když se poprvé objevil clicker, "jo to je přesně ten zvuk". Atmosféra, kterou podtrhují vynikající herecké výkony, dokonalá vizuální stránka, skvělé nazvučení i perfektní prace s kamerou, je proste parádní. Je vidět, že někteří vůbec nedokážou ocenit kvalitu. Ti, kteří dali 3* a níž bud nehráli hru, neví jakým projevem vypráví svůj příběh Naughty Dog, nebo nerozumí filmu. Zkrátka TLOU není jen o akci, ale především je to postapo survival s důrazem na příběh a velká část příběhu spočívá v přežití a dostání se z bodu A do bodu B. Je to taky o vztahu charakterů, najití si cesty mezi nimi. Je to drama, o zachování lidství, správně volbě a budoucnosti, která není růžová. Tohle není frenetická střílečka, ale pomalá příběhová adventura sázící na hutnou, dramatickou a melancholickou notu. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sice začínáme zase -20 let (v Jakartě o které se mluvilo minule), ale je to naprosto perfektní. Žádná nudná omáčka. Fenomenálních 10 minut. Bohužel jen 10… pak začne maraton protivného chování jogurtu. Sledování je snesitelné prakticky jen když mlčí, protože jogurt vede non-stop jen arogantní kecy. Sice ty kecy jsou vedeny ve fantastického vizuálu (neokoukané lokace), ale protože se žvaní doslova pořad, děj se vleče. Celou epizodu zachránila až scéna v muzeu. Dost mě taky ruší ta ruční kamera se kterou se pořad nějak hloupá, hýbe a otáčí (místo dynamičtějšího střihu). Je to přesně opačný extrém střihu 2x za vteřinu. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zvonu úchvatná, děsivá úvodní scéna. Následuje postupné budování vztahů. Pak ukázka toho, že clickeři jsou vážně nebezpečná hrozba, která nejde jen tak porazit. Chválím změny v příběhu. Je to dělané s citem a pro lepší vyznění v seriálové podobě. Tohle je projekt budovaný s láskou a pochopením původní látky. Samozřejmě to jde ruku v ruce s tím, kdo za seriálem stojí. Kéž by se k adaptacím dostávali týmy s tím zápalem, talentem a zručností. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Když Ellie (Bella Ramsey) jí sendvič, je v průběhu střihů nakouslý vždy z jiné strany. (willy1)
  • V prízemí hotela sa trojica prebrodí cez cca 3/4 metra hlboký bazén vody. Po výstupe po schodoch hotela majú suché nohavice aj topánky. (andrejba)
  • V úvodu epizody má divák možnost vidět ve scéně z Jakarty ceduly „Baťa“. (Punisher)

Reklama

Reklama