Reklama

Reklama

Uprostřed turistické sezóny jsou na francouzské Riviéře postupně zastřeleni tři muži. Případem je pověřen inspektor Carella, který se při vyšetřování setkává se svou bývalou přítelkyní. Nic nenasvědčuje tomu, že by vraždy spojoval nějaký motiv. Ale řádění neznámého vraha pokračuje. Vyšetřování zavádí Carellu do hluboké minulosti obětí... Bez motivu je druhým filmem francouzského režiséra Philippa Labroa. Šťastně sáhl po známé předloze amerického spisovatele Ed McBaina a jeho slavném detektivovi Carellovi, jehož výraz charismatický Jean-Louis Trintignant dokonale naplnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasická detektivka s nikterak objevným dějem, kde mne více, než zápletka zaujal Morriconeho ústřední hudební motiv a sympatický evropský důraz na obnažování hereček. Všechny jsou půvabné, svlékají se i když to vůbec není nutné a pokud se nesvlékají, tak je alespoň kamera voyeursky "očumuje" (viz. výslech v autě). ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Adaptace McBainova románu "Deset plus jeden", šikovně přenesená do naprosto odlišného prostředí a se zcela jinou atmosférou. Z Carelly, v knihách empatického a rozšafného sympaťáka, se tu stává mrazivě chladný neurotický mrzout, ale přesto má v Trintignantově podání něco do sebe. Některé scény jsou sice značně přitažené za vlasy, ale suma sumárum jde o zdařilý snímek, jemuž nechybí spád ani napětí. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V té době se ve Francii točily mnohem lepší detektivky, měly hustší atmosféru a hlavně nebylo již zhruba od poloviny zřejmé, kdo je vrah. Pozitivem tohoto snímku zůstává velmi kvalitní herecké obsazení. Bohužel mne neokouzlila ani režie, ani hudba. Čím více filmů s Morriconeho hudbou vidím, tím více se mi ten jeho stereotyp zajídá. ()

Svata 

všechny recenze uživatele

Celý fim začíná vraždou bohatého muže. Policie, je bezradná, vražda, zdá se nemá motiv. Pak přijdou další vraždy, stejným způsobem. Vrah používá, zákeřně, výkonnou pušku s tlumičem. Příběh se začíná rozbíhat, první stopy vedou k záhadnému seznamu jmen. Spojitost mezi nimi je ale stále nejasná. Náhodné setkání elitního detektiva se svou bývalou milenkou by mělo rozplést nitky celého případu. Šokující závěr celé, ve Francii přezdívané, éry syrových detektivek bere dech... (Svata) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se Snorlax a jen dodám že nejen ve Francii, ale především na Apeninském poloostrově. Obsazení v čele s poněkud tajemným Trintignantem (v dabingu Eduarda Cupáka), mladou Antonelli bylo dobře zvolené, hudba slušná (ale zase nic mimořádného), film z hlediska napětí a dynamiky nepříliš řvoucí, režie byla trochu statická, film celkově občas docela těžkopádný, nastavení v malebném přímořském letovisku Nice, podle mě a na svůj druh filmu, nebylo řádné využito - bohužel..Řekl bych že to byla dobrá podívaná, co měla tendenci se zlepšovat, ale ne dost. Suma-sumárum: slušné, ale nic víc. Nezapomenutelné chvíle; vražda v bazénu ve zpomaleném záběru. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Úvodní scéna se natáčela v zátoce Villefranche-sur-Mer. Scény vražd průmyslníka a astrologa se natáčely ve čtvrti Mont Boron, v ulici Henry-de-Bournazel pro první scénu a v rezidenci Parc Vigier pro druhou. Forestovou (Michel Bardinet) vilou je Château Sainte Anne ve čtvrti Fabron (zbořena v roce 1980). Byt Carelly (Jean-Louis Trintignant) je na Quai des Deux-Emmanuels v přístavu Nice a byt, který použil střelec při čtvrté vraždě, je naproti, na Quai Lunel. Televizní pořad se natáčel na náměstí Place Rossetti ve Vieux-Nice, před katedrálou Sainte-Réparate. Byt Juliette Vaudreuil (Laura Antonelli) se skutečně nachází v paláci Régina na bulváru de Cimiez, jak je uvedeno ve filmu. Dále můžeme vidět park Chambrun (scéna divadelní zkoušky) a krátce na to park zámku Valrose, dále Hôtel Negresco, letiště v Nice, Musée Masséna (policejní ředitelství) a Cimetière de l'Est (závěrečná scéna). (classic)
  • V pořadu À voix nue (od r. 2013) Philippe Labro vysvětlil své blízké přátelství s Jean-Pierrem Melvillem a jejich každodenní telefonáty během natáčení, během nichž mu Melville dával dobré rady. (classic)

Reklama

Reklama