Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalší z hororovej sekcie „ghost house“ režíroval obrovský žánrový španielsky zázrak Jaume Balagueró, ktorý nakrúcal už pred TEMNOTOU (2002), ale až práve ona ho postavila na trón novej hororovej režisérskej krvi a nasledovali bomby NEPREMOŽITEĽNÉ ZLO a [REC] 1 - 2. Zručne buduje hrôzostrašnú atmosféru tak mocne, až mu bez väčších problémov odpustíme neprepracovaný scenár, hoci aj ten raz za čas príjemne prekvapí a v dobrom znepokojí. Keď si k tomu prirátame skúsené herecké obsadenie (Paquinová, Giannini) a kvalitnú kameru/výpravu, o vydarený horor (spoliehajúci viac na atmosféru ako krv... čo neznamená, že fanúšikovia Jacka Torrancea si neprídu na svoje) je postarané. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/147245/Temnota-80.html ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Takto rozklížitelné rodinné vazby, navíc ještě živené podhoubím s vypěstovanou apatií vůči svým nejbližším logicky nemohou čelit náporu roztahovačné temnoty, kterou ani „seriózní děda(Giancarlo Giannini)“ s její narůstající mocí, již není schopen ukočírovat. :) Jen bych se vcelku s povděkem dopátrala smyslu, toho tolik diskutabilního obrázku „Tři vyschlé harpyje v podvečerním rozjímání“, kterýžto se otec(Iain Glen) pokoušel s takovou vehemencí pověsit na dokonalé místo. Ale dosud se mi nerozsvítilo..-)) ()

Reklama

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Hodnocení 64% mě hlava nebere, film ve mě snad kromě jednoho záběru nevyvola napětí, strach ani pocit jakéhokoliv hlubšího rozpoložení. Scénář nebyl sice z nejhorších, ale režisérský počin ano! Role matky je na ranu! Navíc ten elegantní konec po kterém jsem si uvědomil, že to bylo stracených 88 minut života...Takové tvůrce bych šaloval! A filmy s takto "kreativním" koncem bych nepouštěl spatřit světlo světa! ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Po dějové stránce ničím inovatiní, ale přesto zajímavý horor. Zápletka, obalená do trošku jiného hávu, je vytěžena z kvanta jiných (starších) filmů. Zajímavé budování atmosféry, vizuální stránka a konečně trochu zajímavý konec činí ovšem z tohoto hororu menší nadprůměr v současné produkci. S hudbou je to už o něco horší. Bezpodmínečně se snaží vyvolat u každé lekací scény infarktózní stav, což po chvíli začne rušit. Stačilo by jen jemně oscilovat s napětím, hrát si s divákem, dopřát mu, aby si budoval svůj vlastní strach, a ne hned dát najevo zbytečně zhuštěnými rytmy příchod vylekání (nebo naopak ticho je narušeno výbuchem rytmů, kterých se člověk lekne i bez obrazu). Herecké výkony nevybočují ani do záporu či kladu, zůstávají v průměrných mezích. Odhlédněte trochu od zaběhané zápletky vyvolávající stále stejné dialogy a soustřeďte se na atmosféru, kterou tento horor zcela jistě nabízí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se španělskou kinematografií příliš zkušeností nemám, a tím méně se žánrovými snímky z oblasti hororu. K Temnotě jsem přistupoval tedy a priori s nedůvěrou. Kupodivu byl jsem nadmíru spokojen. Není to film s vysokým rozpočtem, špičkovými triky nebo plný známých hvězd. Je to ale snímek s nanejvýš zajímavou atmosférou, která mi připoměla klasické povídky klasika žánru Lovecrafta. Základní rekvizitou je podivný starý dům na samotě, kde se kdysi odehrálo něco děsivého a spoustu let tam nikdo nebydlel. Do té doby, než ho osídlí po desítkách let chátrání nová rodina. Tohle prastaré schéma je stokrát obehraná písnička, navíc aspoň z počátku film nabízí vlastně jen pocit všednosti prožívaných banálních rodinných problémů. Poznenáhlu se začnou dít zvláštní věci a události dostanou znepokojivý vývoj. Za přesvědčivou nepříjemnou atmosféru svědčí film i skvělé, přesně načasované hudbě, zvukovým efektům a ze všeho nejvíc pak střihu. A vše završí finále, které opravdu nekončí happyendem. Objektivně vzato, filmu přidávám, ale na druhou stranu se mi už dlouho nestalo, že by nějaký horor ve mě vyvolal příjemné mrazení v zádech, a k tomu u několika scén opravdu došlo. Ten zneklidňující obrázek na zdi s tajemnými tvářemi se mi vryl do paměti. Příklad filmu navazujícího na starou školu klasických důchařských příběhů, který sice pracuje s řadou žánrových klišé, nicméně řemeslně zručně a inovativně. Na úspěchu Temnoty se jako producent podepsal zkušený hororový matador Brian Yuzna. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)
  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama