Reklama

Reklama

Komorná

  • Jižní Korea Agasshi (více)
Trailer 2

Šlechtična Hideko žije v ústraní na venkovském panství se svým strýcem a poručníkem. Chlípný strýc vychovává Hideko přísnou rukou a čeká, až dospěje, aby si ji mohl vzít a zmocnit se jejího bohatství. V domě se však objevuje podvodník, který zosnuje příchod mladé komorné Sukhui ve skutečnosti chudé kapsářky, která mu má pomoci nebohou Hideko svést. Dobře promyšlený plán ale začíná hatit vášeň, která mezi dvěma dívkami zahoří. Brzy navíc přestává být jasné, kdo koho ve skutečnosti podvádí. Příběh bestselleru Zlodějka spisovatelky Sarah Waters do japonsko-korejských reálií 30. let 20. století převedl jeden z nejvýraznějších jihokorejských režisérů současnosti Park Chan-wook a vytvořil dynamický thriller plný zvratů prodchnutý podmanivou erotickou atmosférou. (Aerofilms)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (268)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Na Komornou jsem se moc těšil, pro Parkovy filmy a rozplétání jejich zašmochrdaných zápletek mám tak trochu slabost. Jenomže tady ani není moc co rozplétat a hlavně, celé vyprávění je značně natahováno spoustou nezáživných a opakujících se scén, takže mě to vleklé tempo s nechutně přestřelenou stopáží dosti nemile překvapilo. Vizuálně i stylisticky opět prvotřídní, obsahově poněkud ploché a nedotažené. A na můj vkus tam bylo málo chobotnic. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Film je rozdělený na dvě části, z nichž ta první se soustředí na naivní zlodějku a podvodnici Sookee a rozhodně není tím nejzajímavějším úvodem do filmu. Druhá část se naopak soustředí na šlechtičnu Hideko, odkrývá příběh z její strany a je to právě tato část, která dokázala mě zaujmout mnohem více. Přestože příběh filmu režiséra Chan-wook Parka, není pro zkušenějšího diváka ničím překvapivým, ani nijak zvlášť zajímavým a obohacujícím, dokáže Komorná uchvátit kostýmní výpravou, kulisami a zajímavou kamerou. Občas je až jedno, o co ve filmu jde a kdo koho chce podvést či se ho zmocnit, rozložení a snímání scén dokáže zaujmout a uchvátit mnohem více. Park se také vůbec nebojí ukázat sexuální scény mezi Sookee a Hideko, až je těžké odhadnout, zda jsou krásně eroticky osvobozující či se jedná jen o mužský vlhký sen. Herečky se v nich ale nebály žádných hranic a ve své neposkvrněné nahotě se divákovi nastaví jako na talíři. Ženská sexualita a erotismus jsou zde vyjádřeny jako teplý bezpečný přístav v porovnání s tím mužským, který je zobrazován až groteskně a jako něco negativního a násilnického. Ve svých 145 minutách má film jak silnější momenty, tak slabší chvíle, které nedokáží zcela udržet divákovu pozornost. V první polovině se Komorná tváří jako erotický thriller, ale sklouzává k letargii, ze které se režisér Park snaží diváka probrat buď zvratem na konci první části filmu, erotickými scénami či násilím, na které slabší povahy nebudou hledět s povděkem, nebo retrospektivním vyprávěním. Konec je příliš snadný na to, z jaké klece Hideko utíká a do čeho všeho se dívky zapletly. Průměrný film, nic objevného pod sluncem, moc dlouhé. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Erotický thriller, který přes pomalé tempo ani na chvilku nenudí a ve třech částech odvypráví příběh, ze kterého divákovi od začátku neříká všechno, takže postupně doplněnými záběry mění význam scén. Sice nemám jasno v korejsko-japonských vztazích první poloviny 20. století, takže třeba jen sledovat, kdy postavy mluví korejsky a kdy japonsky, bylo nad mé síly, ale i tak to byla vizuálně velmi dobrá podívaná. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Najsilnejšou stránkou je jednoznačne zápletka, ktorá ponúka niekoľko zaujímavých zvratov vo vývoji deja. Ľahký erotický nádych, ktorý ovplyvňuje nie len samotnú story, ale i celkové vnímanie diváka je akýmsi "bonusom". Skutočne nepoznám krajinu na tomto svete, ktorá by točila originálnejšie snímky ako je South Korea. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Místy strašně nedotažené (hlavně závěr), prvoplánové, se spoustou zbytečně explicitních scén, ale scéna s obrušováním zubu se zaryje pod kůži svým erotickým napětím. Příběh je jedno velké klišé, které překvapí snad jen poodkrytím karet nahlédnutím na děj z druhé strany. Jo, krásně se na to kouká a vlastně to je docela dobrej film, ale tohle je film od Parka, sakra! ()

Galerie (219)

Zajímavosti (7)

  • O hlavní roli se ucházelo přes 1500 zájemkyň. (Hal_Moore)
  • Originální název 아가씨 (Agasshi) neznamená komorná, ale slečna a vztahuje se na postavu Hideko (Min-hee Kim), kterou tak Sook-hee (Tae-ri Kim) často oslovuje. (Jirka_Šč)
  • Vo filme sa objavia okrem plynového zapaľovača aj náramkové hodinky Seiko Solar, čo je však v roku 1930 nemožné. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama