Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 2

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (106)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Předně bych doporučil aby teplomilní si před filmem udělali horký čaj s rumem a nebude-li čaj, pak alespoň horký rum. Bude jej třeba. Celý film je totiž natáčen v zimě tam někde nahoře kousek pod pólem a fakt na mně z obrazovky táhla kosa až na gauč... Středověk mně baví a lecos o něm vím. Ale to na co jsem koukal byla pro mne španělská vesnice (resp. norská). Ty jejich rody jsem neznal ani důsledky vládnuté té či oné dynastie. A tak jsem nepolíben sledoval ten příběh o záchraně malého krále a fakt jsem si to užil. Verbal v komentu opět pobavil, to mu zase jednou musím přiznat !!! Film mně přišel celkem ok jak po stránce dobových reálií tak z hlediska uvěřitelnosti děje. Samozřejmě infarktový akční závěr byl natočen ve stylu amerických filmů, ale proč ne? Alespoň to nebylo nudné. Škoda, že něco takového neumíme natočit my. Dávám za 4 střely z kuše. * * * * ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dva lyžaři a nemluvně. Akční středověká honička na lyžích s trochou intrik v boji o královský trůn Norska. Děj zasazen do historického pozadí, takže můžeme mít pocit, že jde o osud země, ten je v rukou Haakon Haakonssona toho času v peřince. A tak se věci ujmou jeho ochránci, kteří musí zastavit konkurenční družinu podporovanou Svatou církví. Družina sice zastavena je, ale církev na postupu nikoliv. Jelikož jde o norský film, čekal jsem víc, než jen pár akčních scén. 75% ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Chvílemi jsem se smál a chvílemi plakal. Historicky dementní, ovšem genderově vyvážené. Muži tu jsou vesměs vyměklí metrosexuálové, když nejsou vyměklí musí být automaticky beznadějně tupí a bitvy... ech, ty jsou tak na úrovni ženského zápasení v bahně. Kdyby tohle natočila nějaká angažovaná feministka, pousměji se, ale pochopím to. U Nilse Gaupa nikoli, že by obřadní sebekastrace jako úlitba severskému progresivismu? ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že mě tvůrci měli na lopatě od samého začátku, překrásná příroda, fantastické záběry, parádní lyžovačka a k tomu ty hromady bělostného sněhu.. K příběhu - mladý král umírá, byl zavražděn a než vydechne naposledy, stihne vyslovit, že má syna.. Od této chvíle začíná napínavý a houževnatý boj o život malého chlapce, čestných mužů proti zrádcům.. U mě spokojenost.. ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Nádherná historická pohádka ze zasněženého severu (aneb Hakonsson a lyžníci), která je inspirovaná skutečnými historickými fakty. Najdeme zde v podstatě vše co tam má být a co mám u těchto filmů tak rád, to jest, čest, věrnost, hrdost, vlastenectví a boj za odkaz svých předků, versus x lstivost, intriky, podlá zrada a touha po moci, zkrátka klasický boj dobra se zlem. Samozřejmě nechybí ani kouzelná severská příroda, kamenné hrady či klasické dřevěné vesničky. Na druhou stranu je trošičku škoda, velmi rychle sfouknutého závěru, tam to rozhodně ještě mělo vygradovat, oproti tomu třeba scéna když Skjervald promlouval při hostině k vesničanům, kteří neměli tušení co je vlastně čeká a představoval jim nového krále, měla mnohonásobně větší sílu. Nicméně i tak u mě převažuje veliká spokojenost a ta úžasná hudba, která to vše ještě umocňuje nemá chybu. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)
  • Rovanko ako dej filmu tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Nórsku, predovšetkým v Lillehammeri a Songdali. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama