Reklama

Reklama

Poslední král

  • Norsko Birkebeinerne (více)
Trailer 2

Píše se rok 1204 a Norsko je rozervané občanskou válkou. Ve víru intrik umírá král a těsně před svou smrtí odhaluje, že má nemanželského syna – Håkona Håkonssona, dědice trůnu. Začíná zuřivý souboj o život malého dítěte. Loajální služebníci trůnu Skjervald (Jakob Oftebro) a Torstein (Kristofer Hivju) se snaží svého budoucího krále udržet naživu ze všech sil. Stojí proti nim neúprosná příroda i dánští nájezdníci, kteří neznají slitování. Obstojí dvojice hrdinů v nerovném souboji a dostane následníka trůnu do bezpečí? (Film Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (107)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Mělo to vše, co mi drželo pozornost. Když jsem se přenesl přes lehčí scénář, dostal jsem kvalitní historicko akční zimní olympiádu. Nádherná příroda, sympaťáci herci, postavené celkem reálně a výtečné umění na lyžích. Uvidíte slalom, skoky do dálky a sjezd. A málem bych zapomněl na skvělou hudbu. Prostě mě to chytlo a do samotného konce, který byl lehce předvídatelný (vůbec nevadí), mě to bavilo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Haakon IV. Haakonsson je v Norsku vnímán podobně jako třeba u nás Karel IV. a jeho dobrodružný útěk za pomoci Torsteina Skelvy a Skjervalda Skrukky patří k nejlegendárnějším epizodám norských postvikinských dějin. A filmařům se to podařilo zachytit takřka na jedničku. Netvrdím, že to probíhalo přesně tak, jak nám to film předkládá, ale faktem zůstává, že oboum bojovníkům z řad birkebeinerů nepřátelé v jednu chvíli dýchali na záda, takže si nemyslím, že by tvůrci byli zase tak daleko od pravdy. Pro mě je film dostatečně dramatický, lyžařské sekvence jsem si užil a to i včetně závěrečného střetu a celkový velmi dobrý dojem dotvářela nezaměnitelná severská atmosféra. Herecky parádní, protože Hivju se pro podobné role narodil, Harr už svoje středověké kvality dokázal ve Vikings a nezaostávali ani ostatní. K dokonalosti sice něco chybělo, ale i tak jsem velmi spokojen. 85% ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jako exkurze do světa historie nic moc, jako svěží, akční drama je to mnohem lepší. I přes slabší scénář, je tohle přesně ten film, kdy to jedno oko přimhouříte. A pokud máte rádi (sportovní) dokumenty, pokocháte se nádhernou přírodou a zběsilým sjezdem, je už vlastně skoro vymalováno. A přesně jak píše Marigold. Nakonec ten kus seveřana ve Vás vyhraje. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu sklamanie. Od historického filmu som čakal viac ako nejakú paródiu na Olympijské hry. Polovicu filmu som mal pocit, že ide o nejakú divnú severskú kombináciu akrobatického lyžovania a lukostreľby. Ani bradáči z Vikingov, ani divoch z Hier o tróny to takto nemohli zachrániť. Scenáristicky to tu podľa mňa dosť stagnuje. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Úvod se mi velmi líbil. Na úvod upozornění, že si na nic nehrají a film je pouze inspirován skutečnými událostmi. Dále se mi tu sešli dva staří známí. Ačkoliv jsem se bál, že v Hivju pořád uvidím Tormunda z GoT, tak se to nakonec nestalo. V druhém známém v z Vikings jsem jarla Borga viděl. Naštěstí se tolik neobjevuje. Jinak spokojenost s válečnými lyžemi. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (4)

  • Vo filme sa rozpráva až troma jazykmi. Birkebeinerovci hovoria nórsky, Baglerovci dánsky a kráľovna Margrete (Lia Boysen) používa švédčinu. (MikaelSVK)
  • Plakát filmu kopíruje stejnojmenný obraz "Birkebeinerne" (anglický název: "Skiing Birchlegs Crossing the Mountain with the Royal Child") malíře Knuda Larsena Bergsliena z roku 1869. Samotný název Birkebeinerne vychází z názvu politické strany "birkebeiner" (březonohí) v norské občanské válce. (Jirka_Šč)
  • V 13. storočí sa zemiaky vo vtedajšom Nórsku ešte nevyskytovali. Prvá zmienka o nich pochádza až z roku 1750. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama