Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem nevěděla co k tomuhle filmu napsat. Jako mladší jsem ho zbožňovala. Teď jen dodávám, že Traycyina máma, je jak se říká "máma za všechny prachy". A konec filmu, je vážně krásně optimisticky smutný, jestli se to tak dá říct. ----"I love you and your brother more than anything in the world. I would die for you, but I won't leave you alone right now."---- ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Sice bych řek, že by se to spíš mělo jmenovat Sixteen pro věrohodnost. Ale jinak poměrně zajímavě naturalisticky podanej příběh. Aneb návod jak z hodné dcery udělat štětku. Bohužel trošku pokulhává scénář hlavně v oblasti zkažení a znova napravování svině/chudinky Tracy... 3,3* za herecký výkon děvčat. ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Já tomuhle příběhu vůbec nevěřím, ikdyž je možný leccos, ale aby malá třináctiletá holka fetovala, chlastala, měl propíchanej jazyk a užívala si. Zatímco by její matka proti tomu dávno nezasáhla?! Takový děcko bych vyliskal a vyhodil z baráku. Pro mě film ze začátku byl aspoň trochu zajímavej, ale ten skok k přehánění prostě nevyšel. Všechno má svou mez. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Kdo měl někdy doma puberťáka, který jel v "pohnutém" období jako Třináctka, bude jistě tolerantnější jak ke scénáři, tak k nerozhodné režii a "vychutná" si to v napjatém očekávání až do konce. Nominace Holly Hunter je na místě. Matku, v jejíž tváři se zračilo od "mám jí zabít a udělat si novou?" přes "kde jsem to posrala?" až po lavinu lásky k mámině holčičce, která se proměnila v cizího člověka, zahrála mistrovsky. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kterak se z milé plyšové princezny stala nehorázná hysterická drogoubrací děvka. A kterak ji Evan Rachel Wood hezky zahrála. Ruční kamera v tomhle filmu vůbec nevadí, což u mnoha filmů říct nemůžu. Nemůžu si taky stěžovat, že bych se nudil. Tak řeknu, že v podstatě to jejich chování chápu. I blbost se někdy musí chápat. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • CHYBA VE FILMU Když Mel přiveze Tracy a Evie poprvé nakupovat do Melrose, na chodníku je vidět paní v bílých kalhotách a žlutém tričku, jak se rozhlíží a odchází, po chvilce a malém střihu se celá scéna opakuje. (Terva)
  • Oblečení a make-up použitý ve filmu patřil ve většině případů samotným hercům. (Ozo)
  • Vanessa Hudgens v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama