Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

In this movie I completely fall in love with Evan Rachel Wood:) Myslím, že to byla právě Třináctka, kde jsem ji prvně poznala a začala zbožňovat tu její nadpozemskou krásu a přirozenost. Film věrohodně a realisticky zpracovává ono nelehké období v životě teenagerů, kdy se všichni hledají, experimentují, chtějí někam zapadnout a být obdivováni vrstevníky. Excelentní obsazení, zejména Nikki Reed coby protřelá a manipulativní kočka a Holly Hunter coby starostlivá máma. Film má dobrý scénář a spoustu silných momentů, kupříkladu Tracy a její sebepoškozování či scéna, kdy její matka zjistí, že její milovaná dcerka se "řeže." Tato scéna mě dostala a i slzy se objevily. V podstatě až v závěru filmu jsem si uvědomila, že tuto zdařilou sondu do života dospívajících dívek natočila vlastně Catherine Hardwicke. Zajímavé, jak v průběhu let může taková režisérka kvalitativně hluboce klesnout a přivést na plátna něco jako je fenomén dnešní mládeže, Stmívání. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Kterak se z milé plyšové princezny stala nehorázná hysterická drogoubrací děvka. A kterak ji Evan Rachel Wood hezky zahrála. Ruční kamera v tomhle filmu vůbec nevadí, což u mnoha filmů říct nemůžu. Nemůžu si taky stěžovat, že bych se nudil. Tak řeknu, že v podstatě to jejich chování chápu. I blbost se někdy musí chápat. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

V době, kdy šel tenhle film do kin, mi bylo třináct, ale můj život měl se životem těch dvou holek v tomhle filmu hodně málo společnýho, dokonce bych řekla, že mi podobný lidi, co se snaží bejt za každou cenu cool, lezli na nervy. Ale na to každej kašle. Hlavní body příběhu jsou stejný jako u tuctu dalších: hlavní hrdinka se rozhodne razantně změnit svůj život, přidá se k partě, obdivuje ji celá škola, chová se jak kráva a na konci si začíná uvědomovat, co vlastně udělala. Velkým překvapením ale je, že příběh zdaleka není tak prostoduchej, jak by se mohlo zdát a že herecký výkony jsou tu na teenagerskej film skutečně mimořádný. On je celej ten film v pojetí teenagerského filmu hodně dobrej. Dokonce jako by se tvůrci snažili i o jakési drama a psychologii. Ale na to kašlu zas já, protože tohle je přesně jeden z těch filmů, se kterýma se prostě sžít nedokážu. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Já tomuhle příběhu vůbec nevěřím, ikdyž je možný leccos, ale aby malá třináctiletá holka fetovala, chlastala, měl propíchanej jazyk a užívala si. Zatímco by její matka proti tomu dávno nezasáhla?! Takový děcko bych vyliskal a vyhodil z baráku. Pro mě film ze začátku byl aspoň trochu zajímavej, ale ten skok k přehánění prostě nevyšel. Všechno má svou mez. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo měl takovou pubertu a rozhodne se o tom natočit film - tak se to v tomto snímku dost povedlo. Rachel Wood a Reed jako dvojice, se kterou to mlátí horem dolem a Holly Hunter, která si svůj život řídí tak nějako po svém...Je to skvělý film, který si nebere servítky a jestli tohle opravdu někdo prožil, tak palec nahoru a pak rychle dolů...Všechny 3 hlavní představitelky odvedly skvělou práce a ráda se na snímek zase někdy podívám, jelikož ono to možná vypadá jako každý jiný film o pubertě, ale tenhle bych pouštěla na základní škole, aby holky viděly, do čeho můžou spadnout a jak to dopadá. Tenhle totiž není slaďoučký a šťastný, jak by se zdálo - tady jsou vrcholy i pády... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • Nikki Reed (Evie) byla spoluautorkou scénáře ve svých 15 letech. (MiCM)
  • Nikki Reed (Evie) má opravdu piercing v jazyku, zatímco Evan Rachel Wood (Tracy) používala přísavný cvoček. Ten se ale občas uvolnil a než skončilo natáčení, Evan Rachel Wood jich několik nechtěně spolkla. (Ozo)
  • Film je příběh samotné Nikki Reed, kterou ve filmu ztvárnila herečka Evan Rachel Wood. (TheVerczaaa)

Reklama

Reklama