Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (419)

Lenny.M 

všechny recenze uživatele

Tento film budu dlouho rozdýchávat, protože něco tak surového a hutného jsem hodně dlouho neviděla. Obecně mám ráda filmy s pomalým tempem a vypravováním a přesně toho jsem se dočkala, přičemž jsem nenarazila na žádné hluché místo. Rozdělení na kapitoly fungovalo skvěle, i když ke konci byl Brimstone dle mě už příliš přehnaný v tom smyslu, že místo lítosti k hlavní hrdince divák cítí pouze znechucení a říká si, co dalšího špatného se zase stane. A když už jsme u hlavní hrdinky, Dakota Fanning si mě získala na celé čáře, co zde předvádí je neskutečné, a to samé i Guy Pearce. Byly to dvě a půl hodiny utrpení a brutality okořeněné neskutečnými záběry, ze kterých jsem měla husí kůži, a zopakovala bych si to ihned znovu! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Divák je nemilosrdně vhozen do děje, kde může více než první kapitolu pouze spekulovat, na co se vlastně kouká a sestavovat si v hlavě vlastní teorie a souvislosti. Pravděpodobně proto, mě zpočátku snímek totálně nebavil. Všechno do sebe zapadlo až koncem druhé kapitoly. Je dobré, že takhle dlouhý film měl vzestupnou kvalitu, i když stoupala jen velmi umírněně. Kdyby tomu bylo naopak, tak bych u snímku asi pošel. Zážitek mi nabourávala hlavní hrdinka, jejíž postava mě po celou stopáž ve všech zachycených fázích jejího života neskutečně iritovala. V situaci, kdy se celý snímek točí právě kolem ní, je tento fakt značně znepokojující. Nejvíce se mi líbila předposlední kapitola, kdy na chvíli opustili závěrečnou mlatu o trůny Kit Harington a Carice van Houten. Oba zde byli vynikající a jejich účast mě velmi potěšila a vlastně byla jedním z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl tento film vidět. U Carice mi malinko vadilo, že byla nastajlovaná do role upjaté křesťanské asexuálky a kromě občasných hrátek s bičíkem neměla moc příležitostí odhalit své ženské přednosti. Nevadilo to jen mně, nýbrž i chudákovi reverendovi, který byl nedostatečným přísunem sexu z její strany dohnán až k tomu, že se musel přetransformovat na incestního pedofila, což se zase naopak nelíbilo jeho dcerce, a proto se rozhodla, že v sobě bude místo jednoho šulínka mívat hned několik různých šulínků denně a rozhodla se vykonávat nejstarší zaměstnání světa, které je dodnes populární a spousta žen ho vykonává dokonce i jako koníček a mnohdy i zadarmo. Film skvěle funguje v jednotlivých momentech, které velmi hezky rozseknou do té doby často uspávající atmosféru. Bohužel, díky brutálně dlouhé stopáži je tam těch nezáživných momentů prostě příliš. Znovu podotýkám, že trvalo fakt dlouho, než se snímek trošku rozjel a začal mě alespoň malinko bavit. ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Parádní mysteriózní úvod, kdy si marně lámete hlavu, jak to naše hrdinka Liz má s tajemným, děsivým reverendem. Nelineární vyprávění, které vás drží v napětí (doporučuju jít do tohohle filmu s čistou hlavou a nedívat se ani na trailery). Drsný obraz divokého západu, který je zbaven jakékoli romantické iluze, kterou mu rády přisuzují americké filmy - Brimstone nabízí hodně špinavý, brutální svět, kde jsou pistolníci jednodušší a špinaví, nevinnost dlouho nepřežije a ženy to mají extra těžké (neříkám, že muži neměli, ale právě na ženy se ve westernech často zapomíná a jsou zobrazené jako věrné manželky, mladé dcery nebo prostitutky). Dakota Fanning nám sakra vyrostla z roztomilé blonďaté herečky (ona i Emilia Jones, která hraje její mladší verz,i jsou pravým srdcem filmu). Ale nejvíc tu září Guy Pearce, který krásně úchylačí s tmavými kontaktními čočkami, efektními jizvami a divným (aka holandským) přízvukem. Tahle řecká tragédie ve westernových kulisách mě mile překvapila nekompromisností a chytře vystavěným příběhem. Film ovšem na konci ztrácí na síle - padouch je až moc silný a působí to, jako kdyby snad měl až nadpřirozené schopnosti - což víme, že nemá. Je to zkrátka už moc přepálené - to tajemno, které reverenda obklopovalo na začátku, mělo mnohem větší sílu. 80 % PS: Jestli se těšíte na Kita Harringtona, zklamu vás. Má vlastně jen trochu rozšířené cameo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dvě a půl hodiny prvoplánového trápení hlavní ženské postavy hlavní mužskou postavou. V epickém westernovém prostředí, v předvídatelně anachronicky zpřeházených čtyřech dějstvích a bez autorského filmařského doteku. Místy děsivé momenty střídají v logice lacině odbité scény a vyprávění postrádá vedlejší dějové linky, které by mu dodali myšlenkové vrstvy. Zaměřuje se pouze na pokud možno co největší prohloubením zla v postavě Guye Pierca, aniž by vysvětlilo jeho důvody. Místy emocionálně silná a dusivá, ale bohužel jednorozměrná báchorka jako z tuctového románu pro domácí hospodyňky. A se směšným vyvrcholením. ()

Nettrass odpad!

všechny recenze uživatele

Film na feministickou objednávku, kde si přijdou na své i masochisté a pedofilové. V rámci genderu je nám tu vysvětleno, že chlapi jsou zvrácená sadistická hovada, či nejméně idioti a ti nejlepší z mužů jsou jen totálně neschopní. Nejhovadovitější hovada jsou pochopitelně duchovní. Naopak ženy jsou dokonalá stvoření, plná lásky, obětavosti, odvahy, také pracovité a na muže vydělávající. A nejdokonalejší z těchto žen se nalézají (také zcela pochopitelně ) v bordelu. Svět se v prdel obrací a to za halasného potlesku. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (16)

  • Guy Pearce (Reverend) a jeho filmová manželka Carice van Houten (Anna) tvoria pár aj v skutočnosti. Zamilovali sa počas natáčania a v auguste 2016 sa im narodil syn Monte Pearce. Vďaka tejto veľkej udalosti dokonca zmeškali premiéru na filmovom festivale v Benátkach. (bj_)

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama