Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (177)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nejošklivější herečka Hollywoodu ve vrcholné formě. Při pohledu na ni se přemístí krev opravdu jen těm nejzoufalejším pánům s pokřiveným vkusem. Chudákovi manželovi se tedy nelze vůbec divit, že propadl nejdříve alkoholu a poté byl dokonce dohnán až k tomu, aby mu s nedostatkem sexu pomáhala jejich ratolest. Dolores, jako správné mamince, se pochopitelně nelíbilo, že manžel využívá úzkou díru dcery, a tak jako správná manželka připravila pro svého manžela díru mnohem širší a především hlubší, ze které už se člověk živý nedostane. Příběh s námi režisér rozehrál moc pěkný. Obzvlášť, když poslední mnou viděný film s Kathy Bates byl snímek Misery. S postavami nás snímek velmi pomalu seznamuje prostřednictvím vzpomínek a já dlouho nevěděl, koho považovat za toho hodného a kdo je naopak zlý. Právě k tomu bych měl jedinou svoji výtku. Zpočátku jsou vzpomínky opravdu hodně nezáživné. Film nabírá tempo neskutečně pozvolna a značnou část stopáže mě nebavil. Až závěrečných asi 30 minut bylo naprosto geniálních a mohu je zařadit mezi nejlepší minuty, jaké byly v celé mé divácké kariéře mým očím dopřány. Bohužel luxusních 30 minut ze 120 je pro mě na nějaké vysoké hodnocení trošku málo. Lepší 3 hvězdy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $24,361,867Tržby Celosvetovo $46,361,867║ tak knihy od Stephena Kinga pretavené vo filmové umenie sú prevažne sústo a tento prípad to len potvrdzuje, výborné herecké výkony, dusná atmosféra necháva za sebou výborný filmový zážitok, plusom réžia aj kamera /80%/ ()

Reklama

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi dlouho ležel ve filmotéce, až toho teď lituji. Výborně napsané morálně nejednoznačné drama, které na tu pátou hvězdu táhne Kathy Bates. Příběh je postupně odkrýván, každou chvíli se odhalí nový dílek puzzle, takže plný obraz vidíme až na samotném konci. Hackford dopomáhá atmosféře výborným výběrem palety barev a Elfman ji dokresluje nenápadnou, avšak zneklidňující hudbou. Spolu s Shawshankem, Mílí a Misery jedna z nejlepších adaptací děl rodáka z Maine. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha kvalitně zfilmovaných románů Stephena Kinga s působivě tíživou atmosférou, pochmurnými exteriéry a zvláštními existencemi. Skvělý casting, ve kterém dominuje těžko překonatelná Kathy Bates, spletitý, dobře uchopený scénář a místy téměř hororové momenty (podobné Misery), které ještě umocňuje skvělá práce se světlem a kamerou. Málo znamý thriller, který zřejmě tak trochu visí v závěsu známějších, ikoničtějších a divácky lépe přijatých "Kingovin" typu Shawshank, či Green Mile. Dolores Claiborne je však v mnoha ohledech neméně působivá záležitost. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neprečítal som žiadnu z kníh Stephena Kinga a nemám z toho traumu. Doteraz som videl sedem filmov nakrútených podľa jeho kníh a som rád, že k päťhviezdičkovým (Shawshanku, Misery a Osvieteniu) pribudla Dolores Claiborne. Rozdiel medzi štvor- a päťhviezdičkovým filmom je v emociálnom účinku. Film s najvyšším ohodnotením ma musí svojim spôsobom uchvátiť, vtiahnuť do seba a u Dolores sa to podarilo. Nemá zmysel vymenovávať čo všetko sa poskladalo na úžasnom celkovom dojme, ale kreácia Kathy Bates bola neskutočná a ako som si pozrel aj neocenená. Nemá rovnako zmysel zamýšľať sa, ako to robia Kingológovia, nad odchýlkami predlohy a filmu. Nemá vlastne zmysel nič iné, ako si vychutnať tento dramatický skvost vo všetkých jeho nuansách. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)
  • Požár na place způsobil škodu na 1 000 000 amerických dolarů. (Dlee)

Reklama

Reklama