Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Podezřelá (více)
Trailer 2

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (177)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stephen King pro tenhle román zvolil formu nepřerušovaného monologu hlavní hrdinky a pro mne z toho byla jediná jeho kniha, kterou jsem se nemohl prokousat. Adaptace naštěstí má klasickou dramatickou konstrukci, soustředěnou režii, perfektní hudbu a vynikající obsazení s famózní Kathy Bates v hlavní roli. Možná že Judy Parfitt měla být vykreslena jako ještě větší mrcha. Možná bych měl ještě pár dalších připomínek. Ale při rozhodování mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami jsem dal na celkový dojem. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Ani najempatickejšia ľudskosť akej som bola schopná pri pozeraní tohto filmu ma nemohla donútiť schváliť jednanie Dolores. Ľuťovala som ju pre ponižovanie a trápenie v manželstve, ale toto nie je dobré ani správne riešenie. Mám vážne výhrady svedomia. Nie, určite ju neodsudzujem, ale jej jednanie jednoducho neschvaľujem! Nie my rozhodujeme o živote a smrti človeka! Našťastie, že v druhom prípade už toho nebola schopná... Premýšľam čo dodať: filmársky dobre urobené (vrátane bravúrnych hereckých výkonov), ale surové, bezbožné ....a vidina miliónovej sadisfakcie a dcérinho "pokojného života" je pre diváka len akousi falošnou ilúziou - toto predsa nemôže vyvážiť ten balvan hriechu na duši, ani nijak ovplyvniť skutočnosť, že raz sa za naše skutky budeme zodpovedať Bohu, Večnému Sudcovi... ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

King a filmové plátno - tak to by vydalo přinejmenším na studii. Osobně u mě převládá názor, že pokud se do Kingovy předlohy pustí výrazná filmová osobnost (de Palma, Kubrick, Cronenberg, jsou jen ta nejznámější jména), je filmové zpracování daleko lepší než předloha. Ano fanoušci páně spisovatele teď si plivněte a kamenujte, ale přesto nezměním dlouholetý názor, že stylisticky jsou Kingova díla čistě průměrná, literárně neinvenční, obsahově dosti podobná, nemluvě o postupu rozvoje děje, kdy je používáno velmi často podobné schéma. King a adaptace nefantastických děl, to by dalo na dalších pár stran úvah. Dolores Calinbornová patří právě k této sortě. Opět je tu klasická Kingovská disfukční rodina, zneužívaná dcera, tyranský a opilecký otec, znova se ocitáme na vesnické samotě, v neurčitém čase ... Naštěstí to všechno není jen samoúčelná sonda do sociálních vztahů amerických občanů... Díky citlivé a náladotvorné režii Taylora Hackforda, který plně dokázal zvýraznit a využít herecký potenciál, který mu poskytují obě herečky v hlavních rolích. Matka a dcera - Kathy Bates jako prostá žena od válu, která se dokáže vzepřít a Jennifer Jason Leigh coby nevyrovnaná dospělá dcera, která je poznamenaná chtěnou nevědomostí. Obě předvádějí opravdu pozoruhodné výkony. Právě díky tomu patří tento film k těm vyvedenějším adaptacím, i když třeba chvílemi ztrácí niť předlohy. 80%. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* dobře vystavěný příběh, kde jste až do konce v napětí jak to dopadne a Kathy Bates v hlavní roli to jsou hlavní klady tohoto thrilleru podle knihy Stephena Kinga. A když se to vezme, tak ani žádné zápory jsem nenašel. Své vysoké hodnocení si zaslouží a určitě i větší pozornost než současných necelých 2300 diváků. Za sebe sice dávám "jen" 4 hvězdičky, ale doporučuji dál všem kdo mají rádi poctivé dramata s kriminální zápletkou. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Když jsem si film letmo prohlédl, zahlédl jsem oscarovou Kathy Batesovou dřív, než jsem si stačil přečíst obsazení. Pomyslel jsem si, poučen z filmu Misery, čím koho zase praští do hlavy. Nic takového se nekonalo. Aspoň ji nebudu mít zafixovanou jako vražedkyni, i když role Annie jí sedla perfektně. Aby ne, když za to dostala Oscara, že? Na Kingovy dlouhé děje jsem si dávno zvyknul. Proto mi nepřišlo divné, že se film odehrává ve skutečnosti jen několik málo chvil před neoficiálním rozsudkem, vyplněný mnoha drtivými okamžiky z minulosti. Je to zkrátka výborná záležitost na plný počet bodů. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Požár na place způsobil škodu na 1 000 000 amerických dolarů. (Dlee)
  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)
  • V konečné verzi filmu nebyla zahrnuat scéna, v níž Dolores (Kathy Bates) rozbije celou sbírku nádobí její tchyně. Dalším rozdílem oproti knižní verzi je také počet dětí Dolores. V knize má 3, zatímco ve filmovém zpracování má pouze jedno. (Dlee)

Reklama

Reklama