Reklama

Reklama

Příběh lesa

Trailer 2

Obsahy(1)

Po úchvatných dokumentech Mikrokosmos, Ptačí svět a Oceány přicházejí Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Příběhem lesa. Ne tropického pralesa s exotickou zvěří, ale toho nám dobře známého lesa, který máme za humny a který pulsuje překvapivě bohatým životem. Tou nejmodernější technikou natáčeli tvůrci čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě, dokonce žili v lese se sledovanými divokými zvířaty. Jen díky unikátním metodám natáčení dokážou autenticky převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života v něm, který ohromí dospělé a i dětské diváky. (Aerofilms)

(více)

Recenze (107)

Handle 

všechny recenze uživatele

Vizuálně bezesporu pěkné, ale obsahově nevím nevím. Dokážu si to představit jako zajímavou patnáctiminutovou reportáž, ale takto jsem se dost nudil a znovu bych si to FAKT nepustil. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Vše má svůj příběh i les jako zde v tomto dokumentárním kousku. Záběry v útrobách lesního porostu jsou naprosto úchvatné, divák si musí chvílemi řikat, zda to je dokument nebo film odehrávající se před modrým plátnem. Velmi mě potěšila nasnímaná příroda, která mi byla povědomá z našich rozsáhlých končin pln luhů a hájů a tak nějak jsem se cítil jako doma. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně celkem zklamání. Čekal jsem opravdu nějaký dokumentaristický skvost s dechberoucí kamerou, na kterou se především upoutávalo. Kamera mě tedy nikterak zvlášť nezaujala, i když záběry jsou samozřejmě krásné. Nejvíce mi však chybělo jakési pojivo mezi jednotlivými "kapitolami"/ročními obdobími a střih prostě jen skákal z jednoho do druhýho. Ekologických bullshitů jsem také čekal více, s tím jsem spokojený a pár slov na konci dokumentu mi nevadí. Přeci jenom, je to všechno pravda a především přirovnání válečných plynů, které zabíjely lidi a plynů, kterými se ošetřuje dnešní rostlinstvo je více než přesné. Sečteno podtrženo - dokument snažící se být pro všechny (mladé i staré) nakonec tak nějak není pro nikoho. Slabší průměr. ()

depony 

všechny recenze uživatele

On to nebyl tak úplně dokumentární film, což bylo první, co mi na snímku pokazilo dojem. Vypadalo to nadějně, záběry zvířat v časové souslednosti byly zajímavé, u některých scén jsme se zasmáli, ale já vlastně moc nepochopil, co tím chtěli autoři říct. A to je u snímků, které chtějí řešit environmentální tématiku, škoda. Celkově špatný dojem dělal i komentátor v podobě Tomáše Hanáka, kdy mnohdy okomentoval, co bylo očividné, ale pak bylo několik záběrů, které chtěly vysvětlení a nic se nestalo. Tohle je Perrinův a Cluzaudův asi nejslabší počin. Snad se to zase zlepší. Na Mikrokosmos rád vzpomínám. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

AFO 2021 online. Popsala bych jej primárně jako dokument pro děti. Ty jej určitě ocení a celé vyprávění je v podstatě stavěné tak, aby mu rozuměly děti. V čemž ale spočívá problém pro dospělé. Pro dospělé tu nejsou žádná zajímavá fakt, ne moment žádná fakta, prostě se nedozvíte nic nového. Jsou tu krásné opravdu krásné záběry na přírodu, tempo je však vzhledem k totální absenci zajímavostí nebezpečně pomalé. Jediné plus vidím v tom, že se snažili celý příběh lesa zasadit do nějaké dějové linie. Té si však všimnete až v půlce filmu, kdy se tam začnou objevovat lidé v různých "historických" oděvech od pravěkého člka, přes římany a středověk až do současné doby. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mapuje naši přírodu od Doby ledové po současnost. Zachycuje v něm nejen překrásné záběry zvířat, žijících v lesích, ale i jejich postupnou domestikaci. Víceméně je to smutný pocit, když si uvědomím, jak člověk přírodu po staletí plundroval až k dnešní podobě. Jisté je, že budoucnost přírody a vůbec celého světa půjde velice brzy do kytek. A to je na tom to nejsmutnější. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Mikrokosmos mě uchvátil, Oceány pohoupaly, Příběh lesa dle mého z uvedených nejslabší, přestože nechyběla ekologická premisa. Viděno v Bio OKO. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Při odchodu na projekci jsem si říkal, že pár záběrů zvířat bude asi pěkných, ale víc jak 3* tomu nedám. Nakonec jsem se ale po úvodním představení Jacquese (Žaka) Perrina a prvních asi 15 minutách dokumentu konečně naladil a myšlenky typu "jestli Epitaf údajně neměl příběh, tak u tohohle by ty lidi shořeli úplně" mě zcela opustily. Prvních cca 45 minut filmu jsme viděli všemožná zvířata lesů (především asi Skandinávie + Rusko), střídaly se momenty smíchu (ptáci koukající ze stromů, mláďata) s momenty plnými napětí (smečka vlků nahánějící divoké koně) a celkově jsem si spolu s ostatními užíval plně profesionální a detailní kameru a záběry divoké přírody. V druhé polovině ale přišel člověk (přicházel postupně od pračlověka a středověk až po moderního člověka dnešní doby) a lidi v sále se přestali smát. Asi se film nevyhne hodnocením typu "agitka", ale realita je nevyvratitelná a to je zkrátka fakt. PS: Komentář Tomáše Hanáka mi nevadil a jinak bych tenhle dokument klidně pouštěl na prvním stupni ZŠ, kde se o to ještě někdo může zajímat (na druhém stupni už asi na jelena děcka serou, radši si daj pivo a žváro...). ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Člověk všechno akorát zničí. Važme si přírody. Neskutečné záběry. Těžko někdy uvěřit, že si nepomohli počítačem... ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Výborne zábery z prírody, ktoré trošku rušia zinscenované scénky. Miestami som mal pocit, že ten čo mal nahovoriť komentár zaspal a sú tam nemé pasáže na miesto toho, aby diváka informovali ako to je u našich dokumentov. Nuž Francúzi sú evidentne trošku pozadu, čo sa táka dokumentov o prírode, čo sa týka nahovoreného komentára. Toto nie je prvý krát. Frantíci by si mali pozrieť nejaký dokument od Zdena Vlacha, kde je komentár nahovorený od Štefucu, či Geišberga nabitý plný informácií. Pozerať sa na kone ako pobehujú a híkaju a do toho ani slovo tomu dokumentu neprospieva. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zklamalo mě to. Je to zvláštní. Závěrečná půl hodina se celá nese v duchu "člověk je naprosté zlo a hnus", přičemž tvůrci zapomínají, že tu pořád ještě jsou lidé, co se snaží víc čí míň tu přírodu nějak chránit. A takových lidí není zrovna málo, takže to vše, co se zde snaží říct, působí spíš jako násilná agitka. Já bych i s tím, co zde zazní, souhlasil, ale v tomhle jednostranném podaní to prostě neberu. Ne všichni lidi tu přírodu ničí, fakt ne. Jenže ačkoli je ta poslední půl hodina taková, jaká je, zároveň jen díky ní má tenhle dokument a ta čtyři roky trvající práce nějaký smysl. Celou hodinu vlastně jen sledujeme epizodky života lesní zvěře v pravěku, ale nejsou nijak propojené, odehrávají se nahodile, jen mláďata na začátku vyrostou a pak už se to nikam neposouvá. Je to škoda, protože i přes krásné záběry a viditelnou práci tvůrců mě to spíš nudilo a ve finále z toho je průměrný (možná i lehce podprůměrný) přírodopisný dokument a slabou třetí hvězdu dávám jen za to, že tu jsou vlci a veverky, tyhle dva druhy zvířat mám rád už od dětství a vlastně až doposud. Slabé 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Škoda té zbytečné ekologické agitky, protože jinak jsem valil oči, jak je vůbec, kurva, možné natočit lov vlků na koně, porod laně, případně útok rysa na liščata. A z historického hlediska jsem byl uchvácen perfektním ukázkou kompletní lidské civilizace ve všech jejích podobách. 80% ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tentokrát musím uznat, že původní název Les saisons (Roční období) nevystihuje tento dokumentární film tak dobře, jak českej "Příběh lesa". Je to vysoce pozitivní, s krásnými záběry evropské přírody a života v ní. Kolikrát je to tak nádherně nasnímané, že člověk má pocit, jak kdyby to bylo z nějaké fantasy pohádky. Je to roztomilé, krásné, úchvatné a musel jsem se u toho usmívat. Dokonce bych řekl, že jsem u toho měl lepší náladu, než u nějaké komedie. Teda než přišli lidi. Ti to celé pokazili. Ale holt, stalo se a už se s tím nedá nic dělat. Takže smutek zavládl hlavně kvůli tomu, co se odehrálo a ne jak to bylo natočený. Obdivuju tvůrce, kteří měli tu trpělivost a natočili záběry s živočišnými druhy v jejich přirozeném prostředí a jejich chování a způsob života. Nechápu, jak některý záběry vůbec mohli natočit (a doufám, že v tom nejsou žádné triky!!!). "Zdomácnělý vlk vyhání z domu kunu." - hajzl. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Tenhle podmanivý dokument zaujme krásnými záběry, výborným střihem a dramaturgií a zajímavým stylem vyprávění. Od chvíle, kdy se na scéně poprvé objeví rod homo, je jasné, že se bude jednat o ekologickou agitku. To ovšem vůbec nevadí, protože je nadhozena decentně a nenuceně. Největší vadu Les saisons spatřuju v tom, že ze života většiny živočichů vidíme jen krátký fragment, takže informační hodnota není valná. Přesto se jedná o parádní film pro celou rodinu. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

jak se asi natáčí zvíře,rychle běžící v ne zrovna řídkém lese??? (17.4. tak už to vím,ale stejně..).....a při projekci jsem měla touhu zažít někdy "zem,která duní pod kopyty stád",bylo to moc,moc pěkné ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

I bez exotických zvířat může vzniknout nádherný dokument. Příběh lesa si vystačil jen s evropskými lesy a zvířaty, a mapuje je od pradávných časů, až do doby než přišel člověk a všechno zničil..."Jak to udělali?", to bude nejčastější věta, která vás bude při sledování napadat. Pět hvězdiček pro celý natáčecí štáb. ()

mab 

všechny recenze uživatele

Nudné, s minimálním počtem myšlenek. Připadne mi to jako utopená EU dotace stylem, tady máš peníze a natoč si co chceš, jen je koukej aby jsi vše utratil a vypadalo to dost umělecky. ()

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama