Reklama

Reklama

Melanie: Dar života a smrti

  • Česko Nejnadanější dívka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Film se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo téměř vyhubeno kvůli parazitické houbě, která se přenáší lidskými tekutinami. Infikovaní lidé se rychle mění v bezduché zombie, kterým se říká „hladoví“. Jedinou nadějí lidstva je malá skupina hybridních dětí druhé generace, které také patří k hladovým, ale mají schopnost myslet a učit se. Děti jsou vězněny na vojenské základně pod vedením seržanta Parkse a chodí zde i do školy, kde s nimi experimentuje doktorka Caldwellová. Hlavní učitelkou je Helen Justineauová, která zodpovídá za vzdělání dětí. Mezi dětmi vyniká nadaná dívka Melanie, která si k Helen vytvoří silné citové pouto. Když základnu přepadnou „hladoví“, Melanie uteče a spolu s ní i Helen, Caldwellová a dva přeživší vojáci, Gallagher a Dillon. Melanie má celou dobu náhubek, aby ostatní nepokousala či nesežrala. Dillon je při dalším útoku hladových zombie zabit. Skupina dojde pěšky do Londýna, kde potkává zástupy hladových. Ti je ale necítí, protože se členové skupiny namazali blokovacím gelem. Na noc se uzavřou v opuštěné laboratoři. Caldwellová prozrazuje, že hladové děti druhé generace byly objeveny jako novorozeňata poté, co zabily své matky… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem potřeboval. Už dlouho jsem neviděl pořádný zombie film a seriál The Walking Dead mě nemrtvé pěkně znechutil svojí leností a jednotvárností. A o to více si musím vážit tohoto filmu, jelikož má podobné téma, jako Světová válka Z, ale je to mnohem civilnější, osobnější a hlavně zajímavější. The Girl with All the Gifts má hlubokou myšlenku, kterou se nebojí několikrát ukázat, a spoustu z nás jí přehlédne, přes béčkové prostředí filmu a jeho zápletku a je to dost škoda. A díky té myšlence funguje mnohem lépe cynická pointa, ke které to celé směřovalo. Režisér Colm McCarthy odvedl velmi dobrou práci, jelikož ví jak má pracovat s napětím atmosférou, kdy přidat na tempu a kdy zas zvolnit a hlavně, umí vyprávět. Díky tomu k postavám cítíme nějaké emoce, a jejich osud nám není úplně lhostejný. Gemma Arterton je hodně dobrá a její postava mě bavila. Paddy Considine mě velmi příjemně překvapil a jsem rád, že jsem ho mohl vidět ve važnější roli. Glen Close je zde parádní a z jejího projevu občas mrazí v zádech. Přesto mě nejvíce dostala mladičká Sennia Naua, která si doslova ukradla celý film pro sebe a její výkon jen, tak z hlavy nedostanete. Dost mě sedlo, že to není zbytečně přehnané a dost tomu sedí pomalejší rozjezd a pak i následné cestování a hledání jídla. Navíc po dlouhé době jsem měl z nemrtvých nepříjemný pocit a jejich využití ve filmu je alespoň něčím ozvláštněno. The Girl with All the Gifts není nejoriginálnější dílo, ale rozhodně je na tolik zajímavé, abyste mu věnovali trochu pozornosti a pokud vás chytí trailer, tak do toho běžte, ale čekejte komorní příběh, než zombie horor. ()

LordSnape 

všechny recenze uživatele

Ale jo, já jsem byl nakonec spokojený. Některým vadilo tempo nebo holčička, kterou hraje černoška. Wtf? Fakt Czechia... Ale hlavně mě opět rajcovala Gemma Arterton se svým civilním projevem, luxusní prdelí a sexy hlasem. Už jako IO v debilním remaku Souboje titánů mě brala. :-D Jo a Glenn Close je tu krásně slizská. Velmi solidní post-apo. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Solidní zombárna, ale v návaznosti na spokojené zahraniční recenze a pro horor nadstandardní imdb hodnocení jsem teda očekával víc. Takovým těm novodobým větším zombie klasikám jako Snyderovu "Úsvitu mrtvých" nebo Boylovým "28 dnům poté" se tahle novinka dívá na záda z velké dálky. Námět je sice nosný, do subžánru přináší některé mile nápadité prvky, ovšem zpracování mu vůbec nic nepřidává. Je to takové režijně / kreativně nemastné, neslané, až to ve mně vyvolávalo dojem lehce rozmáchlejší televizní inscenace. Nyní při psaní komentáře jsem se podíval, co má režisér Colm McCarthy za sebou, a vidím, že dojem byl správný. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Obsah příběhu se nezdá nějak originální nebo inovativní, ale je to přesně naopak. Od spuštění snímku do jeho konce Vás nebude přestávat překvapovat. O čem bych se první zmínil je zpracování. Není to obyčejná zombie nákladačka alias Resident Evil nebo podobné. Jedná o kvalitní zombie drama, které ale neporušuje pravidla a tak zde dostaneme správnou verzi brutality i napětí. Co filmu nechybí je zajímavý, emotivní a drásající příběh, který až do svého konce nepřestane udivovat, stejně tak jako inovativní scény v průběhu snímku, kterých bylo dostatek a většinu jsem z toho nikde neviděl. Taková konfrontace před obchoďákem mluví za své. Film dále posouvá nahoru kvalita jednotlivě napsaných postav, stejně tak jako herecké výkony všech zúčastněných. Nejvíc však dominuje právě malá dívenka, která mě svým talentem neskutečně dojala. Film mi prostředím připomínal herni pecku The Last of Us(zasvěcení pochopí).Neskutečné překvapení z Británie. Snímek s drásajícím příběhem, který ještě podtrhují skvělé herecké výkony. Inovativní a velice vítaný přírůstek do tohoto žánru. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tohle není konec ... jen už to není váš svět. Nejvíc si tento film užijí ti, kdo: 1. Nečetli obsah...ten je jeden velký spoiler-ideální je nevědět vůbec nic. 2. Ti, kdo nečetli obsah a neznají videohru, ani seriál Last of Us. 3. Ti, kdo nečetli obsah a hodně se jim líbil seriál Last of Us. Melanie působí jako jeho velmi slušná odbočka, možná i prequel. Do světa LoU zapadá skvěle. Vizuál je v pohodě, atmosféra hlavně díky zvuku parádní. Škoda té stopáže, na druhou stranu vysloveně hluchá místa Melanie nemá. Pravda pár hloupých míst (které ale nejspíš v knize nevyčnívají) by se našlo, ale i tak se mi tento příběh včetně zpracování líbí. Mám za to, že hodně pomohla nulová očekávání, resp. že jsem na začátku věděl jen to, že jde o horor. Zombie filmy mě moc neberou, ale tento má mnoho kvalit převyšujících žánr. Zdaleka to není jen o pobíhání a vybíjení nemrtvánků. 90% ()

Galerie (98)

Zajímavosti (1)

  • Doktorka Caldwell (Glenn Close) ve filmu říká, že proměnu lidí v zombie má na svědomí houba Ophiocordyceps Unilateralis. Tato houba skutečně existuje a přezdívá se jí „zombie houba“. Avšak nenapadá člověka, nýbrž blanokřídlý hmyz. Především pak mravence rodu Camponotus. (efenberger)

Reklama

Reklama