Divoká řeka
Curtis HansonScénář:
Denis O'NeillKamera:
Robert ElswitHudba:
Jerry GoldsmithHrají:
Meryl Streep, Kevin Bacon, Joseph Mazzello, Stephanie Sawyer, David Strathairn, John C. Reilly, Benjamin Bratt, Elizabeth Hoffman, William Lucking, Glenn Morshower, Paul Cantelon, Diane Delano, Thomas F. DuffyProducenti:
Lawrence Turman, David FosterStřih:
David Brenner, Joe HutshingScénografie:
Bill KenneyKostýmy:
Marlene StewartPlakáty
Hrdinka Gail chce víkendovým výletem do hor oslavit synovy narozeniny a zachránit své nepříliš spokojené manželství. Rozhodne se s manželem a synem jet divokou řeku. Idylická pohoda však bere za své ve chvíli, kdy se rodina setkává se dvěma neznámými muži - Wadem a Terrym, kteří svými vražednými úmysly změní rodinný výlet v životu nebezpečný horor.(oficiální text distributora)
- Bostonská učitelka dějepisu Gail Hartmanová (Meryl Streepová) se ve volném čase věnuje veslování. Každý rok odjíždí s manželem Tomem a synkem Roarkem na tradiční výlet na divokou řeku poblíž kanadské hranice, kde kdysi pracovala jako průvodkyně. Hned na začátku plavby se rodina seznámí se sympatickým Wadem (Kevin Bacon) a jeho kamarádem Terrym (John C. Reilly), kteří mají stejnou cestu. Malý Roarke spatří ve Wadeovi správný chlapácký vzor místo věčně upracovaného otce. Jenže brzy se ukáže, že oba kumpáni jsou všeho schopní kriminálníci, kteří si plavbu na řece vybrali jako způsob útěku po provedené loupeži. A jelikož podcenili divokost řeky, budou potřebovat Gailinu pomoc…(Česká televize)
- Gailino (Meryl Streep) manželství se ocitlo v krizi. Tom (David Strathairn) tráví většinu času v zaměstnání a nejeví zájem ani o manželku, ani o děti. Posledním zoufalým pokusem zachránit rozpadající se vztah se zdá víkendové sjíždění řeky. Rodinný výlet s oslavou synových narozenin se ovšem mění v nečekané drama, když se všichni stanou rukojmími dvou všehoschopných zločinců.(Cinema)
- Manželstvo Gail (Meryl Streep) a Toma (David Stratharn) Hartmanovcov sa ocitá v ťažkej kríze. Architekt Tom totiž trávi väčšinu času v práci a nejaví záujem ani o manželku, ani o deti - syna Roarkeho (Joseph Mazzello) a dcéru Willu (Stephanie Sawyer). Posledným zúfalým pokusom zachrániť rozpadajúci sa vzťah má byť víkend strávený splavovaním rieky. Rodinný výlet spojený s oslavami Roarkeho narodenín sa však čochvíľa mení na nečakanú drámu. Cestou sa totiž stretnú s Wadeom (Kevin Bacon) a Terrym (John C. Reilly), z ktorých sa vykľujú zločinci! Celá rodina sa stáva ich rukojemníkmi na ceste za hľadaním ich komplicov. Všetkého schopní zločinci potrebujú Gail, pretože dokonale pozná rieku a splaviť nebezpečné úseky by sa im sotva podarilo bez jej skúseností. Deti sa stávajú zárukou Gailinho maximálneho nasadenia, avšak Toma a ich psa by sa zločinci najradšej zbavili. Výlet je teda nielen absolútnym fiaskom, ale čímsi oveľa horším - život rodiny je v absolútnom ohrození...(TV Markíza)
- přehled
- ocenění
Photo © Universal Pictures
- Vyčerpaná Meryl Streep se zalekla, když jí režisér Curtis Hanson požádal před koncem natáčecího dne ještě o jednu scénu. Meryl předpadla přes raft a málem se utopila. Když se vrátila na břeh, řekla bledému a rozklepanému Hansonovi: "Pro příště, když řeknu, že něco nezvládnu, tak by mi měli ostatní věrit." Hanson okamžitě souhlasil. (HappySmile)
- Meryl Streep zvládla většinu scén bez kaskadéra. (HappySmile)
05.01.1995 Lucernafilm |
06.09.2009 North Video |
13.07.2016 Magic Box |
13.07.2016 Magic Box |
iXtr3m3
Skvelý thriller, skvelé výkony hercov, úžasné prírodné scenérie... Takto presne sa z minima ťaží maximum. Žiadne blockbusterovské megaefekty, žiadne naháňačky s multiexplóziami na diaľniciach, žiadne divoké prestrelky. Len trochu rozumu, super výprava, gradujúca atmosféra a filmík ako stvorený pre mňa... :-)(13.8.2009)
Gemini
Ve své době zatraceně efektní - a adrenalinový - thriller v podstatě pro celou rodinu (až bude Kevin Bacon po někom střílet, můžete dětem zakrýt oči;)). Dnes kvalitní žánrová podívaná s Meryl Streepovou v nejlepší formě. Byť je to samozřejmě poněkud předvídatelné, Curtis Hanson tyhle věci umí, a tak máte na co se dívat. Když už na nic jiného, tak na přírodu. No a nezmínit nádhernou hudbu Jerryho Goldsmithe, to by byla v podstatě svatokrádež. Když si vzpomenu, jak jsme v kině tleskali - hm, moment, kdo vlastně tohle pustil jako školní projekci???:)) - nemůžu nedat 80%. Dobré herectví v thrilleru si to totiž zaslouží.(28.8.2011)
schizmo
Pěkně odsejpající a napínavý thriller, u kterého se příjemně bavíte, ale zároveň máte pocit, že je to film s tím nejpředvídatelnějším scénářem, jaký vůbec mohl být a tím pádem máte pocit, že něco podobného jste viděli už mockrát. Za velké plus beru herecký výkon Meryl Streepové, která hrála většinu, i těch nebezpečných scén, a parádní výpravu.(12.3.2013)
croxika
Divoká rieka sa pre mňa spája s dosť nostalgickými pocitmi. Prvýkrát som ju videla ešte ako dieťa a už aj vtedy si ma vedela získať svojou akciou, svižnosťou, vypätými momentami a pôsobivými zábermi z krásnej prírody. Meryl Streep je pani herečka, akých je veľmi málo a podľa môjho názoru by si tento film zaslúžil aj vyššie hodnotenie. Predsa len, dobrodružných thrillerov s dramatickým podtónom s tak slušným hereckým obsadením nie je až tak mnoho.(12.5.2013)
Marsik
TV BARRANDOV - První film roku 2014, který jsem si dopřál. Tentokrát se jednalo o nostalgickou záležitost a ani se mi nechce věřit, že se jedná již o 20 let starý film. Divokou řeku jsem od natočení viděl mnohokrát, vždycky jsem to považoval za kvalitní napínavou podívanou a ani dnes názor radikálně nezměním. River Wild má v podstatě vše, co by kvalitní thriller měl mít (napětí, skvělý hlavní záporák, občasnou akci, atd.) Závěr pěkně vygradovanej, finální scény na raftu dobře natočeny a konec takový, jaký tomu sluší nejvíce. Ještě dodám, že paní Adamovská a pan Langmajer podali v českém znění velmi dobré výkony. Čili spokojenost. 75% (with J.)(1.1.2014)