Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Falko 

všechny recenze uživatele

Na mna az prilis zamotany scenar, pri ktorom som sa skor nudil, ale na druhej strane uznavam, ze to malo svoje grady a Bogartov herecky koncert sa tiez postaral o svoje. Avsak tento film u mna nepatri medzi oblubene noirovky... 02.10.2009 _____ Humphrey Bogart - (Philip Marlowe) +++ Lauren Bacall - (Vivian Rutledge) +++ John Ridgely - (Eddie Mars) +++ Martha Vickers - (Carmen Sternwood) +++ Peggy Knudsen - (Mona Mars) +++ Charles Waldron - (Generál Sternwood) +++ Bob Steele - (Lash Canino) +++ Louis Jean Heydt - (Joe Brody) +++ Elisha Cook Jr. - (Harry Jones) +++ Hudba: Max Steiner +++ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná je to otřepané, ale Humphrey Bogart je nejlepší Phil Marlow, co kdy žil. Přesnější by podle mě bylo, že Bogart dělá Marlowa. Ten pro mě sám o sobě je muž bez tváře, napsaný na papíře, kterého si lidé jen domýšlí. Bogart představuje jednu z možností a podle mě odpovídá přesně myšlence soukromého očka v Americe 20-30 let minulého století. Lauren Bacall je fajn, i když její hlas v originále je trochu moc mužský. Sama o sobě není tou ikonickou krasavicí, ale ženou s povahovými rysy potvory, která čeká koho bude moci využít. Celý film se šikovně odehrává na malém prostoru několika apartmá, místností a exteriéry jsou tu jen zřídka. Big sleep možná není nejzásadnější a nejdokonalejší film-noir, který kdy vznikl, ale využívá všech jeho tajných zbraní, pro potěchu diváckého srdce... ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Konečně můžu porpvé v životě použít oblíbenou frázi knihomolů "předloha je lepší." Přečetl jsem v životě asi tři knížky, kromě slabikáře shodou náhod i jednoho Raymonda Chandlera. Nebýt toho, asi těžko bych se orientoval v postavách, nehledě na to, že některé věci byly upraveny podle mě ne úplně k lepšímu. Marlowe je na papíře mnohem větší kanón než ve filmu. I tak je to ale skvělá detektivka, jakou bych chtěl mít každý týden v kině. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jó, to musely být krásné časy, když na prvním místě byli herci a dialogy. Přiznávám, že takto vymazlené dialogy jsem již dlouhou dobu nezažil ( neboj, nezapomněl jsem na tebe Woody Allene , ale posuďte sami: Je mi fuk, že se vám nelíbím .... nelíbím se ani sám sobě ....jste roztomilý a líbíte se mi.....a to jste neviděla tu tanečnici, co mám vytetovanou na prsou :o) Stejně tak by člověk těžko pohledal takto charismatického hlavního hrdinu jakým bezesporu je Humprey Bogart. Jestli někdo naplňuje a především zhmotňuje mé představy o Philipu Marloweovi, pak je to právě ON. Z toho chlapa čiré charisma doslova prýští a odkapává po litrech a mohl by ho chudým příbuzným prodávat po kilech. Taktéž to již mnohými zmiňované erotické dusno mezi ústřední dvojicí ( Bogart - Bacall ) je doslova sžírající. Člověk téměř vidí tetelit se vzduch. Zejména již zde ( uživ. Matty zmiňovaná dvojsmyslná scéna o koňských dostizích ) je vskutku mistrně napsaná a následně oběma představiteli podaná. Tento snímek ( vzhledem ke komplikovanosti děje) rozhodně není na jedno shlédnutí a tak mé vřelé díky letí ke kinu Bio Oko, že tento skvost jednou za čas zařadí do svého programu a já tak dostal šanci tento snímekm shlédnout na velkém plátně. Protože tento snímek si to jednoznačně vyžaduje a zaslouží a jentak mimochodem s každou další projekcí je lepší a lepší! p.s. hoďte do programu toto http://www.csfd.cz/film/4595-key-largo/ a toto http://www.csfd.cz/film/9796-sunset-blvd/ a JÁ kudy budu chodit, tam vás budu vynášet do nebes :o) Ať žije Film- Noir! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„My, my, my! Such a lot of guns around town and so few brains!“ Suché hlášky chrlící čmuchal si neustále rozšiřuje kolekci střelných zbraní, každá sukně na něm může oči nechat (nejen proto, že on na ně chytře útočí přes jejich uši) a jen tak mimochodem rozplete několik detektivních případů v jednom.. Hluboký spánek (jinými slovy Smrt) možná trochu trpí na komplikovanost a nejasnosti v ději (koneckonců ani sám Chandler v tom neměl jasno), ale to jsou mouchy, které spolehlivě zlikviduje v cigaretovém dýmu zahalená plácačka Humphrey Bogart. Jediný pravý Marlowe - sice subtilní postavy, ale o to robustnějšího charismatu.. Není pochyb, že dostihové metafory s Lauren Bacall a vůbec jejich vzájemné jiskření na plátně, pak byly pro publikum, lačnící po "opravdové romanci" hollywoodských celebrit, dokonalým lákadlem.. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Hneď prvý deň natáčania si dal Humphrey Bogart na obed 5 či 6 panákov. Rozzúrený Howard Hawks mu vynadal, že to totálne neprofesionálne. Bogart sa následne obmedzil na jedno pivo denne. (beso74)
  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)
  • Humphrey Bogart a Lauren Bacall se během natáčení natolik sblížili, že to Bogartovi způsobilo velké manželské potíže, jejichž řešení hledal Bogart v alkoholu a nebyl schopen herecké práce. Tři měsíce po dokončení filmu se Bogart a Bacall vzali. Bylo to jedenáct dní po Bogartově třetím rozvodu. Z tohoto manželství vzešly dvě děti. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno