Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

demorens 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se to nemusí někomu zdát, je to velmi zdařilá komedie. Pro mě jedna z nejlepších. Některé situace a dialogy jsou k popukání ("aký jemný mláděnec", "píšete? píšete?", "jak dlouho to už nikdo ne-to, je to celý to"). Především pak postava Dagmar Veškrnové jako takového malého ufňukaného "trdla" je výborná a dovolil bych si říct skvěle zahraná. Scéna, kdy se po potopě šourá ve vytahaném oblečení a zpívá si, nebo scéna s instalatérkou ("a jíst vám chutná?") jsou ukázkové. Ostatně i jiné postavy a postavičky jsou velmi veselé, ať už je to Rybička, Ctirad Andrejs, Stáníček nebo požárník. Ani hudební vložky mi zde moc nevadí, i když si myslím, že do nemuzikálových filmů vůbec nepatří. Celý film jako komedie funguje bezvadně, vždy se na ni podívám rád znovu. K pobavení, zvednutí nálady a k příjemnému strávení času jako dělaná. (100/100) (23.03.06) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zastydlá pubertální taškařice, která je hluboce přesvědčena, že má jak hudební talent, tak i komediální vlohy, ale přitom dost dobře neví, co si s nimi - a se sebou počít. Nicméně ... nedělá si z toho těžkou hlavinku - ba právě naopak: Má ji lehounkou jako pírko ... jako pouťový balónek - dokonale prostou jakékoli kloudné myšlenky, která by se dala smyslupně využít. Přesto - nebo spíš právě proto - touží po finále ve velkém stylu, a tak se uchýlí k (ne)řízené destrukci porcelánového nádobí, kterou od ní nejspíš okoukal James Cameron, když režíroval potápějící se "Titanic" (1997). ()

Reklama

MagyG 

všechny recenze uživatele

Nevtieravá komédia s pomerne slušným hereckým obsadením a výkonmi, ale biednym scenárom. Teda, aby som bol presný... Herz aj tu dokázal aj z toho mála vytĺcť maximum, aj som sa nasmial, bolo to celkom fajn, ale chýbali mi tam dve veci. Silnejšia dejová línia, celé to bolo poskladané či skôr pozliepané z nesúrodých dielikov a črepov ako rozbitá porcelánová soška epoxidom. Nemalo to ucelenosť. A za druhé, chýbal mi tam jednoznačnejší záver. To, že tam pobláznená Veškrnová rozbila na záver zopár tanierov, bol síce (na tú dobu) efektný, ale inak myšlienkovo a dejovo prázdny záver. Neuzavrelo sa to dejovo ani čo sa týka skladu, ani čo sa týka akéhosi zmysluplného uzavretia príbehov ďalších postáv. Kľudne si viem predstaviť pokračovanie. ()

Maskati 

všechny recenze uživatele

Socik,ale výborný! Vždy se u toho pobavím.Excelentni Rosůlková,Hofmann,Veškrnová,Myslíková,Hartl i všichni ostatní.Bezva hudba.Za nízké hodnocení mohou ti zoufalci,kteří nepřekousli,že to vzniklo za sociku.Troubové neví,že všechno tenkrát podléhalo revizi a kontrole KSČ.Proto klobouk dolů.Pan Herz dokázal udělat ze scénáře o brigádě soc.prc. koukatelnou komedii a vlastně " z prdu kuličku "!!! Obdivuhodné. Vtipné,veselé,člověčí.Nevim,kolik by musely dostat procent některé dnešní americké teenagerovské rádoby komedie s úrovni "íkvé" tykve! Moji dcerce bylo tenkrát šest,když to viděla poprvé a dodnes si pamatuje ústřední písničku i některé hlášky.To hovoří za vše.Tenhle film má své místo mezi českými komediemi. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Když si tento film člověk pustí doma v televizi nebo přehraje z nějakého přehrávače tak dejme tomu, že to mohu brát jako oddechovou záležitost, nebo při projekci něco doma udělat atd. Ale když si představím, že se na film chodí do kina tak pak to mění situaci. A je jedno jaký rok se píše a jaký režim máme. Snímek je to slabý, jak dějově tak zpracováním. Lépe jsou na tom herecké výkony jako třeba Myslíková nebo Hartl. A aby mě stačilo k dobrému hodnocení, že přede mnou skotačí hezké holky s hezkýma nohama, tak to mě nestačí. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Juraj Herz snímek natočil, aby dostál podmínce pro zrušení jeho zákazu, v níž stálo, že může pracovat jako režisér, pokud natočí film z prostředí dělnické třídy. (Olík)
  • Dagmar Veškrnová si musela kvůli roli Dany ostříhat vlasy své do pasu dlouhé vlasy a nechat si je obarvit. Místo zamýšlené tmavé blond barvy, ale vznikla zářivá skoro zrzavá barva vlasů. (Wishkah)
  • Juraj Herz patřil podle vzpomínek kameramana Barly k nejlépe připraveným režisérům, film byl hotov za neuvěřitelné čtyři týdny. Bylo to v době, kdy se film běžně točil na Barrandově několik měsíců. (sator)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama