Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

Bláža 

všechny recenze uživatele

Herzův až hororově laděný snímek, který svou atmosférou a výraznou secesní stylizací připomíná Jirešovu Valérii a týden divů. I tady se výrazným způsobem pracuje s barvami, což je vidět už na spodobnění obou sester – černá a bílá (famózní dvojrole Ivy Jažurové). Bohužel dojíždí na rozvleklou atmosféru a docela nevyváženou gradaci. Na místní poměry zajímavé dílko, které se snaží vyplnit mezeru na poli mysteriózních filmů. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Ten průvan mě jednou zabije." Sám už nevím, jestli se Morgiana tak dlouho vyhýbala mně nebo já jí v obavě, že to nebude film pro mě. O to příjemněji mě překvapuje, jaká je to lesklá černá perla, pohozená mezi normalizační bižuterií. Má své drobné vady, jako je občas viditelný kontrast mezi velkolepě výtvarnými kostýmy a nekvalitou použitých materiálů, tu a tam je některé nepodstatné postavě věnováno víc času, než je nutné, spory se vedou i o účelnost překvapivého konce. Ale v porovnání s tím, co nabízí, jde o marginálie. Mám slabost pro takzvané morytáty. V původním smyslu kramářské písně senzačního obsahu, obvykle zahrnující nejednu vraždu, mají řadu filmových epigonů a Morgiana by našla společnou řeč jak s Chaplinovým Panem Verdouxem, tak s Truffautovou Nevěstou v černém. Alfred Hitchcock by asi ocenil styčné plochy se svými filmy Podezření a Pochybná žena, Edgar Allan Poe a R.L.Stevenson by se radostně chvěli nad makabrálním zhmotněním nočních můr a Sigmund Freud jistě z hloubi pekla žehná porůznu roztroušeným vodítkům k jejich výkladu. Všechny tyto vlivy v Morgianě můžete najít, trváte-li na více vrstvách děje a baví-li vás analýza nevědomých motivací postav. Ale není to podmínkou a stejně tak se vám může líbit "jen" jako dráždivě morbidní napínavá historka od krbu. A jako další důvod, proč si vážit talentu Ivy Janžurové. Obsazení jedné herečky do rolí dvou vzájemně jednajících postav je tady řešeno často nápaditěji než v jiných soudobých filmech a zhruba po deseti minutách už jsem nemyslel na to, že je to stále jedna Janžurová. :-) Klára, hodná, bílá sestra, které zlá, černá Viktorie usiluje o život, mluví nepřirozeným vysokým hlasem, koketně pomrkává, štěbetá s hosty gardenparty a Herzova cynická optika ji staví do role hloupé frivolní naivky. Temné spády travičky sledujeme nejprve s přirozeným odporem, postupně ale s čím dál větším porozuměním spoluviníka. Viktorie je nepopiratelně zlá, závistivá, chladnokrevná dryáčnice s líčením á la německý expresionismus. A přesto ji Iva Janžurová hraje nedivadelně, filmově, bez afektů. Nejpozději od chvíle, kdy do děje zasáhne vyděračka Nina Divíšková platí, že trneme-li hrůzou, je to spíš z obavy, že Viktoriin plán nevyjde, než ze strachu o osud Kláry. A řekl bych, že právě to Morgianě nejčastěji zazlívala kritika. Dekadenci. Se zlou, závistivou Viktorií si prožijeme stihomam pachatele strašného činu. Paranoiu, neustálé pochybnosti, dá-li se původní rozhodnutí ještě zvrátit, pochyby, zda bylo správné. Prožijeme s ní cosi víc než s pasivní Klárou a zanechá to v nás následky. A to je jaksi "proti srsti" obvyklým konvencím. S tím souvisí onen konec, o kterém nemůžu mluvit, abych nespoileroval. Kritici mu vyčítají, že je jako přišitý, že "takhle to skončit nemělo". Co když je to ale jen tím, že sympatie se přelily proti vaší vůli na nesprávnou stranu a vaše lepší já se tomu vzpírá? Nesledovali jsme se stejnou fascinací Karla Kopfrkingla? 90% ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Filmařsky nemám moc co vytýkat, natočené je to opravdu zručně. Po herecké stránce už nemám vůbec co vytýkat, ale co se příběhu týče... Tam mám problémy a mám jich mnoho. Na začátku to vypadalo dobře, zlá sestra chce otrávit tu hodnou, tak jí nalije jed do pití, tak jsem byl zvědavý, jak se to bude celé vyvíjet dál, jenže problém byl v tom, že ono už se to pak dál nevyvinulo. Hodné sestře se prostě udělalo blbě a teď jsem sledoval, jak na to obě reagují a vlastně z toho pak bylo jenom čekání na moment, kdy se to prozradí. Bohužel, když už pak v takový situaci děj žádný není, tak to chce silnou atmosféru, aby se člověk nenudil, jenže bohužel, mě tady silná prostě nepřišla. Díky tomu mi celý film ve výsledku připadá dost utahaný a i přes to, že je to zručně natočené, bravurně zahrané a hodně se mi líbil i závěr, bohužel i tak to navíc jak na 3* nevidím. Staví to dost na atmosféře, ale mě tady prostě přišla poněkud slabá na to, aby utáhla celý film. A je to škoda, viděl jsem tam potenciál na něco opravdu velkého, bohužel se to nenaplnilo. Takže jenom 3* ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Taká malá mrazivo-komická gotika... Až na zavíjajúcu hudbu celkom príjemný zážitok, ktorý som však nemohla brať smrteľne vážne, pretože mi niektorými znakmi proste pripomínal parodické kusy á la Adéla ještě nevečeřela alebo Tajemství hradu v Karpatech. Najzaujímavejšou postavou bola pre mňa madam travička. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Dekadentné, pomalé, krásne...v bývalom Československu takéto filmy vedel točiť zrejme iba Herz. P. S. odkaz pre Radima: autorom knižnej predlohy nie je Green ale Grin. BTW, geniálny ruský autor snových príbehov s vôňou mora a exotických diaľok, ktorému sa občas šmyklo pero a napísal aj horor ako remeň. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Juraj Herz chtěl rozšířit děj tak, že se jedna ze sester uprostřed filmu probudí a zjistí, že žádnou sestru nemá a nikdy neměla. Schvalovací komise proti této verzi zakročila a scénář musel dějově odpovídat původní předloze. (Olík)
  • Filmovanie prebiehalo na Balčiku v Bulharsku. (dyfur)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama