Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečné události vypráví příběh Zisheho Breitbarta, syna židovského kováře z Polska, který v berlínském Weimaru začne vystupovat jako mýtický silák a brzy se stane místní senzací. Jeho zaměstnavatel Hanussen sní o založení všemocného Ministerstva okultismu v Hitlerově vládě. Hitler však ve svých rukou třímá otěže moci čím dál pevněji a Berlín se stává semeništěm antisemitismu. V této době vrcholí i Zisheho vnitřní boj, neboť se musí rozhodnout, jak se svou silou nejlépe naložit. Sužován nočními můrami se obrací na místního rabína s prosbou o radu, která jej vede k přesvědčení, že si ho Bůh vybral, aby varoval lid před narůstajícím nebezpečím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog se inspiroval životními osudy Zishe Breitbarta a Erika Jana Hanussena. Ačkoli Breitbart zemřel už v roce 1925, Herzogova fikce se odehrává krátce před nástupem Hitlera k moci, dokonce operuje s konkrétními daty v roce 1932. Sdělení je jednoznačné, Herzog měl touhu vyprávět legendu o moderním Samsonovi. Výsledkem je cosi na způsob nemotorného Golema v Hanussenově spiritistické show. Hanussen zde zastává jen druhotnou roli, přesto jsou zde vypíchnuty podobné motivy jako v jiných hanussenovských dramatech (jeho původ, pletky s nacistickými pohlaváry, podivný vztah k ženám). Takže nakonec to jediné, co zde může skutečně potěšit, je přítomnost Maxe Raabeho. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Na tento snímek jsem se podíval čistě ze zvědavosti - kvůli Jouko Aholovi. Jako fanda strongmanovského univerza jsem chtěl vidět, jak bude "hrát". Velmi mě překvapilo, jak byl přirozený, nenucený a v pohodě. Zvlášť, když došlo na zvedání těžkých břemen. Patří totiž mezi nejlepší v oboru a scény v tomto duchu působí úplně běžně, jako kdyby se pro to narodil. Působil na mě v tomto filmu stejně jako Gina Carano ve svých filmech. Žádné přehrávání. Prostě jen dělá, co mu jde nejlépe. Ze začátku to má krásný nádech "pohádky" silný Honza jde do světa - s příchodem do Berlína to jde z kopce. Dějově už nudné, postrádající atmosféru. Tim Roth pak kompenzuje, jak se dá, ale nestačí to. Toho chcípáka hajzla zahrál na jedničku. Dějově ale ke konci nudné. Pak i smutné. Když si zabodnu hřebík jak palec do nohy, tak si to snad ošetřím !!! - Ani se mi nechce věřit, že v reálném životě by byl Zishe takový pako. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je síce spracovaný podľa skutočnej udalosti, ale odohráva sa reálne v dvoch časových pásmach. Prvé pásmo je rok 1920 kedy nemecká agentúra pre vyhľadávanie talentov vo východnom Poľsku objavila muža s neuveriteľnou fyzickou silou, išlo o mladého židovského kováča Zishe Brightbarta (tiež známy ako Sigmund Breitbart). Získali ho pre pôsobenie v centre cirkusového umenia v Berlíne ale vystupoval v celej Európe ale aj v Amerike (tu mu udelili v roku 1923 americké občianstvo). Bol známy ako najsilnejší človek na svete a kráľ železa. Predstavoval sa aj ako hrdina židovského folklóru. Zomrel na otravu krvi v roku 1925. No a tento príbeh presunul režisér a scenárista Herzog o 8 rokov neskôr už do Nemeckej ríše, kedy sa ujíma moci Adolf Hitler a začína sa tvrdá antisemitská kampaň. Objavuje sa vo filme Hanussen (v skutočnosti ide o Erica Jana Hanussena) podvodník a údajný mystík, ktorý vytvára z nášho siláka v svetlej parochni a škandinávskej prilbe a predstavuje ho ako pravého árijca v poňatí fyzickej nadradenosti nad všetkými. Apeluje hlavne na nacistickú klientelu v tomto klube. Nastáva však zvrat v myslení Brightbarta, už nie je árijec, ale nový Samson, ktorý do klubu priťahuje davy Židov, aby videli svojho kráľa. Ale pre nacistov je to však veľký problém. Napätie v klube sa rapídne zvyšuje. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Werner je hroznej démon... Někdo tady psal, že by v tom Herzogův rukopis nepoznal.. A já na to : WUT?! Tohle je Herzog úplně krystalicky čistej !.. Ta jeho fuck off systém režie, kdy s arogantní suverenitou seká scény jako z průměrné české pohádky aby pak v pravou chvíli utáhnul šrouby a začal dojit atmošku ze které chvílemi mrazí a chvílemi si člověk připadá jako v hodně hustém snu.. To prostě nemá obdoby.. Roth je démonickej. Ahola přirozeně naivní. Příběh silnej... Není to jedna z těch nejlepších herzogovek, ale rozhodně je to jedna z těch nadprůměrných..... Osobně mě sere, že tímto dlouho odkládaným filmem jsem vyčerpal herzogovy hrané filmy a odteď už musím čekat jen na nové kousky (kde to ale-narozdíl od dokumentů-jde se záživností poslední dobou docela z kopce..) ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Nechci, aby to vyznelo nejak xenofobne, ale ty sladkobolne pribehy o Zidech uz me prestavaji bavit. Plusove body vsak ma Herzog za to, ze se timto filmem relativne znormalizoval a nasledujicim Temnym usvitem se stal normalnim. Je to jeden z mala pripadu, komu americke prostredi pomohlo od nekoukatelnosti. Na rozdil od jeho mladsiho kolegy Tykwera... ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama