Reklama

Reklama

Fauda

(seriál)
  • Izrael Fauda
všechny plakáty
Trailer
Izrael, (2015–2022), 32 h 52 min (Minutáž: 32–53 min)

Hrají:

Lior Raz, Tsahi Halevi, Samer Bisharat, Neta Garty, Yaara Benben, Doraid Liddawi, Laëtitia Eïdo, Johnny Arbid, Salim Daw, Tomer Capone, Yaakov Zada Daniel (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(48)

Fauda je arabský výraz pro „chaos“, ale jde především o kódové slovo pro evakuaci izraelských jednotek z akce. Mezinárodně úspěšný izraelský seriál sleduje bývalého zvláštního agenta protiteroristické jednotky Dorona, který se rozhodne vrátit zpět do služby, aby dopadl vrcholného teroristu hnutí Hammás Abu Ahmada. Tohoto muže se před svým odchodem z armády pokusil zabít, leč zřejmě neúspěšně. Abu Ahmad je podle posledních informací nejen naživu, ale připravuje zřejmě rozsáhlou teroristickou operaci. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (167)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Fauda je pro mě jednoznačně srdcovka a partička izraelských bojovníků proti terorismu mi přirostla k srdci hrozně moc. Takže mám nervy, jako špagáty, aby to peklo hoši přežili, po celou dobu. Je to skvěle natočeno a když jdou hoši do akce, ani nedýchám. Tohle téma, mě nikdy nepřestane bavit, podobně jako Malá bubenice, která je další taková lahůdka. Třetí série je fakt top a neuvěřitelně našláplá. Už se nemůžu dočkat čtvrté. V originále lepší, než s dabingem. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Možná bych to přežvýkal s větší chutí kdyby to byla otevřeně prostě jen další akční pakárna.. problém ale je, že Fauda se tváří a chce se prodat (a zdejší komentáře ukazují, že se ji to mnohdy daří) jako jakýsi (hyper)realistický pohled do první linie a podstaty izraelskopalestinského konfliktu.. Přitom jde o naprostou absurditu na úrovni smrtonosných pastí která s realitou nemá mnoho společného... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Fauda dosáhla toho, co se zdaří jen hrstce televizních titulů - stala se v zemi původu svérázným kulturním fenoménem. Sjednocuje hluboce rozdělenou zemi, kde panuje částečný apartheid, aspoň v tom, že všechny znepřátelené komunity pravidelně usedají k televizorům, komentují děj a nacházejí si tam to svoje. Fauda není nestranná, je vyprávěná z pohledu členů izraelského komanda operujícího v utajení na území palestinské samosprávy proti teroristům napojeným na Hamas. Není to ale pohled vyloženě tendenční, tvůrci evidentně znají palestinské reálie a dokáží izraelcům zprostředkovat pohled z druhé strany a ukazují motivy, které k útokům vedou. Seriál má údajně slušnou sledovanost i v řadě arabských zemí, které Izrael opravdu nemusejí. Fauda dokázala za nepoměrně menší peníze vytvořit úspěšný akčně dobrodružný produkt dotýkající se i žánru politického thrilleru, který může směle konkurovat oblíbeným akčním sériím ze zámoří. Není bezchybná, např. bojové nasazení půvabné Nurit je pochopitelně atraktivní pro mužskou část publika, odporuje ale praxi ozbrojených izraelských složek nevystavovat ženy riziku zajetí. Základem úspěchu Faudy jsou dobře napsané postavy na obou stranách barikády a scénář, který se s nimi nemazlí, nemilosrdně je drtí, smýká s nimi ze strany na stranu a nechává na nich krvavé šrámy. Zvolený formát pochopitelně neumožňuje hlubinnou psychologickou sondu do myšlení obyvatel Izraele a Palestiny, ale jako ukázka bezvýchodného stavu společnosti, kde dva národy a dvě kultury soupeří o jedno a též území, funguje zatraceně dobře. Celkový dojem: 90 %. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak že bych konečně doplnil komentátorský rest. Bude to vlastně hodně podobné psaní jako u Bodyguarda, kterého jsem okomentoval loni. A to tak, že ač se mi dílo válí na disku už pár let (první dvě série), muselo se to dostat do TV programu, abych se konečně dokopal se na tento obdivovaný kousek podívat. No, neřeknu špatné, ale po té bezvýhradné chvále ze všech stran nemůžu říct, že bych byl nějak extra uchvácen sám. Jistě je zajímavé, že se rolí ujali neherci a bývalí vojáci, ale právě proto překvapuje, že akce v seriálu nevypadá nijak extra dobře. Nemyslím teď nějaký "vymazlený vizuál" a podobné holyvůdské hrátky, ale to, že postavy často takticky podle mě stojí úplně blbě, míří spíš na sebe než na nepřítele a kdyby to bylo na realitě a ne na scénáři (podle kterého když je třeba zasáhnout, zasáhne se, když je třeba minout, mine se, bez ohledu na konkrétní situaci), často by situace asi dopadla jinak. Plusem určitě je, že prostředí je zřejmě vykreslené dobře a věrně a že hlavní postavy nejsou tak úplně bílí rytíři (třeba dostanou-li se do průseru, neváhají vzít civilní rukojmí), ale jinak děj samotný často působí nereálně, příliš mnoho náhod, záchran na poslední chvíli, odhadnutelných úmrtí a tak. Můžu to určitě doporučit, ale za sebe říkám jednou stačilo. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

FAUDA se stala mým životem po nějakou dobu. Nikdy by mě nenapadlo, že když jsem kdysi za hlubokého socíku, pořád slýchávala (jako dítě) o napětí na západním břehu Jordánu a potažmo na blízkém východu a o problémech Palestiny s Izraelem a pásma Gazy, že jednou budu sledovat seroš o konkrétních případech. Je to vlastně smutmotristní, že to tak pořád je i když asi v daleko menší míře než kdysi. Musím vysoce ohodnotit neskutečné herecké charisma a chemii mezi herci, které seroš posouvají o několik levlů výše než většina amíckých blockbástrů! Tohle může lidem dát a vysvětlit daleko víc než stokrát psaný novinový článek, který je dnes spíš o "titulku" než o o obsahu. Za mě 100% ()

Galerie (177)

Zajímavosti (6)

  • V seriálu se několikrát objevil automobil značky Škoda. V první sérii to byla několikrát Škoda Fabia (žluté vozidlo Taxi), ve druhé sérii to byla šedá Škoda Octavia, kterou například v sedmé epizodě odjížděli členové speciálních jednotek po přestřelce na náměstí. (BaronDevil)
  • Představitel hlavní postavy Dorona a spolutvůrce seriálu, Lior Raz, v roce 1993, poté, co ukončil vojenskou službu, pracoval v USA jako osobní strážce Arnolda Schwarzeneggera a jeho rodiny. (jaaara)
  • Idan Amedi, který v seriálu ztvárnil postavu Sagiho, byl po říjnovém útoku Hamásu na Izrael v roce 2023 povolán do rezerv Izraelských obranných sil (IDF). (zackof)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno