Reklama

Reklama

Favoritka

  • Velká Británie The Favourite (více)
Trailer 1

Na začátku 18. století vládne Velké Británii královna Anna (Olivia Colman), poslední z rodu Stuartovců, která se do historie zapsala spíše neslavně. Je plachá a přehlížená, trpí bolestivou dnou a není příliš vzdělaná, což z ní činí perfektní oběť manipulátorů. Její jedinou oporou v životě je lady Sarah (Rachel Weisz) a jejich vztah postupně přerůstá až do jakési milostné symbiózy. Sarah se díky tomu dostala do nejvyšších kruhů britské aristokracie a za nejistou královnu prakticky vládne. Zpoza královnina trůnu činí všechna důležitá rozhodnutí ohledně chodu státu a probíhající války o španělské dědictví. Zároveň si svou pozici ostře střeží a nikoho, kdo by se pokusil královnu ovlivnit, k ní nepustí. Podcenila jen svou sestřenici Abigail (Emma Stone), která na dvůr přijela prosit o práci služebné poté, co její rodina zbankrotovala. Sarah ji z lítosti přijala. Netuší však, že by ctižádostivá Abigail mohla ohrozit její roli královniny favoritky. Zatímco tedy Abigail díky oblibě panovnice rychle stoupá společenským žebříčkem, od Sarah se začíná přízeň odvracet. A to nemůže zůstat bez odplaty. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

tata22 

všechny recenze uživatele

Já se docela nudil. Vtipné mně to nepřišlo skoro vůbec a sem tam něco zaujalo ale bylo to hodně prvoplánovité a čitelné. Nevím, nevím ale za mně nepovedený film... ()

Nikolicek7 

všechny recenze uživatele

Jelikož film uvedli v našich kinech po vyhlášení Zlatých globů, upínala se moje zvědavost nejvíce na oceněnou Olivii Colman představitelku královny Anny. Celkově jsem se těšila na ženské intrikaření. Dostala jsem mnohem více. Na začátku mne nejprve zaskočila kamera, úhel pohledu, většina záběrů na herce byla točena zespodu, ale nakonec si divák zvykne a sedí to jako "zadek na hrnec". Holky si to daly, každá z nich si nominaci za herecké výkony zaslouží. Vtipné, šokující, překvapivé, syrové. Jak už někdo jiný v komentářích zmínil, nakonec pro něco máte v oblibě každou z postav a stejně tak se vám hnusí. Nejnevinnější chudinka Abigail (Emma Stone) je nakonec největší mrcha a nejvíc nakonec litujete Sarah (Rachel Weisz) a královnu. Nebudu tu popisovat děj filmu, o všech třech hlavních postavách by se dal napsat román o tom, proč se asi chovaly, jak se chovaly a k čemu je dohnala ta či ona situace. Ještě dlouho budu tříbit myšlenky a zpracovávat, co mi všechno chtěl film říci. Ale jedním slovem, tohle dokáží jen ženy. ()

Royaldell 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný. I když nemám v lásce Emmu Stone,tady mi překvapivě vůbec nevadila,kostýmy a výprava byly taky nádherné a docela dobře zvolena hudba. Na druhou stranu od první hodiny a půl to začalo být nesmírně unavující a nudné,že jsem se co pět minut dívala,kdy to skončí. Fakt,že to má 10 nominací na Oscara, je pro mě záhadou. ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Brilantné! Yorgos Lanthimos ako scenárista vytvára a režíruje bizarné príbehy (taký bol aj jeho minulý film "Zabitie posvätného jeleňa). Ale asi aj vďaka tomu, že tento scenár nepísal sám, sa naplno prejavil jeho režisérsky talent. V tomto filme je veľmi realistické stvárnenie britského dvoru v 18. storočí, kde vládnu parochne a biely makeup, intrigy a manipulácie, choroby fyzické aj duševné, kde ľudský život a dôstojnosť nič neznamená a o vojne, zvýšených daniach a výmene politikov sa rozhoduje podľa toho, koho slabá královna počúva. Herecký koncert 3 paní herečiek - Olivia Colman, Emma Stone a Rachel Weisz. Zaslúžene nominované na 10 Oskarov! Výborne kostýmy a masky. Sonda do histórie nie cez ružové okuliare, ale história je ukázaná natvrdo aká bola, úplne bez priklášenia. A príbeh dokazuje, že byť favoritkou nemusí byť vždy až taká výhra, aj keď cesta k tomu byť favoritkou môže byť nielen nebezpečná, ale aj vtipná, ale po výhre často prichádza pád! ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

Skvělé cvičení na téma souboje o královskou přízeň. Velmi neotřeĺý, moderní, svižný film. Byl jednou jeden Řek a ten mi řek, kolik legrace bylo v Anglii u dvora. ()

Kamil111 

všechny recenze uživatele

Jorgos Lanthimos nezklamal. Expresivní děj, ohromující výtvarná stránka a brilantní ta technická. Od jemu vlastní excentricity se opět posunul směrem k většímu počtu diváků (termín masa bych zatím stále nepoužil), a zvládl to bezchybně. Rybí oko nechám stranou. Téměř každý záběr byl komponován jako umělecká fotografie, což si v takové intenzitě pamatuji naposled u Soupeřů Ridleyho Scotta - a to bylo před 42 lety. Pozornosti k detailu (ze strany tvůrců), kterou miluji, se mi zde dostalo až v míře nečekané, a za ty tři ústřední role by - slovy klasičky - "ženy zabíjely". Deset nominací na Oscara plně zasloužených. ()

amanda7 

všechny recenze uživatele

Tak som absolvovala povinnú oscarovú jazdu. Prvá polovica filmu je pomerne pútavá a ubieha rýchlo, druhá je o poznanie dlhšia a miestami som už trpela, aby som videla koniec. Takže čo na túto bizarnú komédiu povedať. Už len nadpis komédia ma fascinuje, lebo ak toto je považované za humor tak neviem v akom zvrátenom svete to žijeme. Sledovať dve hodiny ako si ľudia ubližujú, intrigujú a navzájom si spôsobujú utrpenie je pre mňa za trest. Takže ak sa bavíme o hereckých výkonoch, áno príšerky to boli dokonalé a uveriteľné. Len ma zaujíma voľba námetov autorov. Ak toto má byť nejakou umeleckou výpovednou hodnotou filmovej tvorby dnešnej doby, tak je to asi v ... Mohol by mi niekto vysvetliť prečo " umelecky hodnotné" snímky musia zobrazovať zvrátenosť, násilie, nešťastie, traumy a iné ľudské katastrofy? Naozaj sú obrazom reality len tieto obrazy? Nechcem tvrdiť, že svet je slnkom zaliata prechádzka rajom, ale takéto videnie sveta ma unavuje a len ťažko oceňujem jeho umeleckú hodnotu ak som znechutená. Takže všetkým milovníkom artoviek blahoželám nech si ten hnus vychutnajú a ja sa skúsim pozrieť na svet z inej perspektívy než vy. ()

Martinko991 

všechny recenze uživatele

Ďalší film ktorý dopláca na záver a pritom sa to tak krásne začalo. Ale v každom prípade doporučujem zhliadnuť, celkom kvalitka a nečakajte typický film o aristokratickom Anglicku ani nahodou, skor sa treba pripraviť na jeho odvrátenejšiu stranu. ()

sarianna 

všechny recenze uživatele

Začnu tím pozitivním. Líbilo se mi téma boje o přízeň, schopnosti člověka snížit se k čemukoliv, jen aby se mohl vyhřívat v záři paprsků moci, o síle manipulace i nešťastném osudu panovnice, která si svůj úděl sama nevybrala a musela si všechno vyžrat až mrtě. Poněkud ponurá atmosféra a hra se světlem zejména při scénách, kdy se svítilo svíčkami, tomu celému dodává na realističnosti a člověk tak měl pocit, že takhle to tehdy opravdu vypadalo (pokud byli chlapi skutečně takové nechutné zmalované padavky, tak potěš koště). Co mě ale neskutečně iritovalo byla děsná hudba a zejména nekoukatelná kamera (rybí oko je v tomto případě fakt hnus) z toho pro mě bohužel učinilo neopakovatelný zážitek - jako že už na to nebudu koukat znova. ()

Iliss 

všechny recenze uživatele

Tak rozporuplný film jsem dlouho neviděla. Herecky naprosto grandiózní, že nominace všech tří hereček na Oscara jsou opravdu na místě. Perfektně zahrané po všech stránkách, spousta dlouhých emočních záběrů, kde hraje pouze mimika obličeje. Co se týče příběhu, jde o vyhrocené, v té době však běžné, intriky na královském dvoře. To je pro mě však všechno, co můžu hodnotit kladně. Hudba mě přiváděla k šílenství. Manžel vtipně poznamenal, že asi neměli na orchestr, když tam někdo "špidlá" neustále dva tóny za sebou. Ty ustát hned v několika scénách je úctyhodné. A kamera? Přestože jsem herečka a mám ráda i artové filmy a ocením zajímavou kameru, tenhle experiment a neustálý mix rybího oka s klasickými záběry, snímanými nesmyslně nízko, s šílenými švenky a prolínačkami bez ladu a skladu, mi opravdu nesedl. A u závěrečných titulků jsem se docela nasmála, když jsem nemohla pomalu přečíst ani slovo. :) Kameru a hudbu bych bohužel hodnotila jako odpad, ale famózní herečky tenhle film vyšvihly na tři hvězdičky. Přála bych jim výsledek v mnohem klasičtějším pojetí. ()

Zdenek.D 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný film - už jen záběry točené rybím okem křičí do světa - toto není je kostýmní drama z 18. století! Přes všechnu divnost je film kompaktní a dvě hodiny si na plátně uzmula hlavní herecká trojice. Za mě je hvězda filmu efektivně manipulující lady Sarah v podání Rachel Weisz, která zraje jako víno a je rok od roku lepší a vybírá si zajimavé role. Již zmíněné dvě hodiny příliš a filmu by prospělo zkrácení o 15 minut - pak bych váhal mezi 3 a 4. Takto za 3 a nemám potřebu vidět znovu. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Není to zrovna klasický historický kostýmní film. Za vnější fasádou rafinovaných lesbických intrik se skrývá cynický a sarkastický pohled na mezilidské vztahy a touhu po moci a sebeprosazení za každou cenu. ()

martinh8 

všechny recenze uživatele

Mě příběh, ani zpracování nezaujalo a nebavilo. Herecké výkony byly sice kvalitní, ale to bohužel nestačí. Párkrát jsem se sice zasmál, ale to je tak asi vše. ()

camomilla 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si strasne uzila. Ten minimalismus, kdy z nekolika obrazu ziskate vic nez z vet, drama a pritom komedialni prvky, houpani sympatii z jedne favoritky na druhou (a vlastne i na kralovnu). Ta sirokouhla kamera! Za me krasny klenot, ktery se nebere tak vazne, takze kdo se boji dramat, nemusi vahat. ()

nutinka 

všechny recenze uživatele

Celkove by se film dal zkratit na polovinu. Nemelo to spad a situace byly obdobne a opakovaly se. Nenadchne, neurazi... ()

codyak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem fakt nečekal... skvělé trio Colman, Stone a Weisz hrajou jak o život a jsou naprosto skvělé. Prostředí anglického královského dvora na začátku 18. století je tak dekadentní až vám nezbývá nic jiného než to milovat. A zápletka? Wauuu! Tomu říkám geniální jednoduchost, která vás chytne a nepustí ;) ()

lukyna 

všechny recenze uživatele

Méně by znamenalo více. Tak nějak bylo dost vidět, že to točil chlap. Ocenila bych větší důraz na psychologii nešťastné staré ženy, jejíž samotu ty dvě využily k bezcitnému tanci o moc. Nic pro fanoušky Jane Austenové. ()

Související novinky

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

Yorgos Lanthimos si vybral svůj další projekt

30.09.2022

Řecký režisér Yorgos Lanthimos (Zabití posvátného jelena, Humr) se po úspěchu Favoritky na mnohých světových oceněních v originální tvorbě jen tak nezastavuje. Aktuálně je v postprodukci jeho další… (více)

Black Widow nabírá posily

Black Widow nabírá posily

05.04.2019

Sólovka Black Widow se Scarlett Johansson (Avengers: Infinity War) v hlavní roli pádí rychle kupředu a film obsadil dalších několik herců. Dříve spekulovaná Emma Watson (Kráska a zvíře) je bohužel… (více)

Režisér Favoritky oznámil příští film

Režisér Favoritky oznámil příští film

23.02.2019

Je klidně možné, že za pár dní už budeme psát režisér oscarové Favoritky, prozatím má ale Yorgos Lanthimos (Humr, Zabití posvátného jelena) na krku pouze cenu BAFTA za nejlepší film, neproměněnou… (více)

Reklama

Reklama