Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Iba 108 minút? Mala som pocit, že to pozerám tri hodiny. Ľutujem, ale vyššie to nejde. Hitch-neHitch. Zápletka, tempo, budovanie napätia, dialógy - to všetko fungovalo v roku 1943 a ochotne to uznám. Ale tu mám vyjadriť svoj súčasný názor - a holt, keď som sa narodila o pol storočia neskôr, než bol vhodný čas, tak je to holý fakt. Dnes a pre mňa to bola nuda, slabý odvar trileru s klasickým vtedajším prehrávaním mimiky a gest, ktorému navyše kraľujú tony jalových a príšerne umelých dialógov. Viac než vraha som sa bála jeho rodiny, že ma malomeštiackymi rečami ukecajú k smrti! 3* iba preto, že jedna z nich patrí dvom pardálom, ktorých koníčkom je vymýšľanie spôsobov, ako by sa navzájom zavraždili :-) Tento nápad bol vtipný a veľmi osviežujúci. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Aneb od naivní rodinné komedie k neméně naivnímu thrilleru. Vesele rozmanitá rodina - tatínek - mírně ušlápnutý bankéř s poťouchlým kamarádem ( starým panicem) bavící se vymýšlením jak by jeden mohl druhého nenápadně zabít (chicht), afektovaná maminka nade vše milující svého bratra (wtf ?!) , velmi chytrá a velmi otravná mladší dcera čtoucí 2 knihy týdně !, nejmladší syn ( chlapec bez většího významu, wau) a nejstarší dcera Charlie - naivní asi postpubescentka nade vše milující svého strýčka ( tady už to v některých místech hraničilo s otevřeným incestním chováním - wtf !!!) a strýček Charlie - naprosto normální vrah, který přichází, aby se vše ve zlé obrátilo. Ale neobrátí, Charlie se při odhalování ( tajemství !) Charlieho stihne zamilovat do policisty a on do ní ( ááách), nikdo jiný se nic nedozví a nakonec..se na ty spoilery už vyseru. Ani stín podezření mi jednoduše vůbec nesedl. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock označil tento snímek za svůj nejoblíbenější. Víceméně s ním můžu souhlasit. Tedy není nejlepší, ale svou milou atmosférou ospalého městečka, lehkým humorem, zajímavým nápadem i precizním scénářem si mě získal. Někteří kritici ho označili za povrchní, ale s tím nemůžu souhlasit. Naopak mi přijde skvěle vystavěný, zvlášť vztah mezi Charliem a Charlie. Je to náhoda, že se jmenují stejně? A že si chtějí psát ve stejný okamžik, že na sebe myslí ve stejnou chvíli? Je náhoda, že Charlie (on) je padouch, zatímco Charlie (ona) je bezmála anděl? A jak to dopadne v samotném závěru? ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ja normálne čumím a nechápem. (oficiální text distributora) síce načmáral úplný idiot, no omnoho väčší ho schválil. Skutočne si neviem predstaviť, aké kroky viedli jedinca k tomu, aby zverejnil obsah, ktorý je kurva fix takým "spoilerom", že je človeku normálne do revu, ako dokonale niekto dokáže dojebať celkový dojem z filmu. Stačí aby človeku padli oči na týchto pár viet, a ušetrí 108 minút svojho života. Škoda .. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Ni po čtrnáctidenním odstupu jsem se nezbavil dojmu, že Hitchockův Ani stín podezření není než konzervativní příručkou jak žít, oslavou průměrnosti (eventuálně maloměšťáctví, středostavství), kterážto je zde pojatá jako něco, co jsem si pracovně nazval "nenormálnosti v mezi zákona", konkrétně, při večeři je dovoleno plánovat dokonalou vraždu, chraň Tě však ruka páně, rozhodneš-li se přistoupit k činu. Revoltě zde pšenka nekvete. Rebelující samorost malá Charlie si projde deziluzí, jinde tráva není zelenější, světáctví je klam, závan větru zamrazil, díky za teplo domova. A svět byl pro strýčka Charlieho přeci jen krutým místem... 70% Season Challenge Tour 2015 ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Alfred Hitchcock příběh doplňuje slovy: "Říká se, že postavu matky ve filmu Ani stín podezření jsem vytvořil podle své vlastní matky. Mohu vám říci, že jsem to záměrně nedělal a ani bych si to nedovolil. Postavy mých filmů žijí vlastním životem a občas s nimi část života sdílím, a to dokonce snad i podstatnější část než s kýmkoliv jiným, včetně nejbližších členů rodiny.“ [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • John Cotten si nebyl jist "v kraflecích" jak pojmout roli zabijáka. Šel se tedy pro radu k Hitchcockovi. Ten ho místo odpovědi vzal na rodeo se zadáním úkolu, aby mu dal vědět až v obecenstvu objeví nějakého vraha. Cotten rázem pochopil o co Hitchcockovi šlo. Vrah se prostě chová jako každý jiný. (DaViD´82)
  • Alfred Hitchock o tomto filmu často prohlašoval, že je jeho nejoblíbenější. (Witta)

Reklama

Reklama