Reklama

Reklama

Když přijede strýček Charlie na jednu ze svých obvyklých návštěv příbuzných do ospalého městečka Santa Rosa, začne jeho obyvatelům jedno z nejnapínavějších dobrodružství. Šarmantního strýčka Charlieho, nebezpečného zabijáka, který cestuje z Philadelphie do Californie a v patách má zákon, ztvárnil Joseph Cotten. Brzy ale jeho dříve nic netušící neteř a jmenovkyně Malá Charlie (Teresa Wright) pojme podezření, že její strýček je vrahem vdov, a smrtelná hra na kočku a na myš začíná. Jak se v průběhu tohoto skvělého psychologického thrilleru neteř postupně dobírá pravdy, nezbývá psychopatickému zabijákovi nic jiného, než svou nejmilejší příbuznou zavraždit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a přitom tradiční Hitchcockovka. Mám jej jako režiséra ráda, viděla jsem kolem patnácti jeho filmů a můžu říci, že Ani stín podezření se zařadí někam doprostřed. Některé jeho filmy mě baví více, některé méně. Tady jsem postrádala větší napětí, které Hitchcock jinak umí vykouzlit parádní, ale také větší zaujetí z mé strany. Dílo opět disponující vynikající formou, zde hlavně v podobě zajímavých úhlů kamery, mě zkrátka neuchvátilo a nestrhlo tolik, jak jsem předpokládala. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Jak pravdivě říká Francois Truffaut v knize rozhovorů s Hitchcockem, Joseph Cotten byl spolu s Claudem Rainsem (Pověstný muž) a Robertem Walkerem (Cizinci ve vlaku) nejlepším hitchcocovským padouchem, neboť byl padouchem charismatickým. A jak praví známá hitchcockovská zásada: dobrý padouch dělá většinu dobrého filmu. Zde to platí beze zbytku, ale Cottonovi coby vražednému strýčku Charliemu zdatně sekundují i krásná Teresa Wright (jeho neteř) či Henry Travers a Hume Cronyn, kteří hrají nadšené milovníky detektivek, každý večer usilovně přemýšlející, jak se vzájemně zavraždit. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Byla jsem s údivem zaražena a zároveň překvapena, když jsem v programu zjistila, že film režisérské legendy Alfreda Hitchcocka bude vysílán na stanici Prima Cool. Snímek černobílý, z let čtyřicátých a poměrně v přijatelné vysílací hodině. A na Primě. Nechápala jsem:) Nu což, byla jsem potěšena a večer jsem se tedy pohodlně usadila k obrazovce a nechala se unášet příběhem. Začátek filmu je rozehráván poměrně nenáročně, avšak i přes tento dojem v sobě již dává tušit pomalé, ale znatelně budované napětí, které vyvrcholí závěrem. S příjezdem strýčka Charlieho do Santa Rosy pak začíná ten opravdový thriller, při němž jsem byla velmi napjatá a přinutil mě pocítit i mírné záchvěvy strachu. Výborná kamera, krásná a sympatická Teresa Wright a chladně elegantní Joseph Cotten. A silný hudební doprovod. Napínavý výlet do dávných let v podání mistra Hitchocka. Tehdy to musel být pro obecenstvo hodně silný zážitek. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Hitchcock dělá to, co mu jde nejlépe a to je budování dramatických situací. Pod rouškou spíše komických scének ze života obyčejné americké rodiny počátkém 40. let se ukrývá nebezpečné tajemství, podezření, že strýček Charlie je vrah. To není žádný spoiler, divák o tom uvažuje už od prvních minut filmu, napětí pak ale vzniká tím, že jeho jmenovkyně a neteř Charlie postupně odhaluje pravdu, ale divák přitom strýčkovi fandí. Zvláštní, že? Jak se to stalo? Kde se to v divákovi bere, aby fandil zločincům? Každopádně mu jde po krku i tajná policie, takže to strýček nemá jednoduché... Příběh je velmi přímočarý, ale je to tak dobře provedené, že mi ta jasnost zápletky vůbec nevadila. Komické je, že se film v originále jmenuje Stín podezření a český překlad je Ani stín podezření, klasika:) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Shadow of a Doubt je vyborny snimok rezirovany velmajstrom Alfredom Hitchcockom. Scenar je inteligentny a dej sa toci okolo jednej priemernej rodiny v priemernom americkom meste Santa Rosa. Sledujeme osudy otca, matky a hlavne dievcata menom Charlie /Teresa Wright/, ktora ma najprv idealy, ale ako spozna svojho strycka a jeho podstatu, strati vsetky idealy do zivota. Paci sa mi hlavne to, ze Hitchcock drzi cely cas divaka v nevedomosti, veci podozrive vydava za obycajne a bezne. Film dobre odsypa a najde sa tu aj par napatych scen /stodola ...../, ktore v sucinnosti s kvalitnymi hereckymi vykonmi Josepha Cottena /Obcan Kane/ zaistuju filmu 95 % ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Hitchock k řešení pohybu kamery doplnil: "Když kamera přijíždí dovnitř, odjíždí nebo projíždí domem, aby natočila akci, okna se otvírají, zápraží jde stranou, střecha se odkloní. Vždy zničíme to co milujeme." (Epistemolog)
  • Strýček Charlie přijel do Santa Rosy 22. nebo 23. srpna 1942. Novinové titulky hlásaly, že Brazílie vyhlašuje válku což se stalo 22. srpna 1942. (Kulmon)
  • Jako námět filmu zvolil Hitchcock krátkou povídku Gordona McDonella “Strýček Charlie“, která vychází ze skutečného příběhu masového vraha, který kvůli majetku zavraždil dvaadvacet bohatých vdov. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama