Reklama

Reklama

Závrať

  • Česko Vertigo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mistrovské dílo o posedlosti, jež vedla až za hrob. James Stewart a Kim Novaková v hlavních rolích klasického amerického filmu.  Padesátá léta představují v Hitchcockově tvorbě vrcholné období. Po první dekádě v Hollywoodu, kdy střídal kvalitní snímky s těmi méně povedenými a snažil se najít své místo v přísně organizovaném systému studiové výroby, byl už etablovaným a komerčně úspěšným tvůrcem, jehož filmy nesly osobitou pečeť svého režiséra a byly snadno rozeznatelné od produkce jeho kolegů a konkurentů. K nejvýše ceněným Hitchcockovým snímkům patří Vertigo (1958), psychologické drama bývalého policisty Fergusona, jenž se zamiluje do ženy, kterou má sledovat, a teprve postupně zjišťuje, že se stal obětí rafinované hry. Hitchcock vyšel z románu známé francouzské dvojice Pierre Boileau-Thomas Narcejac, nazvaného Mezi mrtvými (1954; česky nevyšel), ovšem přizpůsobil si ho, jak ostatně bylo jeho zvykem, svým vlastním potřebám. Děj zasadil do malebného prostředí San Francisca (román se odehrává v Paříži), jehož kopcovitý reliéf umocnil zásadní rys hrdinovy osobnosti, chorobný strach z výšek, a spletitý příběh vyšperkoval vlastními obsesemi (zejména meditací o přetvoření ženy v dokonalou ženu). Ideálního představitele Scottieho Fergusona nalezl v Jamesi Stewartovi, s nímž spolupracoval už předtím, především na Provazu (1948) a Oknu do dvora (1954), a do obtížné role tajemné Madeleine nakonec obsadil Kim Novakovou. Vertigo bylo v době svého prvního uvedení považováno v rámci Hitchcockova díla za zklamání (nominováno pouze na dva Oscary - výprava, zvuk), ovšem časem se díky své mnohovrstevnatosti stalo jedním z jeho jednoznačných triumfů. V pravidelné anketě britského měsíčníku Sight & Sound bylo v roce 2002 vyhlášeno druhým nejlepším filmem všech dob (po Občanu Kaneovi). (Česká televize)

(více)

Recenze (670)

Chickenka 

všechny recenze uživatele

Klasický Hitchcock! Nechybí napětí, tajmeno, mysteriózní atmosféra a překvapivý, chladnokrevný konec. James Steward, jako vždy, ve své roli exceluje, výkon Kim Novak mohl být dle mého názoru zahrán lépe. A ten závěr! Ten se jednoduše povedl, nemohlo to být lepší. I když postrádala jsem zde rychlejší spíd věcí, i tak musím dát za 5*, jelikož Hitchcock mě opět dostal! ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Hitchcock vás hned od začátku vtáhne do děje a vy s napětím očekáváte, jak se bude děj dál vyvíjet. Herrmannova hudba je naprosto perfektní a skvěle doplňuje dění na plátně. Takhle sevřený žaludek po většinu filmu jsem snad ještě neměl... ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem se topila ve strachu a v nudném pojetím a pak jsem si jen říkala: Ty vole! Ano, 5 hvězdiček a láska k panu Hitchcockovi se opět prohloubila. P.S.: Miluji nohy všech jeho hereček! ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoduše fascinující snímek. Hitchcock mě vždycky překvapí a mnohdy ohromí - tady rozhodně. Film s neuvěřitelnou atmosférou a zvláštním příběhem lásky mě prostě pohltil. Obdivuji svělé herecké výkony ústřední dvojice a samozřejmě režii mistra:). Scéna, kdy pozměněná Madeleine vstupuje do pokoje za Scotiem a ten opět vidí svou ztracenou lásku, patří k nezapomenutelným...hlavně také díky nádherné Hermannově hudbě - http://www.youtube.com/watch?v=_naJH44Lk3I ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Človeče, ku koncu ma to tak strhlo, že som sa začala dusiť slnečnicovými semiačkami. Hitchcock jednoducho vie nastoliť atmosféru, zaujať diváka a skončiť v tom najlepšom - a tak predsa poznáte majstra. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

To ako to krásne mení štruktúru rozprávania. To ako je to prehĺbené pocitmi a takou silou voči charakterom, že nám vzniká porozumenie voči ich konaniu. Burksová kamera sa znova hrá s farbami tak, že máte chuť do toho sveta vkročiť, hoci nemusí pôsobiť vždy prívetivo. Vertigo sa stáva vyzretým filmom, ktorý ale obsahuje všetko, čo bolo pre Hitchcocka definujúce. Či už je to krimi zápletka, zámena, blondýnky a hrdina, ktorý je sympatický a inteligentný. Návrat k dielam, ktoré kedysi definovali žáner a tvorcu, sú pre mňa vítanou zmenou oproti súčasnému mainstreamu a artu. A som vždy za takú návštevu rád, lebo mi to ukazuje ako kedysi túžiaci rozprávať s divákom a prekvapovať ho. Stewart tradične dobrý a Novak krásna. Koniec skvelo graduje napätie a pomáha tomu aj Herrmannova hudba. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Wow. drsně nadhodnocený film - když tak uvažuju tak 6 bodů dávám jen za některé scény, které mě opravdu fascinovaly, co se týče vizuálního provedení (sekvojový les, procházka po nábřeží s vyhlídkou na hrad) - jinak je to docela poctivý a slušný Hitchcock, ale nic, z čeho by se padalo na zadek... Psycho vede. 6/10 ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Radím medzi Top 3 najpreceňovanejších filmov na ČSFD. Hodnotenia v štýle klenot či dokonalý film mi hlava naozaj neberie. 2/3 filmu sa odohráva nudná love story s akýmsi nádychom záhady. Určite však nič mysteriózne. Následne sa udeje očakávané a až v poslednej tretine filmu konečne dostanete nadstavbu, ktorá má ospravedlniť to dlhé nič predtým. SPOILER: Zistíte, že v tom jednom veľmi rozťahanom rande je schovaný podraz. Podraz, ktorý si v záverečnej tretine filmu rozohraje nový príbeh, kde funguje podivná hra v štýle Clark Kent. Zároveň bliká kontrola logiky, kde si hovoríte prečo žije v tom istom meste a prečo vlastne vôbec žije. No a na samotný záver dostanete neuspokojivé finále. Vraj si tento klenot užijete až pri opakovanom pozretí. Tak milé dámy a páni, takto naozaj nevyzerá film, ktorý by mal niekoho lákať na opakovačku. Aspoň nejaké pozitívum? Kim Novak v svetríku bez podprsenky? Stačí? Málo? Kašlite na to, Hitchcock je břídil. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Opravdu geniální, když si člověk uvědomí rok snímku. Hitchcock je fakt geniální budovatel zápletek, dialogové gradace a ústřední dvojici vdechl úžasnou chemii.......90%  ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Veľmi dlhý čas som nevedel čo si mám o Vertigu myslieť a čo mám od neho vôbec čakať, nakoniec som sa ale dostal do bodu, kde sa mi začalo páčiť a moje potešenie z filmu s ubiehajúcimi minútami len stúpalo. Navyše mám veľmi rád Hitchcockov štýl rozprávania, Jamesa Stewarta a páčila sa mi aj hudba, čiže napriek môjmu skeptizmu na začiatku, zvíťazilo nadšenie na konci. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejznepokojivější Hitchcockův film. Prakticky celou dobu jsem byl přikován ke křeslu. Bezchybná režie s lehce psychedelickými prvky (je vidět, že režisér důkladně testoval možnosti barevného filmu). James Steward působí sice v milostné rovině jako opelichaný kohout, ale na druhou stranu vyšinutého magora zahrál výborně. Jediné, co mě vždy rozčílí je prvek nepravděpodobnosti, s nímž Hitchcock tak často pracuje. Buď sama zápletka jeho filmů, nebo klíčový zvrat je vystavěn na tak nepravděpodobných základech, že mi to pak vrtá celý další den v hlavě. Třeba to jednou nějak líp uchopím. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Zápletka Vtákov ma nebavila, napriek tomu, že vtáčie ataky majú svoj zmysel, ten úplne zapadol v mojej ľahostajnosti. U Vertiga ma Hitch od začiatku oslovil. A nebudem zahmlievať, že "vinníkom" je i James Stewart, ich spoluprácu som si už totiž stihla výdatne obľúbiť. Vidím zaujímavý paradox: vo Vtákoch sa nič nevysvetľuje (a je to tak dobre, s odstupom času- áno, uznávam, nešlo by to lepšie), vo Vertigu je naopak Hitch "štedrý" a nič si nenecháva pre seba či pre našu imagináciu- strihom a slovom vypovedá až príliš. Napriek tomu, že hoci vo Vtákoch vystihol potreby zápletky úspešnejšie, viac ma oslovilo a vyššie hodnotím Vertigo. Ako aj u Vtákov (keď už ich vkuse porovnávam) výborná práca s charaktermi. Tie sú navyše excelentne zahrané Stewartom a Novakovou, takže často ide o strhujúci psychologický zážitok (a plný vášní!). Škoda, že sa vo Vertigu toho toľko nakecá a nemá kratšiu stopáž. Posledných 20 minút bol môj záujem tvrdšie skúšaný..... P.S.: Vynikajúca, závratná hudba Bernarda Herrmanna. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, HItchcock si uměl pohrát s atmosférou, promyšlené do nejmenšího detailu, dokonale nasnímané, věčné téma nenaplněné osudové lásky, Stewart a Novak v životních rolích. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Verím, že v ohľade na rok výroby môže byť "Vertigo", pre pamätníkov masterpiece... Pratelia pozerám (vzhliadnuté v 2009, po dopozeraní pocit, že som sa díval na niečo iné ako zvyšok užívateľov csfd) na tú snímku s každej strany, no nevidím žiadnu geniálnu réžiu, kameru hudbu ani herecké výkony... Vidím obyčajnú detektívku s celkom slušnou zápletkou, však na pozadí nudy a kŕčovitých scén hlavných postáv... Zrejme kvôli pánovi A. H. brutálne nafúknuté veľké nič... ()

JayZak

všechny recenze uživatele

Classic Hitch. Zpočátku velmi rozvláčné tempo začne dávat smysl v polovině filmu, kdy se odehraje první zvrat. Divák začne rozkrývat různé vrstvy tématu posedlosti a užívat si, kam nás režisérova ruka a oko dovede. Užíval jsem si i záběry s neony či nočního noir San Francisca. Úplný závěr už mi dnes přijde ujetý, ale v rámci osudovosti syžetu dává smysl. ()

svik 

všechny recenze uživatele

No teda fakt to musela bejt pecka v ty dobe.Když si představim jak v těch dobovejch čatečkách tam do kina chodily moje praprapraprababičky a dědečkové = to museli si říct když vyšel byl to úžasný film .Bylo to tak skvělé herecky režijně i prostředí a naprosto jquelý příběh. Nahodilé téma ve 3/4 filmu a nadálé udržení a spoustu překvapení v celém průběhu který má v sobě vše co má film mít po všech stránkaách super výkon. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Technicky samozřejmě mistrovský kousek a Hitchcock rozhodně tenkrát timhle psychedelickým tripem a tehdy jistě pro mnohé šokující pointou předstihl dobu. I výkony obou hlavních představitelů byly strhující a nedá se jim vytknout nic. Bohužel po obsahové stránce pro mě zklamání. Směs fádního románku a slabého mysteriózního dramatu se mi nezdála nijak pozoruhodně jiskřivá. ()

Související novinky

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

Robert Downey Jr. krouží kolem remaku Vertiga

24.03.2023

Bylo to nejspíš jen otázkou času, studio Paramount Pictures každopádně nyní oznámilo, že se chystá natočit remake slavného Vertiga. Thriller legendárního režiséra Alfreda Hitchcocka (Psycho) z roku… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

Filmové hvězdy exkluzivně pro ČSFD.cz

25.03.2015

Oscarový režisér Jean-Jacques Annaud a ikonická herečka Kim Novak navštívili Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, kde s nimi režisér Robin Kašpařík udělal exkluzivní rozhovory pro ČSFD.cz.… (více)

Reklama

Reklama