Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (50)

  • Maltézský sokol se stal v roce 1941 prvním klasickým filmem noir. (PinPrick)
  • Hustonův scénář k chystanému pokračování “Sokola“ se použil k natočení krimi Three Strangers (1946). Postavy se lišily, herci Peter Lorre a Sydney Greenstreet jsou v něm ale k vidění opět. (džanik)
  • Po úspěchu snímku se „Warneři“ rozhodli natočit pokračování. Režisér John Huston připravil scénář, který byl nadepsán „Three Strangers“ (Tři cizinci) a počítalo se s hlavními postavami z „Maltézského Sokola“, zvláště se Samem. Dashiell Hammett, autor knižní předlohy, však ještě před rozběhnutím natáčení studio upozornil, že ačkoli (studio) vlastní práva na knihu, tak práva k postavám vlastní on. A tak se Three Strangers (1946) natočili s odlišnými postavami. Dvojice herců Peter Lorre a Sydney Greenstreet si však i tak zahrála v obou filmech. (džanik)
  • Populární spojení Bogart-trenčkot (sportovní plášť) se datuje, navzdory obecnému povědomí, až uvedením filmu Casablanca (1942). V tomto filmu (1941) Bogart (Sam Spade) ještě trenčkot nenosí. (džanik)
  • Ve filmu se záměrně kouří o sto šest. Šéf studia, Jack L. Warner, totiž nařídil omezit kouření ve všech filmech na minimum, vtipálci Humphrey Bogart a Peter Lorre se ho však rozhodli pozlobit a kouřit co nejvíc. Podněcovali k tomu i kolegy. John Huston přesvědčoval studio, že přemíra kouření dodá snímku tu správnou “hustotu“ a posílí napětí. (džanik)
  • Jeden z filmových sokolů byl v prosinci 1994 vydražen za 398 500 dolarů. Byla to v té době nejvyšší suma vůbec kdy vydaná za filmovou proprietu. Cena sokola je dnes kolem 2 miliónů. (džanik)
  • Oba sokoli použití při natáčení přišli produkci se vším všudy na méně než 700 dolarů. (džanik)
  • "Maltézský sokol" byl údajně inspirován "Kniphausenovým jestřábem," obřadní nádobkou zhotovenou v roce 1697 pro George Williama von Kniphausena, hraběte Svaté říše římské. Nádobku vykládanou drahokamy nyní vlastní vévoda z Devonshire a je součástí tzv. “Chatsworth collection“. (džanik)
  • Film na plátna poprvé přivedl anglického herce Sydneyho Greenstreeta (1879-1954). Greenstreet vážil nějakých 150 kilogramů a pro jeho roli Kaspera Gutmana muselo studio připravit zcela nové kostýmy. (džanik)
  • Původní sokol je dnes vystaven ve filmovém muzeu studia Warner Bros. (džanik)
  • Vrcholná scéna trvá bezmála dvacet minut, tedy pětinu filmu. Objeví se zde všech pět hlavních postav. Její natáčení trvalo déle jak týden. (džanik)
  • Do role Sama Spadea byl původně obsazen George Raft (1895-1980), ale odmítl, jelikož šlo o "nedůležitý film". Využil bodu smlouvy, podle kterého se nemusel účastnit remaků. (džanik)
  • Knižní postava soukromého detektiva Sama Spadea vycházela z autorových (Dashiell Hammett) vlastních zkušeností během práce u Pinkertonovy detektivní agentury v San Franciscu. Křestní jméno hrdiny (Sam) je původním jménem spisovatele (Samuel). (džanik)
  • Filmová hláška "Látka, z níž jsou utkány sny" byla Americkým filmovým institutem zvolena 14. nejlepší filmovou citací. Jde o parafrázi veršů z “Bouře“ Williama Shakespeara: "Jsme látka z jaké stvořeny sny / a naše žití kol a kol / jest obklopeno spánkem“. (džanik)
  • V roce 1989 byl film vybrán do Národního filmového archívu Knihovny Kongresu USA. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama