Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Sláva a bohatství! Poctivý dobrodružný snímek o dvou vykutálených vojácích, kteří se za penězi byli ochotni vypravit přes půl světa a až koruna a žena je svedla na zcestí. Ohromující výprava a výborné herecké obsazení baví i po tolika letech. Danny a Peachy jsou navíc tak zábavná dvojka, že bych se rád podíval na nějaký jiný jejich příběh, třeba ještě z dob v armádě. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí. A pro mě, musím se přiznat, i trochu překvapení. Ač mám rád oba herce v hlavní roli, filmy z oblastí jako tento mě nikdy moc nebraly (Tibet, Himaláje, Nepál,...). Tenhle mi ovšem ukázal, že i takovéto lokality mohou být nesmírně zajímavé a krásně natočené. John Huston nic ze svého umu nezapomněl, místy mi snímek připomněl Sierra Madre:) ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Hustonovy dobrodružné filmy mají různou úroveň. Tento lze považovat za jeden z těch slabších - pokud vám ovšem nebylo patnáct a méně, tedy v době jeho vzniku. Pokud od něj odečteme Poklad na Sierra Madre, pak zůstane jen burleska. Dvojička Connery, Caine mi přišla spíš protivná. Podtext rasismu patrný. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Dobrodružný film Johna Hustona (Poklad na Sierra Madre, Africká Královna, Život a doba soudce Roy Beana) s hvězdnými S. Connerym a M.Cainem. Studie kamarádství a výdrže dvou britských bývalých vojáků, kteří se sami vydají dobýt zaostalé království Kafiristan za vysokými horami. Oceňuji herecké výkony obou protagonistů, ale samotný příběh zase až tak zábavný nebyl, srovnáme-li ho např. s takovým Indiana Jonesem. Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Hk2rmx9L16s ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Čistokrvné filmové dobrodružstvo, ktoré rozbúcha srdce každého žánrového fanúšika. Treba uznať, že John Huston bol mimoriadny filmár, pretože v Mužovi, ktorý chcel byť kráľom nesmierne zdarilo skĺbil originálny príbeh, veľkolepú výpravu a epickú akciu. To všetko zábavne a s nadhľadom, no zároveň s emocionálnym a myšlienkovým presahom. A s postavami, na aké sa nezabúda. Sean Connery a Michael Caine sú možno najlepšia parťácka dvojica v dejinách dobrodružného filmu. Dnes sa takéto skvosty už netočia. (9/10) ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)
  • Karroom Ben Bouihovi, který ve filmu ztvárnil nejvyššího kněze Kafu Selima, bylo 103 let, když natočil tento svůj první a jediný film. Když se pak ve filmu viděl, shledal že bude žít navždy. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama