Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nečakajte nonstop spektakulárne námorné scény a efektné lovenia veľrýb ( aj keď záver to svojim spôsobom napĺňa ). Jeho krása je inde. V atmosfére a v Gregory Peckovi. Tieto dva ingrediencie, ak to smiem tak nazvať, pokope, tvoria jeden skvelý a hutný príbeh o pomste, ktorá pravdepodobne neskončí ani po smrti. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní napínavé dobrodružné drama o posedlosti, nenávistí a neukojitelné touze po pomstě. Lovení velryb je práce pro tvrdé a odvážné muže, kteří tráví dlouhé dny i měsíce uprostřed hlubokých vod oceánů, kde jim společnost dělají jen další stejně tvrdí a odvážní muži. Kapitán velrybářské lodi Ahab (dobrý Gregory Peck) je muž vnitřně stravovaný svou nenávistí k obrovské velrybě, která ho pokořila, ponížila a porazila v jeho ctižádostivé hrdosti lovce velryb. Ahab je tak hnán posedlou nesmiřitelností v honbě za pomstou, pro kterou neváhá obětovat své obvyklé povinnosti a důvod své výpravy. Je to umný manipulátor a charizmatický motivátor, který dokáže na svou stranu a pro svůj cíl strhnout celou posádku. A i ten největší pochybovač a oponent pak velí k poslednímu zoufalému útoku na neohroženě bránícího se mořského tvora. Z dalších rolí: průvodce dějem Ishmael (Richard Basehart), vydávající se na moře vždy, když přestává snášet lidské soužití na pevnině, první důstojník Starbuck (Leo Genn), jediný kapitánův oponent v jeho odchýlení od původního účelu výpravy, druhý důstojník Stubb (Harry Andrews), tvrdý chlap a neochvějný lovec velryb, kanibalský harpunář Queequeg (Friedrich von Ledebur), vzbuzující hrůzu již svým zjevem, a otec Mapple (Orson Welles), výřečný ve svých plamenných kázáních v přístavním kostele. Kvalitní drama o posedlosti pomstou, pro kterou se neváhá s obětí celé posádky lodi. Dobrodružství na moři, které je nebezpečné již svou podstatou. Tvrdý způsob obživy, který ale přináší uspokojení všem zúčastněným. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Hutná symbolistická bichle se přeměnila v hutný symbolistický film. Nic víc, nic míň. Bílá velryba mi nikdy moc neříkala, ač hodnotu tohoto díla chápu. Skvělý Gregory Peck, který se ve své roli doslova vyžíval, učinil pak tuto pro mě jinak ne příliš zajímavou povinnost v koukatelný film. Navzdory všemu tedy musím uznat, že pokud k takovéto tématice máte vztah, Moby Dick v sobě jistou monumentálnost skutečně skrývá. Na můj vkus však až pod příliš velkou vrstvou rybího tuku. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Toľko trápenia a utrpenia pre jedného bláznivého fanatika. Ale to je typicky „ľudské“, že ľudia dokážu celkom zbytočne bojovať nielen proti veľrybe, ale aj proti iným ľuďom a pritom, ako tá posádka, nasledovať akéhokoľvek bláznivého vodcu, ktorý ich vedie len do vojny a do záhuby. Film ma ale z väčšej časti neuspokojil a dve hodiny kecov vedúcich k jednej akcii v štýle modelov Karla Zemana bolo príliš. –––– A Bůh seslal obrovskou rybu, aby spolkla Jonáše... –––– Ano, všichni ji vidíme, ale to ještě neznamená, že je to pravda. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Oceán za oceánem brázdí jednonohý kapitán Achab v podání démonického Gregoryho Pecka v honbě za Bílou velrybou. A když jí v závěru dostihne, je finální souboj za burácivé hudby Philipa Saintona naprosto dokonalý a strhující. Závěrečná sebevražedná jízda na velrybě nemá chybu. Film zestárl a dnešního diváka bude první půlka spíše nudit, některé postavy jsou protivné (Stubb, Flask), některé naprosto nezajímavé (to se týká zejména hlavního hrdiny Ishmaela). Je třeba spravedlivě upravit hodnocení na tři hvězdičky. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Když se John Houston poprvé setkal s Rayem Bradburym, aby se dohodli na psaní scénáře, Bradbury mu sdělil: „Nikdy jsem neměl sílu tuhle proklatost dočíst.“ Houston mu dal jeden výtisk a řekl: „Jdi domů a přečti aspoň tolik, co zvládneš. (c.tucker)
  • Film byl uvolněn do kin v roce 1956, natočen byl však již roku 1954. (Kulmon)
  • Rozpočet: 4 500 000 dolarů. (mahler)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama