Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Partana, kmotřenec mafiánského vůdce, je nájemný vrah, který je zvyklý "odstraňovat všechny potíže rodiny Prizziů". Na rodinné svatbě se zamiluje do krásné Irene. Krátce poté dostane Charlie za úkol zlikvidovat pokladníka Maxe Hellera, který zpronevěřil mafiánské rodině Prizziů více než 700 000 dolarů. Zastřelí ho v garáži jeho domu a pak čeká na paní Hellerovou. Překvapeně zjistí, že je to Irene, která ho přesvědčí, aby ji nezabíjel. Charlie však musí najít chybějící peníze. Idylka zamilovaného muže skončí ve chvíli, když zjistí, že Irene, se kterou se oženil, je jeho kolegyní z branže. A když mají později zabít jeden druhého, je to už hotová manželská krize... (TV Nova)

(více)

Recenze (171)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Čest rodiny Prizziů byl film, který mi nesedl z mnoha důvodů. Ačkoliv byl složen ze zajímavých ingrediencí, tak na mě jako celek působil hodně mdle a nevyváženě. Už námět a kombinace žánrů se mi nelíbila. Humor do mafiánky proč ne, ale tady se to zkrátka nepovedlo. Slabý scénář, špatné vypointováno? Nevím, ale nebavil jsem se a vážná stránka mě také napnout nedokázala. Nesedl mi ani casting. Jack Nicholson jako mafián a navíc zamilovaný mě tentokrát nepřesvědčil a Kathleen Turnerová také ne. O jiskření mezi ní a Michalem Douglasem v jejich společných filmech si tenhle snímek mohl nechat jen zdát. Nakonec nechám jen velmi slabé tři hvězdy a to i proto, že už po pár dnech po filmu si mám problém vzpomenout, jak to vlastně dopadlo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Siciliáni Ira do rodiny zkrátka nikdy nepřijmou.. Zkušený stařec Huston hodlal nabídnout odlehčený pohled na specifické "rodinné hodnoty", ale právě onu potřebnou lehkost, i díky dějové překombinovanosti, do svého snímku bohužel nevnesl. Po hříchu tak zůstal jedinou zajímavou věcí (po ukázkové harpyji A.Huston) ten červený bourák 1980 Excalibur Series IV Phaeton, neboť přehrávající Jack mi chvílemi připadal, že si bez bílého líčidla odskočil z Gothamu.. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem větší pecku. Jako karikaturu, melodrama, grotesku a hlavně oslavu cynismu film beru, opravdu daná kritéria splňoval. Ale nedal mi očekávané, já zůstanu u klasiky typu Kmotra. Chvílema mě bavily konverzačky, herecké obsazení, ale jinak jsem se nenašla v žádném výše uvedeném žánru. Vyšel mi chaotický čtyřmix, ve kterém jednotlivě chyběla hlavní zásada vyvážené chuti a následného požitku. Kdyby se Jackova rodina ubírala touto cestou - "Heller ho musel odkrouhnout, tudíž ty odkrouhneš Hellera." "Tak jo." - vypila bych celou flašku bez rozmýšlení a ještě bych žádala přídavek. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Po druhom pozreti som sa rozhodol znizit hodnotenie o jednu hviezdicku. Herecke vykony hlavnych protagonistov boli sice super, ale ani oni nedokazali zachranit komplikovany scenar do takej miery, aby ma to zaujalo na 4 hviezdicky. V strede filmu som ani nevedel, o co tam vlastne ide, kto koho chce zlikvidovat. Po druhom pozreti som mal v tom sice jasnejsie, ale trosku mi vadilo aj to, ze sa reziserovi nepodarilo natocit niektore sceny tak, aby som sa zasmial, aj ked bolo citelne vidiet, ze sa o to pokusal. Nechcem tento film zatracovat, pretoze pre niekoho moze byt nezabudnutelnym alebo aj kultovym zazitkom, ale mna trosku sklamal. Tento film mi bol znamy z tv programov uz od zaciatku 90-tych rokov, ale az teraz som ho mal konecne moznost vidiet a ocakavania som mal dost velke, kedze aj Jack Nicholson je moj oblubeny herec. Takze tri *** . ________ Jack Nicholson - (Charley Partanna) +++ Kathleen Turner - (Irene Walker) +++ Robert Loggia - (Eduardo Prizzi) +++ John Randolph - (Angelo 'Pop' Partanna) +++ William Hickey - (Don Corrado Prizzi) +++ Lee Richardson - (Dominic Prizzi) +++ Michael Lombard - (Rosario Filargi 'Finlay') +++ Anjelica Huston - (Maerose Prizzi) +++ Stanley Tucci - (Vojak) +++ ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

"Láska je, když se díváme na někoho a vidíme to, co chceme vidět." ___ Scénka stvrzení pokrevní spřízněnosti krví (prst na prst, krev na krev) by dnes byla nepředstavitelná kvůli informovanosti o nemocích. Čest mafiánské rodiny je svatá, ale obchod a peníze jsou nade vše - nad čest, lásku, věrnost a jiné virtuální pojmy, protože peníze živí celou rodinu, a ta je zas silná, jen když drží pospolu - alespoň v otázce peněz. Cizím se věřit nedá a svým jakbysmet, ale nakonec to jsou přece sví - intrikáni a podvodníci. A tak ne moc ambiciózní a poněkud přitroublý mafián Charley Partanna, který má překvapivou zálibu ve čtení psychologických článků (hlavně o lásce), dá nakonec přednost "věrné" rodině před "nevěrnou" manželkou a bývalé milence před osaměním. Ovšem největší užitek z této tahanice o čest, peníze a postavení v rodině měla zapuzená vnučka mafiánského kmotra Maerose Prizziová (jinak navždy Morticia Addams), která si díky svým rafinovaným intrikám nejen získala rodinné odpuštění a vrátila bývalého milence a s ním i místo na vrcholu mocenské pyramidy rodinného klanu, ale i zbavila se navždy soupeřky a to vše stihla ve vedlejší roli (však za tu roli dostala Oscara). Jo, někdo to umí - tahat za neviditelné nitky a slízávat smetanu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (10)

  • Gangsterstý snímek měl velký úspěch a vyhrál po celém světě celkem 29 cen, přičemž byl na další 15 nominován. (Terva)
  • Filmování probíhalo v newyorské čtvrti Brooklyn. (Terva)
  • John Huston sa v roku 1985 stal vďaka snímke Česť rodiny Prizziovcov najstarším človekom na svete, ktorého film bol nominovaný na Oscara. Stalo sa tak, keď mal presne 79 rokov a 184 dní. (Hamaradža)

Reklama

Reklama